-

NaslovnaReportažeDemofest 2012 - Nagrada ostaje u Banjaluci

Demofest 2012 – Nagrada ostaje u Banjaluci

Sve je zapravo počelo sa problemima poslije završetka sada već pretposljednjeg izdanja ovog festivala. Nakon silnih peripetija, najavljenog otkazivanja od samog vrha organizatora zbog finansijskih problema, organizovanja fanova i potpisivanja peticije za “za”, pa u zadnjem momentu napokon podržanog i od vlasti, najpoznatiji regionalni polu-takmičarski, polu-revijalni festival “Demofest” je ipak zagazio u petu godinu svog postojanja. Kao i prethodnih godina, “mjesto zločina” je bila banjalučka tvrđava Kastel, i ovoga puta okupirana mnogobrojnom i šarolikom publikom, više nego očigledno željnom dobre gitarske svirke, ali i onom usputnom, jer se nešto dešava, a i besplatno je.

Naime, svjetska imena kao što su Tricky i “Skindred”, za prevashodno domaću publiku evidentno nisu vrijedila “cenera” (sudeći po posjećenosti), koliko je iznosila cijela dnevne ulaznice za prošlogodišnji festival, pa su organizatori zbog gore navedenih problema bili primorani da se vrate na opciju besplatnog ulaza, ali i da akcenat stave na regionalne izvođače koji su svirali u revijalnom dijelu programa. Za neupućene, to bi bila neka kombinacija prvog izdanja “Demofesta”, sa provjereno dokazanim vremenskim šablonom koji se pokazao kao najoptimalniji, po sistemu “svakog gosta, tri dana dosta”.

Tokom tog vremena imalo se šta vidjeti, i što je još bitnije, čuti. Festival je tako zvanično otvoren izložbama fotografija Ivana Grlića pod nazivom “Serbian Jazz, bre!” i stripa autora Zorana Janjetova pod nazivom “Pakovanje muzike”, čime je pokazano da “Demofest” ne odustaje od ideje da se publici sveukupna urbana kultura predstavi ne samo kroz muziku, već i kroz raznolike projekte, koje ovdje ili ondje utočišta imaju ili mogu naći u muzici, što je prikazano i naredna dva dana. To je bilo, recimo, zagrijavanje za glavni program festivala.

Od onoga što se moglo čuti u prvom redu su demo bendovi, koji su i razlog postojanja ovog hepeninga, a prvo veče publici se predstavilo njih 14, da bi žiri sastavljen od eminentnih poznavalaca muzičkih prilika kod nas i u svijetu (u prvom redu Vlatko Stefanovski i Vasil Hadžimanov), odabrao čak šest za koje su smatrali da ima smisla da nastave takmičenje. Bendovi koji su dobili još jednu šansu bili su “Dede Putra” iz Bihaća, lokalni “Neuro”, beogradske “Ljubičice”, zatim riječki “Kraj programa”, “Dan Rice” iz Skoplja, te “Lazy Cats and Djo El Virtuozo” iz Kragujevca.

Prvi revijalni bend “Aesthetic Empathy” su pokazali zašto su baš oni osvojili treće mjesto prošle godine, a onda je red došao na rokenrol aktrakciju “Majke” predvođene neuništivim Goranom Baretom. Dva sata “razbijanja” nikoga nije moglo ostaviti ravnodušno, kao ni Baretovo ponašanje, pa je publika “na stadionu” kako je u jednom momentu rekao, uglas otpjevala doslovno svaku pjesmu. Nešto manje zainteresovanih bilo je na “Zemlji gruva” koji su vrlo korektno odsvirali svoj dio koncerta.

Drugo veče, publici se predstavilo naredna skupina bendova koja je prošla kvalifikacije za nastup na Kastelu, a bilo ih je 15. Kao i prethodne večeri, raznolikost žanrova je napravila posao žiriju, pa su u dalji proces poslali pet najboljih, i to “Rolin Humes” iz Rijeke, “Vanja The Frog” iz Banjaluke, “Hellcats” iz Ljubljane, te beogradske bendove “Vila filozofina” i “Sharks, Snakes & Planes”.

Nastavak večeri je prošao u odličnoj svirci benda “Big Bug”, koji su nastupili prije zvijezda oličenih u sastavu “Darkwood Dub”, a pojačanih legendarnom Biserom Veletanlić. Iako je zbog nezgodnog pada neposredno pred nastup Bisera slomila ruku, ipak je izašla na binu i na oduševljenje fanova otpjevala koncert kao da se ništa nije desilo. Ništa manju euforiju nisu proizveli ni miljenici banjalučana, sastav TBF iz Splita.

Za demo bendove odlučujući dan, broj tri, započeo je nastupima od kojih su neke grupe odlučile da

promijene taktiku, te su izvele drugu pjesmu, dok se većina držala onoga što je publika već čula. Ovoga puta nagrada ipak nije otišla daleko, pa je nakon pet godina za najbolji sastav proglašena hard rock skupina “Neuro” iz Banjaluke, koji su nagrađni produkcijom albuma u iznosu od 5.000 evra i medijskom promocijom spota na MTV-u. Vicešampioni su bili “Kraj programa” iz Rijeke, koji su dobili binsku opremu u vrijednosti od 3.000 evra, dok su treće mjesto zauzeli favorizovani bihaćki “Dede putra” sa istom nagradom, ali umanjenom za 1.000 evra. “Plavi bas”, nagradu koja se dodjeljuje u znak sjećanja na banjalučkog basistu Igora Kašikovića Kaleta, dobio je basista kragujevačkog sastava “Lazy cats & Djo El Virtuozo”, a specijalno priznanje i nagradu od 1.000 evra od organizatora “Demofesta”, dobila je grupa “Vila filozofina” iz Beograda. Ovogodišnju titulu Najperspektivnijeg banjalučkog benda ponijela su čak dva benda, i to “Aurora” i “Deer in the Headlights”, koji su podijeli nagradu od 3.000 KM.

Nakon proglašenja slavilo se uz “Psihomodo Pop”, koji su odsvirali hitove koji su zaslužni za njihovu karijeru, ali i nekoliko stvari sa albuma koji je trenutno u pripremi. “Sopot” je takođe obradovao publiku sa novim pjesmama, a njihov nastup je sigurno jedan od njaboljih koji su održali u svom gradu.

Poslije svega, možda je najbolje tekst zatvoriti onim najbitnijim – “Demofest” će se održati i sljedeće godine, ako je suditi po najavama organizatora, a da je njegov kvalitet napokon prepoznat kod gradskih vlasti (ili su ipak izbori u pitanju?) u prilog govori i sutrašnji prijem za članove benda “Neuro” kod predsjednika Skupštine grada Banjaluka.