-

Da, Robbie, naš si sin

Robbie Williams
Foto: Nemanja Đorđević

Serbia, can I be your son?“ (Srbijo, mogu li da budem vaš sin?), pitao je Robi Vilijams 30.000 duša sinoć na Ušću tokom izvođenja pesme „Come Undone“ i dobio jedno iskreno, gromoglasno „Da“. Zasluženo, jer je priredio sjajnu dvočasovnu zabavu i ispunio misiju svoje „Let me entertain you“ (Dozvolite da vas zabavim) turneje.

Robbie WilliamsKapije Ušća otvorile su se u 18 časova. Najverniji fanovi već tada su zauzimali prve redove ne bi li što bliže bili pop ikoni. Publike je bilo sa svih krajeva Balkana, što ne čudi jer je ovo jedini Robijev koncert u regionu (ako izuzmemo festivale Sziget u Budimpešti i Spirit of Burgas). Zagrevanje za koncert počelo je bendom Perpetum Mobile čiji je repertoar bio sastavljen od obrada izvođača koji će nastupati na EXIT festivalu čiji tim organizuje ovaj koncert. Kao posebni gosti na nekoliko pesama pojavili su se pevačica Bojana Stamenov, predstavnica Srbije na nedavno održanoj Evroviziji, kao i finalisti televizijskog talent šoua „X faktor Adria“.

Pred sam spektakl, status predgrupe imali su hrvatski violenčelisti Stjepan i Luka koji čine sastav 2Cellos. Na njihovoj listi našle su se obrade „Smooth Criminal“ i „With or Without You“ nakon kojih im se pridružio bubnjar za žešće: „Voodoo People“, „Smells LIke Teen Spirit“, „Highway to Hell“, „(I can’t get no) Satisfaction“ i „Mesečina“. Naravno, Bregovićeva „Mesečina“ je izazvala najveće oduševljenje u publici. Zahvalili su se prisutnima i iskoristili priliku da najave svoj solistički koncert koji će sutradan održati u Sava centru.

Robbie WilliamsSve je bilo zamračeno, muzika se vrtela sa razglasa dok su se vršile poslednje pripreme za glavni događaj večeri. Oko pola 10 na velikom led ekranu pojavljivali su se natpisi poput „Kako ste?“, „Zdravo Beograd“, „Želim da vas čujem kako vrištite“ i naravno „Dozvolite mi da vas zabavim“ nakon kojeg je na melodiju „O Fortuna“ (deo kantate „Carmina Burana“) pevano „Robi, Robi“ dok su se na led zidu smenjivale Robijeve siluete. Počinje žestoko „Let me entertain you“ i na bini se pojavljuje pop zvezda Robi Vilijams. Bele rukavice, gospodski odeven, plave kose, sa štapom u ruci koji je istovremeno bio i stalak za mikrofon. Svi su pevali sa njim hit kojim je 1998. godine započeo svoju solo karijeru, po odlasku iz boj benda Take That. Nastavio je sa zabavnom „Rock DJ“ koju je pratila „Monsoon“. Ona je išla u skladu sa vremenskim prilikama te večeri, jer kiša nije prestajala ceo koncert. Pljuštalo je, ali se činilo da to nikome nije smetalo. Nije bilo blata, a kiša je taman dovoljno rashlađivala i unosila svežinu u publici. Glupost su bili otvoreni kišobrani koji su ometali ljude iza njih da lepo prate koncert. A nelogičnost je što su se na ulazu nekima oduzimali kišobrani, a nekima ne. Na stranu loše stvari, nakon „monsuna“, Robi je rešio da se propisno predstavi publici. Prvo ih je malo raspevavao u stilu Fredija Merkjurija, a onda i pozdravio rečima „Zdravo, dobro veče“. Rekao je to na srpskom jeziku, doduše na jakom lošem, pa su mnogi pomislili da je rekao „Zagreb, dobro veče“. Naravno to su i mnogi mediji iskoristili kako bi povećali svoje tiraže i u senku bace sam koncert i muziku. „Izvinite što nisam ranije bio ovde“, rekao je Vilijams, sada već na svom maternjem jeziku, i dodao „Vaše dupe je večeras moje“. Podelio je publiku na mlađe i na starije od 30 godina. Kada su mlađi bili daleko glasniji, Robi je prokomentarisao kako je mator i onda se njima posebno predstavio, u svega jedan minut izblebetavši svoju biografiju, čija je suština da je od „propalice“ stigao do „milionera“.

Zapevao je stihove „Come undone“ i prepustio publici da je neko vreme sama peva. Kada je ova sjajna balada konačno krenula, tokom nje je, iskoristivši stih pesme „Because I’m scum, and I’m your son“, pitao prisutne da li može da bude naš sin. Zanimljivo je što koncerte počinje pitanjem ispisanim na led zidu „Da li sam još uvek vaš sin?“, što je ovde izostalo. Ali to je na koncertima po gradovima gde je već svirao, pa je pitanje upućeno publici za koju se nada da ga još voli. U Beogradu je prvi put i publiku tek treba da pridobije. Pošteno sa njegove strane i simpatičan detalj. Bio je bos na bini, mokar od kiše i bacio se na kolena kada je dobio pozitivan odgovor na svoje pitanje. „Come undone“ se pretopila u U2-ovu „I Still Haven’t Found What I’m Looking For“, ali u melodiji njegove numere. Sledila ju je pesma „Bodies“ koja je imala lasere za prateće vizuelne efekte.

Robbie WilliamsTokom dosadašnjeg dela koncerta vidno je bilo da se ne samo publika zabavlja, već i sam Robi, te je očigledno bilo da uživa, upija emociju publike i u sebi pomislite „ovo je čovek koji uživa u svom poslu“. Usledio je blok pesama koje su rađene u sving fazonu. Malo obrada klasika tog žanra, malo autorskih koje je objavljivao na svoja dva sving album „Swing when you’re winning“ i „Swing both ways“. Prva je bila „Supreme“ u retro verziji „Swing Supreme“ koju je na led ekranima pratila špica fiktivnog filma čiji su glumci Robi Vilijams i njegov prateći bend. „Pa pa pa para pam pam pam!“ uzvikuje celo Ušće dok nas Robi vodi na put za Mandelej kompozicijom „The Road to Mandalay“. Sledila je Kab Kalovejova „Minnie The Moocher“ tokom koje je sišao u publiku, prošetao se i pozdravljao sa fanovima. Izveo je na rampu (istureni deo bine, pista koje se prostire kroz publiku) pevače iz svog pratećeg benda. Rekao je da je naredna pesma prva koju je naučio da peva, i da ju je naučio od svog oca, a njegov otac od svoga oca. Naravno, bila je to šala jer je sledila obrada R. Kelijeve pesme „Ignition“, samo u stilu čuvenih berberskih kvarteta.

Seo je Robi na stolicu i uzeo akustičnu gitaru u ruke. Dodali su mu mobilni telefon i on je krenuo da snima sebe. Prepričao je publici deo razgovora sa svojom ćerkom i kako joj je pričao o svom dolasku u Srbiju, zemlji njoj nepoznatoj; da je morao da joj obeća da će za nju da peva dečiju pesmicu „Twinkle Twinkle Little Star“, što je i ispunio. Uočio je u prvim redovima desetogodišnju devojčicu na leđima svog oca i malo porazgovarao sa njom. Izvinio joj se na silnim psovkama u nadi da ne razume engleski. Potom je izveo „Go Gentle“, pesmu koju je originalno posvetio svojoj ćerkici. A malo se, pritom, i našalio imitirajući Brusa Springstina. Ne bi bilo fer da ne ispoštuje i sina, pa je tako i Čarli dobio svoju pesmu. „Ne pokušavajte da je pevate, ne znate je“, rekao je Robi. Krenuo je da svira i pogrešio akord. „Ha, izvinite, nisam je svirao dve nedelje“. Iz drugog pokušaja uspeo ja da izvede novu pesmu „Motherfucker“ koja još ne postoji u studijskoj verziji. Ovaj sedeći, porodični segment, završio je pesmom „Better Man“ koju je izveo u duetu sa svojim ocem. Zajedno su se povukli sa bine i prepustili pratećem bendu da pokažu svoje sviračke sposobnosti.

Robbie WilliamsPresvukao se Vilijams, sada je bio komotniji, spreman za rokerski deo svirke. Pantalone je zamenio kiltom i u nekoliko navrata publici pokazao svoje crne gaće sa slikom tigra. Svirala se Queenova „We will rock you“ koja se pretopila u „I love rock ’n’ roll“ muzičarke Džoan Džet. Zamračilo se sve dok je izvodio jednu od starijih, pomalo zaboravljenih hitova „No regrets“. Za narednu pesmu, kao i na svakom koncertu, odabrao je nasumično devojku iz publike i izveo na binu. Ana je bila oduševljena, ali nije mogla da uživa u trenutku već je zgrabila telefon da napravi selfi sa pevačem. Zajedno su stali iza malog led ekrana koji je izgledao kao krevet i na njemu su im bila animirana tela. Bila je to duhovita vizuelna pratnja veseloj pesmi „Candy“.

Najbolja atmosfera i vrhunac koncerta bio je tokom pesme „Feel“. Ova balada, njegov najveći hit u karijeri, izazvala je oduševljenje i verovatno nije bilo osobe koja ju nije pevala. Sve je bilo u znaku zelene boje, svetla prigušena. Kroz koncertni prostor prostirali su se zeleni laserski zraci koji su dočarali atmosferu i ton pesme dodatno naglašen izvrsnom slide gitarom. Kraj koncerta sve je bio bliži, a sve je zabavnije postajalo. Krenuo je da peva Lordinu „Royals“, i pogrešio, rano je zapevao. Krenuo je ponovo, pomalo je nespretno izveo, ali je već bio na vrhuncu zadatka za „Millennium“. Gitarista je svirao Džimi Pejdžov (Led Zeppelin) čuveni rif za „Whole Lotta Love“ a pevala se „Kids“. Na bini mu se nije pridružila Kajli Minog, ali su mu zato pevačice iz njegovog benda pomogle da zajedno izvedu pesmu, nakon koje je završen regularni deo koncert.

Vrištala je publika iz sveg glasa i dozivala „svoga sina“ da se vrati na bis. Posle par minuta to se i desilo, a Robi se ponovo presvukao. Ovoga puta bio je glamurozniji, u odelu poput klizačkog koje je nosio u spotu za „She’s the one“. Sa video bima krenuo je spot Queenove pesme „Bohemian Rhapsody“ tokom koje se kiša ponovo pojačala. Horski deo pesme išao je sa razglasa, a ostale segmente pevao je Robi. Izveli su u celosti ovu sjajnu, epsku pesmu, u čast Frediju Merkjuriju. Za sam kraj koncerta ostavio je emotivne balade „She’s The One“ i „Angels“. Zahvalio se publici, a kao pravi Britanac prati fudbal pa nam se zahvalio i na fudbalerima Vidiću, Kolarevu i Matiću koji igraju na ostrvu. Tokom „Angels“ muzičari su binu polako napuštali pa je Robi odlazeći sam pevao: „Wherever it may take me, I know that life won’t break me. When I come to call she won’t forsake me. I’m loving angels instead“.

Bio je to kraj sjajnog koncerta. Beograd je kroz godine bio domaćin velikim rok zvezdama, ali pop velikani ovog ranga nas obično zaobilaze. Retka prilika čuti Robija u ovim krajevima. Nije razočarao, stvarno je sve zabavio. I sam se zabavljao radeći to. Imao je iskren osmeh na licu, pravi šoumen, čak deluje spontano i prizemno. Posvećivao je pažnju publici, održavao odličnu komunikaciju i nije dopuštao da nikome bude dosadno, zato je repertoar bio sastavljen od najvećih hitova isključivo. Navikli smo da ovi koncerti do poslednjeg dela budu izrežirani, pomalo veštački, tezgaroški. Ovde nije sve bilo cakum-pakum. Greške koje su pomenute tokom teksta, nisu napisane da bi minirale koncert, već da pokažu da su mu dale karakter i da nije Beograd bio samo usputna stanica na turneji. U prilog tome ide i tvit posle koncerta koji će na najbolji način staviti tačku na ovu reportažu. Ako se pogleda ostatak njegovog tviter naloga, videće se da nije ova pohvala svakodnevna.

Spisak pesama:

 • Let Me Entertain You
 • Rock DJ
 • Monsoon
 • Come Undone /I Still Haven’t Found What I’m Looking For
 • Bodies
 • Swing Supreme
 • The Road to Mandalay
 • Minnie the Moocher
 • Ignition
 • Twinkle, Twinkle, Little Star
 • Go Gentle
 • Motherfucker
 • Better Man
 • We Will Rock You / I Love Rock ‘n’ Roll
 • No Regrets
 • Candy
 • Feel
 • Royals/Millennium
 • Whole Lotta Love / Kids

Bis:

 • Bohemian Rhapsody
 • She’s the One
 • Angels