-

NaslovnaIzdvajamoDeath metal lom u Novom Sadu - Decapitated u Firchie Think Tanku

Death metal lom u Novom Sadu – Decapitated u Firchie Think Tanku

decapitated firchie think tank studio novi sadNovosadska publika je u nedelju, 11. novembra, imala zadovoljstvo da prisustvuje fenomenalnom koncertu u Firchie Think Tank-u, na kom su nastupali Decapitated, Hatesphere i Thy Disease, u pratnji još dva nešto manje poznata, ali svakako veoma kvalitetna death metal benda.

S obzirom da sam u Novi Sad dolazio iz Beograda, nažalost nisam uspeo da dođem na vreme da čujem prvu predgrupu, Grimaze iz Bugarske. Sudeći po ostatku lineup-a ove večeri, momci su verovatno opravdali očekivanja i započeli događaj energično. Dehydrated iz Rusije sam na svu sreću uspeo da čujem. Death metal sa primesama deathcore brejkova i riffova nije razočarao, pogotovo kada se obrati pažnja na pevačicu koja svojim izrazito dubokim growl-ovima postavlja novi nivo kada je reč o ženskim vokalima.

dehydrated firchie think tank studio novi sad

Kako su se predgrupe smenjivale, sam zvuk je postajao sve bolji i bolji. Moguće je da je to do opreme, tonca, ili je jednostavno tako koncipirano da glavna tačka večeri zvuči najbolje i najviše se istakne. Uz točeno pivo od 100 dinara (što je po BG standardima izuzetno jeftino), brojnost publike je rasla kako se bližilo vreme za nastup Poljaka.

Thy Disease iako tehnički veoma dobro potkovan, iskreno nije ostavio neki preterano veliki utisak. Teški rifovi, brzi bubnjevi, sve to sa tragovima industrial-a. Fino ali opet, ništa specijalno. Hatesphere međutim, je možda više slušljiviji. Melodični death metalci iz Danske, promovišući svoj deseti album su pokazali da im je jako drago što sviraju u Novom Sadu, a pevač je ostvario odličnu interakciju sa publikom, koja je po njegovim instrukcijama pravila šutke.

hatesphere firchie think tank studio novi sad

Odlično zagrevanje, ali vreme je bilo za ono zbog čega smo svi došli, Decapitated. Poznati sempl sa „Deathvaluation“ je krenuo, dok su članovi benda izlazili na binu. Odlična numera za početak koncerta, sa izuzetno agresivnim ritmom i neverovatnom solažom. Već posle drugog-trećeg riffa ljudi su pojurili za ogradom, jer, jedinstveno iskustvo je čuti Decapitated uživo, ali još je bolje u prvom redu!

Usledio je „Kill the Cult“ baš kao i na albumu Anticult koji ovaj bend promoviše na aktuelnoj turneji. Gitarista Vogg je sa lakoćom rendao riffove dok pevač Rafał Piotrowski „Rasta“ sa enormno dugačkim dredovima ređa liniju za linijom teksta:

„Kill this cult
Cult of lies
I take your lies and stick them back in your throats
Drink the blood your God spilled and fucking choke“

„The Blasphemous Psalm to the Dummy God Creation“  „Nest“ sa albuma Blood Mantra su se odlično nadovezale jedna na drugu, i jednostavno utvrdile ono što ste već i shvatili ako ste slušali Decapitated uživo ranije. Sve pod konac, svaki udarac kick-a, doboša, svaka nota na basu i gitari, svaka linija teksta, sve na mestu. Neverovatna energija i vajb koji su karakteristični za ovu četvorku iz Poljske.

decapitated firchie think tank studio novi sad

„Day 69“ nas je zatim vratio u 2006. godinu na album Organic Hallucinosis, a „Eternity Too Short“ i čuvena „Spheres of Madness“ u 2002. i album Nihility. Spheres of Madness sa karakterističnim hipnotišućim ritmom je verovatno jedna od najpoznatijih numera sa starijih albuma, i uvek se iščekuje od strane publike. Novosadska publika je svakako pokazala da je veoma dobro upoznata, kako sa novijim, tako i sa starijim radom kultnog poljskog death metal benda.

Akcenat je ubrzo vraćen na najnovije studijsko izdanje Anticult numerom „Never“. Kratak predah na početku pesme zamenio je brzi i agresivan riff, i povici pevača:

„​Heavy clouds went grey and down
​Crushing lungs with acid air
​This isn’t home!
​This is the civilization’s grave“

„Earth Scar“ se nadovezao, a šutke nisu ni u jednom trenutku stajale. Atmosferu je zatim donekle i na kratko smirila pesma „Amen“, do udarca adrenalina uz „Anger Line“. Po reakcijama članova benda, bili su veoma zadovoljni odgovorom publike.

Decapitated se zatim povukao sa bine, ali bis je naravno bio neizbežan. „Blood Mantra“ sa istoimenog albuma je bila prava pesma za završnicu ove večeri. Uz instrukcije vokala, na brejku pesme je napravljen i circle pit, gde sam i zaradio svoj suvenir sa koncerta, ljubičastu masnicu na boku.

decapitated firchie think tank studio novi sad

Nakon pokolja, Rafał Piotrowski „Rasta“ se spustio sa bine na fotkanje i druženje sa publikom. Momci iz Poljske su, pre svega, izuzetno talentovani i uvežbani, ali deluju kao jako skromni i prijatni ljudi. Pevač je sa svakim fanom progovorio par rečenica i izdvojio vreme za fotkanje.

Sve u svemu, očekivanja su bila i više nego ispunjena. Ako volite death metal, Decapitated morate čuti uživo. Strava prostor, odlična atmosfera, energična muzika, jeftino pivo. Iščekujem sledeći dolazak ovih death metal velikana, nadam se opet, u Novi Sad!

GALERIJA FOTOGRAFIJA

decapitated firchie think tank studio novi sad