-

NaslovnaReportažeDaleko od svega - XVII Mount of Artan Festival

Daleko od svega – XVII Mount of Artan Festival

Sex blender Mount of artan fest Rtanj
Sex blender ; foto: Ivan Dinić

Rtanj. Ova mistična planina čuva bezbroj tajni, a jedna od najčuvanijih je festival Mount of Artan. Ovih dana, u podnožju Njenog Visočanstva, ovaj festival održan je po sedamnaesti put. Kao što rekoh, dobro čuvana tajna, „The chosen few, the chosen knew“. Nekada crust, danas stoner festival ne okuplja velika imena ovog žanra (iako su se u par navrata mogli čuti Naxatras, Methadone Skies,…), ali su to većinski zaista odlični bendovi koji samo čekaju da ih pronađete. Ovaj magični festival je ono za čim žudite kraičkom svog bića, ne znajući koliko vam je zaista potreban sve dok ga jednom konačno ne posetite.

Ukoliko dolazite autobusom ili vozom, spremite se, biće komplikovano. Ali se isplati. Velike su šanse i da će vam se vrat ukočiti u šatoru. Nećete verovati, ali se takođe isplati. Pred vama su dva dana za vas. Eventualno i za vašu ekipu, ali prvenstveno dva dana u šumi, bez signala, telefonskih poziva i interneta. Dva dana gde vreme provodite sa 300-400 zaluđenika kao što ste vi u „free for all“ kampu, u kom se šatori mogu videti čak i iza same bine. Toi Toi-ja (hvala Bogu) nema, pa wc i tuš možete naći u obližnjem napuštenom hotelu, koji ne radi dobranih dvadesetak godina, u kome takođe možete prespavati, ukoliko niste ljubitelji šatora. Za vas su obezbeđeni i dušeci. But still, napušteni hotel.

Madvro Mount of artan fest Rtanj
Madvro

Petak predveče. Nakon što ste uspešno (sami, ili ukoliko ste manje sposobni kao autor ovog teksta, uz pomoć komšija iz kampa) razapeli šator, čalabrcnuli nešto sitno što vam je ostalo od puta i ispozdravljali sa svima koje niste videli od prošle godine, došlo je vreme i za svirke. I dok ste oduševljeno ispijali special edition pivo – Alien (pale ale sa rtanjskim čajem, o da!), sa bine su grmeli Madvro, mladi i pomalo zeleni Smederevci, čiji doom zvuk neodoljivo podseća na Wizarde, ili Uncle Acid-a. Nakon njih, drugu godinu za redom, sa dosta bržim i oštrijim stoner zvukom američke pustinje isprašio je grčki Desert Runners. Hipnotišući i atmosferični zvuk ukrajinskog Sex Blender-a odveo nas je u jednu kolektivnu jednočasovnu vožnju, dok su prvo veče zatvorili, takođe ukrajinski Pree Tone, koji se žanrovski (sa svojim post punk/noise rock-om) i nije previše uklapao u sam festival, ali je nakon sjajne svirke aplauzom i zvižducima oduševljenja ispraćen sa bine.

Desert runners Mount of artan fest Rtanj
Desert runners

Subotom ujutru, tradicionalno, polazi se u osvajanje Rtnja. U kampu se posle deset mogla videti samo nekolicina nas nedovoljno sposobnih ili zainteresovanih, koji smo imali priliku da prisustvujemo iznenadnom jutarnjem jam session-u benda Desert Runners u Rosariumu. Rosarium je samo jedan mali deo ruševina bašte jedne bogate jevrejske porodice, koja je početkom dvadesetog veka živela na prostoru današnjeg malog sela Rtanj, gde se i održava festival. U možda i najupečatljivijem delu festivala, svake godine se održavaju popodnevni session-i, a ove godine tu čast su dobili Drötari, doom-folk trio iz Kovačice, koji bi da je malo poznatiji pravio muziku za sve Tarantinove filmove. Nakon njih, svojih pola sata improvizacije dobili su i Italijani La Morte Viene Dallo Spazio, koji će kasnije nastupiti i na glavnoj bini.

Hesperian death horse Mount of artan fest Rtanj
Hesperian death horse

Poslednje veče na glavnoj bini otvorili su Hesperian Death Horse, avant-garde death/post metal sastav iz Zagreba, koji je stvorio veoma sablasnu i brutalnu atmosferu, što muzikom, što stroboskopom i svetlima koja su non stop treptala u plavoj i beloj boji po visokom drveću u mrklom mraku koje okružuje festivalski prostor. Atmosfera koju su oni stvorili je atmosfera kakvu očekujete kada čujete za Mount of Artan. Nakon odličnog session-a u Rosariumu, La Morte Viene Dallo Spazio (ili „The Day the Sky Exploded“, italijanski sci-fi film iz 50-ih) predstavili su se rtanjskoj publici u punom sjaju, sa sve flautom, sitarom, nekom čudnom harmonikom i teraminom. Nakon sanjivog ambijentalnog space rock-a, usledio je jedan od boljih nastupa ovogodišnjeg festivala, u režiji zagrebačkog sludge/grind sastava Negative Slug, čiji je nastup izazvao možda i najvreliju atmosferu u publici. Festival su zatvorili Void Forger iz Rumunije, čija je fuzija doom-a, thrash metala i hardcore-a ipak bila previše za neke, pa se deo publike tokom njihovog nastupa zaputio ka svojim šatorima.

La morte viene dallo spazio Mount of artan fest Rtanj
La morte viene dallo spazio

Nedelja ujutru na festivalu je zasigurno gora od ponedeljka na poslu. Znate da je kraj bajke i da sledi povratak u realnost. Presabirate se da li ste dovoljno dobro iskoristili vreme na festivalu i verovatno retke slobodne trenutke kada možete da budete bilo ko. Svoje pravo ja, ili možda samo ja o kome maštate. Mount of Artan vam dozvoljava neku drugačiju slobodu. Ovaj festival je mesto gde vreme ne postoji. Samo od vas zavisi da li će on proći za trenutak, ili će trajati čitavu večnost. Iako ste propustili prethodnih 17 godina, nije kasno! Sledeće godine će sve biti na istom mestu, a na vama je samo da zakoračite sa druge strane vremena.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Sex blender Mount of artan fest Rtanj