-

Deafheaven u zagrebačkoj Močvari: žestina, brzina i mračnina


Američki post-black metal sastav iz San Francisca Deafheaven jučer je završio svoju turneju prvim nastupom u Hrvatskoj i to u zagrebačkom klubu Močvara.

Podsjetimo se kako je bend trebao nastupiti još 2015. nakon izdanja albuma „New Bermuda“, no zbog promjene rasporeda propustili smo priliku osjetiti žestinu, brzinu i mračninu ovog sastava do dana jučerašnjega kada je predstavljen svježe izdan „Ordinary Corrupt Human Love“. Poznat po spoju black metala, shoegazea i post-rocka predstavio je i pjesme s već kultnog drugog albuma „Sunbather“, dočekanog kao neophodnog daška svježine.

Bend izlazi točno na vrijeme (22:15), dočekan velikim pljeskom od strane publike. Dio što se odvažio ‘udahnuti svjež zrak’ na terasi zagrebačkog kluba u trenu je ispunio unutrašnjost Močvare i koncert je odmah počeo žestinom. Prvi su redovi vidno najvjerniji te su tokom čitavog nastupa neumorno pratili zvuk i ton uz divljanje i vraško mahanje kosom. Svaki se udar o bubanj mogao osjetiti do kostiju, a u publici su jasno vladale krajnosti. Postojale su dvije reakcije na ovu vrstu glazbe: dio je divljao u ritmu glazbe, dio je stajao sasvim mirno. Publiku je činilo oko 400 ljudi, a njihove žedne uši ugođene su pjesmama Honeycomb Canary Yellow, za početak.

„Hvala vam od srca što ste nas ugostili, ovdje smo po prvi put… Ovo su bile pjesme s našeg prvog albuma. Sljedeća se stvar zove Sunbather, njome naša turneja završava“, oduševljeni se Geogre Clarke, pjevač i klavijaturist, obraća publici. Njegov zapovjedni death growl plovio je uz zvuke električne i bas gitare McCoya, Mehra i Johnsona, dok je priču zaokružio sjajni Daniel Tracy na bubnjevima. Slijede još Brought to the WaterWorthless Animal.


Njihov četvrti i ujedno posljednji album ocijenjen je visokim ocjenama, a predstavlja uništavanje bez stavljanja pojedinca u sam centar toga. Njihova glazba zaista nije napravljena za svaki dan, a označava mjesto gdje se ljubav i gubitak, emocionalna apokalipsa sastaju u zajedničkom izgaranju pod sunčevom svjetlosti kroz povećalo korupcije.

Publika kima glavama u ritmu glazbe, Clarke je zauzeo čitavu binu, dok energija ispunjava prostor uz njegov glas čije su riječi apsolutno nerazumljive za nekoga tko nije zaista upoznat s ovakvim načinom pjevanja. „We want more, we want more“ – ponavljala je publika. „Hvala vam što ste nas ugostili, bilo je zaista lijepo. Imamo vremena za još dvije pjesme. Ovu pjesmu sviramo po prvi puta na ovoj turneji. Zove se Glit.“

Nakon ove sjajne izvedbe, pjevač i dalje zahvaljuje najavljujući posljednji komad bisa: „Hvala vam zaista mnogo. Hvala vam što ste bili ovdje. Završit ćemo s Dream House.“ Prvim singlom divovskog „Sunbather“ LP-jaa, Deafheaven nas vodi putopisnom rutom do kućice iz snova. Lagano se gubimo u zanosu benda i topimo pod ovim nostalgičnim zvucima.

Netko je vikao, netko je pljeskao, netko divljao, netko se smijao, netko samo htio popiti pivo, netko ostao potpuno miran – ali definitivno mogu potvrditi kako je i ovaj bend sasvim pristojno dočekan i ugošćen od strane domaćina i publike.