-

NaslovnaReportažeDarkwood Dub razbili kolotečinu u Novom Sadu

Darkwood Dub razbili kolotečinu u Novom Sadu

fotografije: Stefan Savić

Koncert srpskih elektro pionira u organizaciji Happy Novi Sad održan je u subotu, 15. marta, u sve zastupljenijem prostoru – Amstel holu Haineken pivare u Novom Sadu.

Iako se pivara nalazi na samom izlazu iz grada, blizu autoputa, pokazalo se da novosadskoj publici ne predstavlja problem da koncerte u ovom prostoru pohode u prilično velikom broju, što ličnim automobilima, što autobuskim prevozom iz centra grada koji obezbeđuju organizatori.

Darkwood Dub 2Da će koncert biti izuzetno posećen govorio je i prizor prepunog velikog parkinga ispred pivare, kao i činjenica da je prvi kontigent od 300 karata po ceni od 490 dinara rasprodat još 10 dana pre koncerta, dok su drugi kartu morali nabaviti po redovnoj pretprodajnoj ceni u iznosu od 690 dinara ili 990 dinara na samom ulazu.

I zaista, iako se radi o domaćem bendu koji je prisutan na sceni nešto više od dve decenije i koji je redovan gost u Novom Sadu, po rečima organizatora „Zapremina Amstel hola ipak nije bila dovoljna“. Za domaće standarde veliki prostor za svirke bio je ispunjen i sve je bilo spremno za početak višečasovnog druženja sa velikanima domaće scene. Veliki deo publike svakako nije prvi put na njihovom koncertu, oni dobro znaju šta mogu da očekuju i zbog čega tačno dolaze na koncerte Darkwood Duba ali se svaki put vraćaju po još, što je retkim domaćim bendovima pošlo za rukom.

Umesto u najavljenih 21h (što je bilo malo verovatno), sat kasnije u 22 časa članovi Darkwood Duba izašli su na pozornicu u bazičnoj (gitarskoj) postavi koju čine frontmen Dejan Vučetić Vuča na vokalima, gitarista Bojan Drobac Bambi, basista Miki Ristić i bubnjar Lav Bratuša.

Bend koji ove godine obeležava 20 godina od izlaska prvog albuma “Paramparčad” nestrpljivu publiku pozdravio je pesmom “Stvarnost”. Usledile su: “Dišem”, “Sudar”, “Treći Vavilon”, “Šećer”, “Elektropionir”.

„Koncertni repertoar smo osvežili nekim numerama koje dugo nismo izvodili uživo, a neke pesme su doživele izvesne aranžmanske promene. Pored bubnja, basa, gitare i glasa, na koncertima koristimo sekvencer, sempler i razne elektronske perkusije. Zvučimo drugačije u poređenju sa prošlom turnejom“ izjavio je pred koncert Dejan. I zaista, bend zvuči sveže i bolje nego ikad, što najbolje potvrđuje izlazak na dupli bis. Vožnja kroz petinu veka dugu karijeru nastavila se uz “Ptice”, “Dorćolac” nezaobilaznu “O pustinji” i za kraj regularnog dela koncerta pesma koja je izazvala do tada najburniju reakciju u publici “Idemo u susret”. Nakon toga bend je na kratko napustio binu da bi nastavili nesto dužim improvizovanim uvodom u “Kolotečinu”. “Zapramina tela” za kraj prvog bisa i vriska publike koja još uvek nije bila spremna za opraštanje naterala je bend da se vrati na pozornicu i stavi tačku na i ove sjajne večeri numerama “Nešto sasvim izvesno” i “U nedogled”.