-

Darkwoodi, Obojeni, Ti i Plastic Sunday „provetrili“ Niš

dd_nis
Darkwood Dub; Foto: Petar Jovanović

Na startu novog koncertnog brenda „Provetravanje“ agencije Odličan Hrčak, prva stanica bila je Niš sa gostima Ti, Obojeni Program i Darkwood Dub koji su jedno mesto ustupili i domaćinima Plastic Sunday.

Grupa Ti
Ti

Psihodelični duo Ti, Ilije Dunija (Petrol, Meatmarket) i Trajčeta Nikolovskog (White Noise in a White Room, Čistilište) nastupao je pred manje od 100 ljudi u dvorištu Banovine. Velika šteta, jer je bend itekako vredelo čuti uživo. Na premijeri u Nišu izvedene su pesme sa aktuelnog EP-a „Koliko Dana“. Minimalizam Ilijeve gitare i Trajčetovog elektronskog bubnja sa bas sintisajzerom odišu svežom energijom, koja rasterećuje i u duhu ove manifestacije istinski „provetrava“ misli.

Plastic Sunday
Plastic Sunday

Uprkos sitnoj kiši koja je prskala, stajanja nije bilo i nakon malo nameštanja lokalni Plastic Sunday na svom terenu pokazuju šta umeju. Umesto izvođenja hitičnijih i veselijih pesama kao što je „Radostan dan“, bend je odlučio da publici predstavi nešto žešći repertoar. Već sa kompletnim bubnjarskim setom i distorzijama sve je to zvučalo rokerskije i glasnije u odnosu na Ti. Odličan performans garažnog i psihodeličnog rokenrola ometen je pucanjem žice na bas gitari, pa je čini se, set bio skraćen. Nažalost, silom prilike, publika je bila uskraćena za još malo energične muzike ovog sjajnog niškog benda.

Obojeni Program
Obojeni Program

Nakon lokalnog benda na binu su izašli članovi Obojenog Programa. Predvođena pevačem Kebrom, koji je svojim upečatljivim pevanjem, može se reći, utabao put svim pevačima iz „bendova beogradskog zvuka“. Ova kultna četvorka svirku je krenula pesmom „Mene To Ne Zanima“ sa njihovog poslednjeg albuma „Kako To Misliš Mi?“ iz 2012. godine nakon koje je usledila „Samo Da Ti Kažem Postalo Je Sve Nevidljivo“, takođe sa istog izdanja. Uz prve taktove pesama Obojenog Programa publika je u većem broju počela da ispunjava prostor Banovine. Zanimljiva postava sa dvojicom basista i bez gitare je redak prizor, pa je samim tim Obojeni Program jedan od bendova čiji je nastup uvek zanimljivo videti. Nešto više od sat vremena bilo je dovoljno bendu da zajedno sa publikom „pročešlja“ celokupnu istoriju benda. Pred kraj nastupa nizale su se uglavnom starije, a i poznatije, pesme „ABCD Avioni“, pa onda pesma sa prvog albuma „Najvažnije Je Je Biti Zdrav“ pesma „O, Da Li?“, zatim „Nebo, Nebo Plavo Je“ sa drugog albuma „Ovaj Zid Stoji Krivo“. Pred kraj nastupa bend je izveo i svoj verovatno najveći hit „Kad Se Neko Nečem Dobrom Nada“, gde se Kebri u izvođenju pesme pridružio Vuča, pevač benda Darkwood Dub.

Darkwood Dub
Darkwood Dub

Nakon velikana srpske alternativne scene na binu su izašle i zvezde prvog „Provetravanja“, Darkwood Dub. Ovog puta, za razliku od prošlogodišnjeg koncerta u Nišu, bend je nastupio kao četvorka, bez Vasila Hadžimanova. Sada je za specijalne efekte bio zadužen gitarista Bojan Drobac, koji je na odličan način uspeo da pokrije Vasilov nedostatak. Nizali su se hitovi „O Pustinji“, „Dorćolac“, zatim „Elektro pionir“ sa istoimenog albuma, kao i „Šećer“. I Darkwoodi su, kao i bend pre njih, za nešto više od sat vremena, koliko im je trajao nastup, uspeli da „prošetaju“ kroz čitavu diskografiju. Vuča je svojim upečatljivim scenskim nastupom kao i svojim vokalom, po ko zna koji put, niškoj publici pokazao zašto važi za jednu od najharizmatičnijih ličnosti na domaćoj sceni. Nekoliko pesama pred kraj kiša je počela da pada sve jače pa su organizatori bili prinuđeni da binu prekriju velikim suncobranima kako bi koncert mogao da se nastavi. Kombinacija kiše i muzike Darkwood Duba većini publike je lepo legla, pa je poslednjih dvadesetak minuta koncerta za većinu bio i najbolji deo koncerta. Bend je na bis izveo pesmu „Zapremina Tela“ kojom je završio svoj nastup.

GALERIJA FOTOGRAFIJA