-

Demofest – dan treći: Eho radar pobednik festivala, titula ostaje na lokalu

Eho radar | foto: Demofest Press

Prijedorsko-banjalučki sastav Eho radar pobednik je Demofesta koji je nakon pet godina pauze ponovo održan u Banjoj Luci. Drugo mesto zauzeo je koprivnički sastav LoM, dok su treće mesto podelili beogradski sastavi Škofja Loka i Razvigor.

Ono što je iznenadilo mnoge, zbog najave lošeg vremena koje se na kraju nije ni desilo, otkazani su nastupi osam demo bendova koji je trebalo da se takmiče u finalu, a žiri je uzimao u obzir njihove nastupe u polufinalu. Imena pobednika pročitala je voditeljka programa, frontmenka benda Lollobrigida, Ida Prester, nakon nastupa Laibacha u revijalnom delu programa koji se održavao po regularnom programu.

Proglašenje pobednika održano je bez bendova i pred jako malim brojem ljudi u publici, koji nisu ni znali da će se to odigrati oko ponoći. Razlog što bendova na proglašenju nije bilo je taj što je šest od osam finalista, koji su kako tvrde čak i sami plaćali putne troškove, odlučilo da bojkotuje taj deo programa, jer je Demofest otkazao nastupe demo bendova, kako bi ispoštovao revijalce.

Pošto nastupa demo bendova u finalnoj večeri nije bilo, kako su ti bendovi zvučali u polufinalima možete pročitati u našim reportažama sa prve i druge večeri. Zvaničnog saopštenja festivala do objavljivanja ovog teksta nije bilo.

Parov Stelar | foto: arhiva

Kada su u pitanju nastupi revijalnih bendova, veče na glavnoj bini otvorio je austrijski DJ Parov Stelar praćen svojim bendom. Ono što je veoma unikatno za ovu ekipu je to što elektroniku mešaju sa sving džezom i na taj način donose jednu specifičnu vrstu žurke gde god da sviraju. Dvoje pevača, glasni tehno basovi, gitara, bubanj, bas i duvačka sekcija sa trubom, saksofonom i trombonom podigli su atmosferu već sa prvom pesmom na početku večeri.

Ekipa vrsnih muzičara, praćena elektronikom i pucketanjem gramofonskih ploča, zvučala je veoma neobično, ali i veoma efektno, a publika je jako dobro reagovala na vozikajuće ritmove, koji im prosto nisu dozvoljavali da stoje u mestu. Iako je sam Stelar stajao kao centralna figura na platformi iznad ostatka benda, posebno se isticala pevačica koja je na trenutke zvučala kao da je izašla direktno iz 1920-ih, a na trenutke, u zavisnosti od pesme, kao vokal u današnjim tehno hitovima.

Laibach | foto: arhiva

Po završetku njihovog nastupa, uz playback najavu, na scenu izlazi legendarni Laibach. Od samog početka stvaraju melanholiju emocija u publici koja mračnom muzikom samo dodaje atmosferi. Ekran na sceni prikazuje stalne nacističke simbole, kojom vlada frontmen Milan Fras koji svojim glasom i mitskom kapom uzima dah svima. Bass koji stvara mala klavijatura na bini stvara blagu mučninu u stomaku od siline zvuka tipke koja uništava sve pred sobom.

Neumoljive duboke lage koje izvlači Fras, prave najtamniju moguću atmosferu, kako na bini, tako i u publici. Ratnički ritmovi tjeraju publiku da na, blatom natopljeno polje, marširaju kao pravi vojnici. Rasvjeta koja prati svaki dio pjesme, također je za pohvalu, kako je usklađeno sve što se dešava na bini. Frasovim riječima „Lets make earth great again“, završen je njihov nastup na Demofestu.

Kiril Džajkovski | foto: arhiva

Nakon što su u pauzi proglašeni pobednici Demofeata, na binu izlaze članovi benda Kirila Džajkovskog i na scenu stupa potpuna suprotnost Laibachu. Na zvučnike odzvanjaju DJ ritmovi, koje upotpunjuju violina i truba. Kao kao šlag na tortu tu je muško-ženski vokalni tandem pjevačice koja repuje i pjevača koji se sjajno snalazio u ulozi rastamana.

Ujednačeno pjevanje njih dvoje stvaralo je posebnu atmosferu, u jutarnjim banjalučkim satima. Etno melodije na trubi i violini, pomiješane sa snažnim DJ efektima, prožimali su se cijelim nastupom. Ujedno je to i ono po čemu je Kiril Džajkovski poznat.

Sa druge strane Kastela, Summer stejdž otvorila je Macha Ravel koja je pravila neobičan miks Balkan trep pesama i pesama koje su nastale u fazi kada je nastupala kao Muha, a koje su podrazumevale da uz elektronski bit svira i gitaru koja je, namerno ili ne, zvučala potpuno raštimovano. Te smene nalazile su na dobru reakciju publike, posebno kada je Macha svirala gitaru.

Nakon nje na binu se popela Bojana Vunturišević praćena svojim bendom, koja je svojim sanjivim pop numerama raznežila sve prisutne u tada već krcatom amfiteatru. Bojana je po potrebi podizala tempo pesmama poput „E70“ ili novom „Ljubav„, a novost na njenim koncertima koja se pokazala kao pun pogodak bio je da uz svoju ritam sekciju nastupa i sa dva bek vokala.

Bvana i Džezeri iz Lagune El Pre3idente Sunshine Dom omladine Beograda fotografije galerija
Sunshine | foto: arhiva

Hip hop haos iz novobeogradskih blokova nakon nešto emotivnijeg i mirnijeg Bojaninog uvoda, doneo je legendarni Sunshine. Bane, Kiza i Marko palili su masu hitovima uz koje su generacije odrasle, na šta su prisutni odgovarali horskim pevanjem. Poseban trenutak na koncertu bio je kada se na binu popeo momak iz publike, koji je odrepovao celu „Miss J„, zbog čega je dobio naklon i respekt ekipe sa bine, ali i publike.

Nakon žurke iz blokova, zagrebački elektropop duo Nipplepeople u svojim prepoznatljivim kostimima na Summer stejdž doneo je klupsku žurku. Dobro poznati ritmovi autorskih, ali i elektro verzija evergrin hitova nastavili su da razmrdavaju publiku i terala ih u neprekidno đuskanje. Publika je u stopu pratila svaki korak pevačice, uvijajući se u elektro ritmovima koji nisu dozvolili da hladni vetar koji je u dva ujutru počeo da duva uđe među prisutne.

Demofest je oduvek bio velika prilika za mlade bendove, iznedrio je nekoliko velikih imena tokom višegodišnjeg postojanja, dajući im svima jednaku šansu da pod reflektorima velike bine i pod sjajnim ozvučenjem pokažu šta umeju. Ovaj prvi nastup nakon petogodišnje pauze svakako će ostaviti mrlju na festivalu, ali treba uzeti u obzir da je veliko nevreme druge festivalske večeri poremetilo mnogo stvari, pa ostaje nada da se ovakve stvari neće ponavljati i da će Demofest pre svega ostati friendly prostor upravo za demo bendove.

Autori: Аbas Ibrahimović i Uroš Matović