-

NaslovnaReportažeDarežljivi rokenrol Škrtica u Nišu

Darežljivi rokenrol Škrtica u Nišu

foto: arhiva
foto: arhiva

Početak vikenda u Nišu obeležio je nastup supergrupe Škrtice u klubu Feedback. Predvođeni Zoranom Kostićem Canetom, kroz nešto više od sat vremena, glasno i sa jasnim stavom su nam premijerno odsvirali stvari koje će se verovatno naći na njihovom debi albumu.

Sa nekih akademskih petnaestak minuta kašnjenja, što je veoma pohvalno kada se uzmu u obzir ostale svirke u gradu, bend je izašao na binu i krenuo furiozno. Pravi garažni rokenrol zvuk se od samog starta mogao čuti, pa je i publici odmah bilo jasno da ih očekuje prava gitarska svirka, bez mnogo filozofije. Samo sviračko umeće benda je potpuno suvišno komentarisati i trošiti vreme i redove jer se radi o ljudima koji su godinama unazad stubovi alternativne rok scene u našoj zemlji. Iako se radi o dosta drugačijem muzičkom izrazu od njihovih matičnih bendova (Jarboli, Veliki Prezir, Partibrejkers i Straight Mickey and the Boyz) neke osnove su svakako iste, a usviranost je na visokom nivou. Ako bih morao da napravim paralelu sa nekim svetski poznatim bendom to bi bili MC5, i to mi je bila prva asocijacija kada sam čuo prve snimke pre par godina, kada sam ih prvi put čuo na Exitu, kao i sinoć u Feedbacku. Da li su legende iz Mičigena zaista uticale na bend ostaje na njima da nam nekom prilikom kažu.

Ono što je bilo lepo videti sinoć bilo je da Škrtice stvarno uživaju u onome što rade. Čudno je da je ovako nešto potrebno naglašavati, ali na žalost retko je videti bend u Srbiji koji u svakom trenutku svoje svirke apsolutno uživa. Kroz pesme „Paranormalno“, „Kulise“, „Vazduha“ prošetali su nas kroz svoj debi album, koji se čeka već neko vreme, koji će se navodno zvati „Škrtičnjak“, barem je takva priča kružila pre nekog vremena. Takođe, zvuk koji smo sinoć čuli bio je jedan od najboljih do sad u Feedbacku, za šta je pored samog benda, svakako najzaslužniji tonac, koji je fenomenalno odradio svoj posao. Svaki stih se lepo i razgovetno mogao čuti, što je nekako uvek bio najveći problem na svirkama. Lepo je bilo videti i veliki broj ljudi u publici, jer kao što sam već napisao, ovo je prva svirka benda u Nišu, nemaju izdanje iza sebe. Ova činjenica govori o tome da se zaista radi o kvalitetnom novom bendu, koji bez ikakvog problema može da funkcioniše bez potpore matičnih bendova  njegovih članova. Težak zadatak za njih, jer su svi ti bendovi odavno pustili duboko korenje u srca rok publike u Srbiji, ali opet ono što su nam sinoć pokazali govori u prilog tome da su na dobrom putu da se osamostale.

Nakon oko sat i petnaest minuta glasna psihodelična rok avantura je završena, bez izlaska na bis, uz obrazloženje Caneta da oni ne izlaze na bis. Ostaje nam da dočekamo debi album, kao i novi koncert.