-

NaslovnaReportažeDajte oskara prvom albumu grupe Opposite Way!

Dajte oskara prvom albumu grupe Opposite Way!

Opposite Way; foto: Vukašin Stanojević

Banovina je sinoć, 22. septembra ugostila tri mlada, veoma perspektivna rok benda. Ispred izdavačke kuće „RNR Records„, kao predgrupe, imali smo priliku da čujemo bend Zemljotres iz Aradca u Banatu i grupu Dexter iz Niša, a kao „hedlajneri“ večeri svoj debi album „Hladan i bled“ imala je priliku da predstavi grupa Opposite Way.

Zemljotres

Banaćani su počeli tvrdo, a onda uplovili u mirnije bluz tonove. Naslušani rok muzike i kantri bluza, sa obećavajućim vokalom, ostavili su prijatan, ali ne previše ubedljiv utisak na auditorijum. Činilo se da „Zemljotres“ ima još puno da radi na sebi kako bi zaista počeo da trese. Dexterovu svirku, inače već poznatu Nišlijama sa promocije njihovog prvog albuma ove godine, krasio je tvrd zvuk, dobre vokalne sposobnosti frontmena i veoma pristupačan odnos prema publici. Sa gomilom pozitivne energije izneli su svoje poznate autorske numere, ali i nekoliko obrada stranih i jedne domaće pesme.

Dexter

Bend Opposite Way nastaje početkom natprošle (2015) godine. Sećam se da sam ih sledeće godine prvi put čula u nekadašnjem bioskopu Kupina, na proslavi godišnjice Politikinog zabavnika i pomislila „ova deca bi mogla da naprave dobru priču, bilo bi lepo da istraju“. Shvatila sam da su istrajali odgledavši njihov nastup na 51. Zaječarskoj gitarijadi naredne (2017) godine. U zaista jakoj konkurenciji uspeli su da iznesu svoju autorsku, sjajnu pesmu „Manijak“ čvrsto, zrelo i profesionalno i time osvojili sve glasove publike i drugu nagradu žirija.

Kao što reče voditelj sinoćnjeg koncerta, predstavnik izdavačke kuće RNR Records, Branimir A. Lokner: “Niko ne ume da tako dobro da razume psihologiju 70-ih kao Opposite Way”. Otvorili su svirku pesmom „Dajte joj oskara„, a pesma koja je albumu dala naslov „Hladan i bled“ nailazi na pozitivni prijem publike. Svakako, koju god numeru da su predstavili publici, bila je iznesena iskreno, sigurno i sa velikom strašću.

Opposite Way

Opposite Way je bend koji ima iznenađujuće zreo zvuk, s obzirom na kratkotrajno postojanje. Svaki instrumentalista na svojstven način doprinosi originalnom zvuku koji ova grupa poseduje. Slušajući nastup, slušalac se može upoznati i uveriti u tehničke i improvizacijske sposobnosti svakog člana. Najvatreniju atmosferu među publikom napravila je, svakako, pesma „Manijak“, uz gromko pevanje i zajedničko skakanje i igranje. Promociju svog prvog albuma završili su obradama pesama „Welcome to the Jungle“, „Thunderstruck“, „Voodoo child“ i „Personal Jesus“ u interesantnoj i ovom bendu svojstvenoj obradi. Jedina zamerka bila bi što na kraju nisu odgovorili na bis publike, koji je nedvosmisleno i željno iščekivala, ali nadamo se da će se i to u nekim narednim nastupima poboljšati.

Opposite Way

Uopšte uzev, Opposite Way krase vrlo originalne, ali i tradicionalne osobine. U tom preseku ovaj bend se izuzetno snašao. S jedne strane, pevača krasi darovitost „jangilanovskog“ vrištanja, ali u instrumentalistima nećete prepoznati reprodukciju Deep Purple-a. Sa druge strane, tačno je da se oslanjaju na trend hard roka sedamdesetih godina, ali ne možete da ne primetite primese modernog zvuka u toj priči. Konačno, ne smemo zanemariti ni tekstove pesama, koje na inovativan i karakterističan način obrađuju teme i probleme savremenog društva. Veoma je izvesno da će, ako nastave da rade vredno i uporno na sebi i svom stilu, postati bend čije će se ime probiti na mnogo veće tržište.

                                                       GALERIJA FOTOGRAFIJA