-

Darker Half i Relicseed u Nišu: Doktorat heavy metala

Darker Half 1
Darker Half, foto: Ivana Božić

Ovo veče sam isčekivao nešto više od dva meseca, od trenutka kada sam saznao da će australijski bend Darker Half posetiti nas grad. U okviru svoje prve Evropske turneje, kao podrška nastupao je bend Relicseed, predvođen dvojcem iz Letonije koji živi i radi u Americi.

Nastup je pomeren za čitav sat, u nadi da će svirku posetiti svi oni koji vole kvalitetnu muziku. Može se slobodno reći da smo, što se toga tiče, podbacili. Ni približno toliko ljudi u klubu kao veče pre toga. Da se razumemo, nije uvek toliko bitan broj prisutnih, ali niko ne voli da svira pred tri čoveka. Kako god, bendovi koji su nastupali sinoć u klubu Black Stage, pokazali su klasu.

Relicseed 1
Relicseed

Relicseed je u osnovi heavy/groove metal, mada tu ima dosta raznoraznih uticaja. Dvojac, gitara i bas, su momci iz Letonije koji žive i rade u SAD, dok je bubnjar Portorikanac. Ne obraćajući pažnju na broj prisutnih bend kreće da melje, ali bukvalno. Iznenađenje, jer je ovo više u osnovi thrash metal američke škole. Veoma zanimljiva aranžmanska rešenja u vidu naglih promena, iz ultra brzih deonica u spore i teške rifove, ljubiteljima Pantere bi se ovo dopalo bez sumnje. Vokal je malo asocirao na James Hetfielda u klin delovima, dok su agresivniji delovi bili veoma upečatljivi. Bend je odradio svoj set, zahvalio se prisutnima na podrsci i polako se udaljio sa bine.

Kratka pauza tek tolika da se prokomentariše prethodni bend, uzme nova tura pića, i na bini su već momci iz benda Darker Half. Heavy metal bend iz Australije, po prvi put posećuje Evropu. Iza sebe ima tri albuma, i nastupao je kao predgrupa nekim od najvećih imena u svetu muzike, kao sto su Queensryche, Children of Bodom, Nightwish i Helloween.

Darker Half 4
Darker Half

Bend vas od samog starta vodi na heavy metal putovanje, prepuno energičnih i brzih, pa što ne reći, i power metal ritmova, koje povremeno prekida jedan od dvojice, ako ne čak i obojica gitarista istovremeno, svojim ubistvenim solo deonicama. Vidi se da je u sve to uloženo mnogo truda i rada, sati i sati vežbe, te krajnji produkt jednostavno mora da bude nešto ovako dobro. Ritam sekcija besprekorna, basista maltene parira u solo deonicama sa jednim od dvojice gitarista, a bubnjar je priča za sebe. Ono što nedostaje većini bubnjara u našoj zemlji, a tu pre svega mislim na kreativnost i stabilnost, ovde nije bio slučaj. Sve pohvale. Što se vokala tiče, klasičan heavy metal vokal stare škole, u nekim deonicama, naročito onim visokim me podseća na Midnighta, vokala kultnog benda Crimson Glory.

Darker Half nam je u nešto više od sat vremena svog nastupa, odsvirao odabrane pesme sa svoja tri albuma, ali je iskoristio priliku i da nam prezentuje svoj EP pod nazivom „Classified„, koji je objavljen pre nekoliko dana, i to u celosti, što je takođe za pohvalu. Nema sumnje da će prema onome što su pokazali i njihov novi album biti odličan. Na veliko insistiranje prisutnih, počastili su nas obradom Iron Maiden klasika „Aces High“. Uz zahvalnost ljudima koji su došli na njihov nastup, bend se uz obećanje da ce doći sledeće godine ponovo, povlači sa bine. Iskreno se nadamo da će ispuniti obećanje, ali da, takođe, i publika neće biti lenja kao protekle večeri.