Detour i Ničim izazvan pustili ljubav u beogradskom podzemlju

Ničim izazvan Subbeerni centar Beograd
Ničim Izazvan; foto: Tanja Drobnjak

Tradicionalno, već peti put, bend Ničim Izazvan održao je 9. februara Double Date u Beogradu. Ovog puta gosti su im bili članovi hrvatskog benda Detour, a svirka, i ujedno promocija novog albuma ”Aurora”, odvijale su se u SubBeernom centru.

Nešto pre 21h, ispred Cetinjske 15 napravila se gužva. Ljudi su sa kartama prilazili SubBeernom centru i nestrpljivo čekali u redu, zbog čega ne čudi što je već u prvim minutima, otkako su se vrata otvorila, svaki milimetar prostora bio ispunjen.

Iako bi im bilo dozvoljeno akademskih 15 minuta da zakasne, profesionalci zagrebačkog benda izašli su na binu već oko 21:10. Veče je počelo pesmom ”Plešem sama”, a zatim je krenula poznata melodija pesme ”Biram”, propraćena zvižducima, koji su publiku odmah rasplesali. Detour je nastavio u nešto bržem ritmu, a publika se neumorno zagrevala za ostatak večeri. Nizale su se letnje i disko pesme, a onda su zasvirali ”Snijeg”. Uz ovu pesmu publika je uključila bliceve, pa je čitava slika i bila poput razigranih pahulja u vazduhu.

Detour Subbeerni centar Beograd
foto: Ivana Adžić

Usledile su poznate pesme: ”Srce veliko’‘, ”Mesec”, ”Bez tebe”, koje su raznežile sve prisutne, a onda i ”Zaljubila sam se ”, koju su sa Ginom iz benda svi jednoglasno pevali. Nakon ove pesme, Gina je rekla da se Detour ove večeri posebno zaljubio u Beograd. Svoj nastup završili su energičnom pesmom iz doba Yammata – ”Tvoje lice se promijenilo”.

Nakon kraće pauze na, ne tako veliku, binu SubBeernog centra izašlo je čak devet članova benda Ničim izazvan. Poželeli su publici dobrodošlicu na peti Double Date, a potom dodatno razmrdali masu pesmama ”Sve tvoje želje” i ”Ljuto nebo”.

Uz nešto laganiju, ali publici dragu pesmu ”Tužne devojke” su se prisetili snimanja spota za istu, koje se odvijali na krovu hotela u Vrbasu na 37 stepeni, a pošto su je slušaoci tada okarakterisali kao jesenju, Boris je tokom snimanja morao da nosi kaput. Usledila je pesma ”Glupost”, koja je u originalu rađena sa grupom S.A.R.S, a onda i ”Rekla je” zbog koje je publika skačući tresla čitav prostor.

Ničim izazvan Subbeerni centar Beograd

Uz atmosferu koju su napravili pesmom ”Bilo gde” svako u publici je za tih par minuta otputovao na neku zamišljenu destinaciju, a onda je konačno došao red na pesmu sa trećeg, novog, albuma ”Aurora”. Posle nje Ničimi su izveli jednu od nosećih numera – ”Izvor”, a kasnije su nešto starijom pesmom upitali ”Da li odlaziš?” Odgovor publike, koja je radosno ispratila svaku notu i reč pesme bio je jasan – još uvek niko nije želeo da ode.

Topla atmosfera se dodatno zagrejala kada su Ničimi poručili publici da ”Pusti ljubav”. Premda najskorije objavljena pesma sa novog albuma, bila je poznata gotovo svima u SubBeernom centru, te je dobra energija kružila između svih prisutnih. Svirka se nastavila uz ”Ko nam je ubio radio”, ”Daleki kraj” i ”Beskućnik”. Boris i Bojan su se našalili sa momkom iz prvog reda kako ga je sigurno devojka nagovorila da dođe, što je on nasmejano porekao.

Nakon što je publika na prvi akord prepoznala pesmu koja sledi, nastao je pravi BUM uz ”Bo bo bom”. Svi su pevali i uživali u melodiji, što se nastavilo i uz ”San” i ”Udahni vazduh”, a potom se bend predstavio publici i ponovo sa njom pustio ”Glas”.

Ničim izazvan Subbeerni centar Beograd

Uz pesmu ”Trideset” bilo je jasno da su svi prisutni imali noge od plesa žuljave, koliko god godina imali, a bilo je raznih uzrasta – od devojčica od pet godina u prvom redu do onih starijih za stolovima. Nastavilo se u brzom ritmu i gotovo bez pauze uz ”Da li želiš” i ”O tebi”, nakon kojih se bend povukao sa bine.

Publika je skandirala priželjkujući bis i nedugo zatim želja joj se ostvarila. Devet članova je ponovo uzurpiralo binu, a nakon malog peha sa Bojanovom gitarom u pomoć je došao Nenad iz Detoura, pozajmivši mu svoju. Bis je počeo pesmom ”Dalijev brk”, a kako nisu očekivali da će se vraćati na binu, koncert su završili ponovo odsviranom pesmom ”Pusti ljubav” i oduševljenom zahvalnicom za divno veče.

Ova Double Date noć nije bila tek kopija, jer, iako tradicionalna, svakog februara zrači autentičnim sjajem.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Ničim izazvan Subbeerni centar Beograd