-

Dalmatinci zapalili Tvornicu kulture povodom praznika rada

postolar_tripper
Uštekaj se u sindikat! – Fotografije: Dorja Kožić

Tvornica kulture je jučer, 30. travnja, ugostila splitski ST!llness i zadarskog Postolara Trippera u okviru tradicinalnog „Uštekaj se u sindikat“, da podignu svijest mladima o njihovim radničkim pravima svojom glazbom povodom Međunarodnog praznika rada.

Koncert je počeo na vrijeme, ali je nažalost ST!llness kao prvi band počeo svirati pred praznom Tvornicom. Otvorili su koncert svojom novom pjesmom Moja generacija sa svojeg trećeg albuma „ST!llness“. Pjesma je dobro odjeknula publikom, makar pred tek 30-tak istomišljenika.

stillness2
St!llness pred malobrojnom publikom

Frontman grupe Ivan Jurić Yuri je svakako pokazao da ima energije za još desetak koncerata tu večer i pokušao probuditi uspavanu Tvornicu. Provokacijama da je publika upola mlađa od njih, ali i jednako usporena Yuri je izazivao publiku da malo živne.

Dobrim popisom pjesama i neiscrpnom energijom cijelog banda Tvornica se počela buditi. Pjesme kao što su Digni glas, Džungla, Sad i ovdi, Banana split su bile hit večeri i zahtijevale punu kooperaciju publike i na taj način je Yuri pripremio publiku za zadarski Postolar Tripper.

Nakon kratke pauze, stilski izjednačeni, ali ovaj put pred punom tvornicom Postolar Tripper je nastavio dobar niz pjesama i držao publiku na nogama sve do samog kraja. Zadarska sedmorka je skakala, bacala se, davala odličan primjer publici, a ona je vjerno pratila. Nije ni čudno što ih je Yuri nazvao rasplesanim skakavcima.

postolar_tripper2
Postolar Tripper

Stari hitovi su i dalje ostali hitovi, a pjesme Marijana i Nataša su pokazale da su one razlog zašto je Tvornica bila puna jučer, izgleda da ima nešto u ženskim imenima i Hrvatima. Zadnja pjesma, prije bisa, je bila Tužna priča o selu gdje je band dao glavnu riječ publici, a publika je to objeručke prihvatila, te su se orile riječi: janjetine, meni, s kapulicom mladom i povezale publiku u jedan kolektiv. Fantastičan kraj za fantastičnu izvedbu. Na zahtjev publike izveli su još dva bisa, i ovaj put je publika njih ostavila bez energije.

Koncert je završio malo prije 00:30, kao i predviđeno. Mediteranski bandovi znaju kako probuditi i držati budne sramežljive Zagrepčane. Nadamo se da će ovaj koncert ipak osvijestiti mlade da malo, osim zabave, razmisle o svojim radničkim pravima i bliskoj budućnosti i da će riječ sanjaš ostati samo lajtmotiv u ST!llnessovim pjesmama.

postolar_tripper

Save