-

NaslovnaReportažeDebeli Precjednik napravili punkersku feštu

Debeli Precjednik napravili punkersku feštu

Snježana Žilka

Funkcija: Novinar/Dopisnik

Sebe vidi kao:

Moto: Those Who Dance Are Considered Insane by Those Who Can’t Hear the Music..Friedrich Nietzche

debeli precjednik
Debeli Precjednik; Foto: Julien Duval

Vintage Industrial Bar i u novoj 2014. godini nastavlja sa odličnom ponudom žanrovski raznovrsnih koncerata od metala, preko india, punka te rocka. Ovo ga  sve više stavlja na kartu  posjetitelja, pripadnika svih subkultura željnih malo žive svirke točnije klupskih koncerata, te ga ne etablira kao klub koji preferira samo jednu vrstu glazbe što je slučaj sa ostalim zagrebačkim klubovima.

saućešće
Saušešće

Sam program koji se proteže preko cijelog tjedna daje mu možda tu neku posebnu čar, a kako je organizator najavio od ovoga mjeseca kreću sa rock svirkama srijedom. Tako je za 15. siječanj ovu srijedu (za sve koje sutradan rade popodnevnu, ili prvu ali kvragu ne mogu to propustiti pa će riskirati sutrašnje mamurno buđenje) najavljena prava pankerska fešta u orgnizaciji Good Vibrationsa.

Glavni akteri osječki pankeri Debeli precjednik, predgrupe horror rockeri Saučešće i gotovo all girl bend The Rock Flock. Priča Debelog Precjednika počinje u siječnju sada već davne 1994. godine u Mjesnoj Zajednici Sjenjak gdje se dogodio njihov prvi nastup za kojeg sami kažu kako ga se slabo sjećaju (recimo da je to bilo zbog treme), a i ono malo uspomena što im je ostalo može se opisati sa tri riječi: bučno, pijano i neuvježbano. Dakle Debeli Precjednik sinoće je u Vintage-u slavio svoju 20-godišnjicu postojanja, a mi smo došli ponukani nadom kako ćemo moći vidjeti bolju verziju reprize tog prvog nastupa (bez zadnjeg epiteta naravno) i da li će dečke ponesti osjećaji jer se ipak slavi 20-godišnjica rada što i nije mala stvar ispod ovog malog i pomalo usnulog ali uvijek underground hrvatskog pankerskog neba.

The Rock Flock
The Rock Flock

Uvod u koncertni dio večer napravio je mladi bend Saučešće, pred već solidno napunjenom dvoranom razigrani trojac napravio je dobru uvertiru veselim punk poskočicama na horror način. Našlo se tu pjesama o baki koja je ‘umrla prekasno’ te opisa kako to izgleda kada se upucavaš curi na sprovodu. Dobro raspoloženi i bez prethodno odabrane setliste svirajući pjesme prema vlastitom dogovoru dečki su ostavili spontan i simpatičan dojam… pravi horror punk bend za vjenčanja i sprovode koji nam je na kraju svoje svirke pružio iskreno Saućešće što smo sve to morali odslušati.

Sljedeći nastup isto tako mladog zagrebačkog benda The Rock Flock koji već ima popriličnog staža kada se govori o live nastupima nažalost je poprilično razrijedio publiku. Bend koji u svom sastavu broji čak dvije djevojke (sestre Kristinu na vokalu i gitari i Anu na basu) pružio je publici pomalo monotonih 45 min svirke. Iako djevojke i ostala dva mladića na gitari i bubnjevima odišu pozitivnom energijom u samom repertoaru je falilo malo onog istinskog punk zvuka da ljude ponese i razdrma za Debelog Precjednika. Zaključujem da je većina publike za vrijeme njihovog nastupa iskoristila vrijeme za prijeko potrebnu šetnju do šanka.

debeli precjednik
Debeli Precjednik

Oko 10 časova na pozornicu se napokon penje Debeli Precjednik te sa pozdravom Koce okupljenoj publici ‘dobra veče djevojčice i dječaci’ kreću sa ‘Heroes’ i automatski se cijeli prostor puni pravim punk notama koje smo čekali cijelu večer. Nastavljaju sa ‘Drowning’ i ‘Sindrom Petra Pana’, koje publika utomatski prati stage diveo-vima i apsolutnim pogerskim kaosom u prvim redovima. Publika u glas sa Kocom prati svaku pjesmu koju on odlično iznosi od vokalne izvedbe do samog kontakta sa publikom koji je doslovno licem u lice sa ljudima u prvom redu, što izaziva ogromno oduševljenje. Nakon otprilike sat vremena svirke (a možda je bilo i malo duže, nitko nije mogao gledati na sat u ovom kaosu) kada su već koljena bila pred klecanjem odsvirali su i tu dugo očekivanu pjesmu ‘Koljena’ te se atmosfera u klubu dovela do vrhunca. Zatvaraju sa ‘Farmersko srce’ pjesmom poznatom i onim malo manje zagriženijim fanovima.

Odlično složena setlista i kvalitetan zvuk tijekom cijelog koncerta. Prava pankerska fešta kakva se i očekivala od jednog i jedinog Debelog Precjednika kojem želimo još barem 20. godina debele vladavine republikom zvanom Punk.