-

NaslovnaReportažeDeadline u Novom Sadu - Polumrtva rođendanska žurka

Deadline u Novom Sadu – Polumrtva rođendanska žurka

Omladinski centar CK13 proslavio je u ponedeljak 13. aprila drugu godišnjicu postojanja uz nastup čuvenog londonskog punk-rock sastava „Deadline“, koji je počeo bez zakašnjenja i bio okončan već u 23 časa kao što priliči radnom danu.
Statična publika u polupopunjenom prostoru trgla se nakon pola sata novijih pesama i živost pokazivala cupkanjem u mestu, povremenim uzvicima „Oi“, trima pokušajima šutke i izlivima dobrog raspoloženja na ska rifove, obrade „Cock Sparrer“-a i „Ramones“-a.

Pogrešno je ipak zakljuciti da je koncert bio neuspešan. Londonskoj petorki bi se jedino mogao zameriti problem sa miksetom i bas gitarom (rešen u hodu) i dezorijentacija. Naime, kada je basista pozdravio „Budapest“, što je pevačica odmah primetila i korigovala („You crazy fool“). Shvatimo li taj propust kao posledicu prebukirane aktuelne evropske turneje koja će ih sledećih dana odvesti u Hrvatsku, Austriju, Slovačku, Nemačku, Poljsku… jasan je i savršen sklad uvežbanosti i virtuoznosti grupe.

Bliskost i organizovanost benda „Deadline“ sve vreme je bio pojačan spontanim stajanjem u istoj ravni i neposrednoj blizini. Zvezda večeri bila je harizmatična i lepa Liz Rose, savršenog glasa i kontakta sa publikom i drugim članovima benda, sa novom frizurom i tetovažama. Kamerna atmosfera u neskladu sa muzičkim doživljajem delovala je bledo u poređenju sa prvim nastupom „Deadline“-a u Srbiji u Domu omladine 2006. godine. Od tada je ovaj engleski sastav, prvobito street-punk sirovog zvuka dobio na melodičnosti i Iskustvu.

Članovi benda su Liz (vokal), Herve ( bas), Doudou (gitara), Pascal (bubanj) i Ryan (solo gitara). Iza sebe imaju osam godina postojanja, pet studijskih albuma, prvi oficijalni DVD – Live… Nastupali su sa bendovima: „RANCID“, “ LARS FREDERIKSEN“, „DROPKICK MURPHYS“ i „THE DISTILLERS“, beleže četiri evropske i dve amerićke turneje. Svirali su širom sveta ,,od Helsinkija na severu do Moskve na istoku i San Franciska na zapadu“.