fbpx

-

Naslovna Reportaže Da li su odletele crvene tačke? - Paper Animals u Poletu

Da li su odletele crvene tačke? – Paper Animals u Poletu

Paper Animals; foto: Nina Praščević

Polet je jedno mirno mestašce u Cetinjskoj, mesto gde se čita poezija, gde kantautori najlakše prezentuju svoj rad i mesto u koje se svrati na pivo pre odlaska na neku od svirki u okolnim klubovima. Veoma retko, ovaj prostor zauzme poneki tribute bend, a još ređe autorski. Čak i kada se desi takva situacija, to su uglavnom bendovi koji sviraju mirniju, tišu muziku. Ako bend Paper Animals znate samo po par singlova sa youtube-a, rekli bi ste da je Polet savršeno mesto za njih. Ispostavilo se i da jeste, ali na jedan, sasvim, sasvim, drugačiji način.

Jana Vuković Polet Beograd
Jana Vuković

Pred publiku koja je i dalje pristizala izašla je Jana Vuković sa svojim pratećim bendom. Otvorili su nastup sa, za sada, jedinim objavljenim singlom “Ćutanje“. Odmah se primećuje razlika u zvuku uživo u odnosu na snimak. Upečatljivo šaputavi vokal je svakako prisutan, ali elektronsku pratnju zamenjuje nešto što bi se moglo nazvati pop soul. Bas, kahon, gitara i klavijatura vrlo utegnuto, sa puno gruva prate svaki Janin stih. Tokom cele svirke svaki izvođač je bio na svom mestu bez nepotrebnih ispada ili presviravanja. U par navrata gitarista, Tadija Telesković, preuzeo je i ulogu pratećeg vokala. U tim trenucima primećivalo se da Janin glas ima dosta neiskorišćenog potencijala. Najavili su novi singl “Slaži me” koji je planiran da izađe u toku ove nedelje. Ostatak svirke nastavili su u sličnom maniru, uz nekoliko obrada koje su im stilski vrlo odgovarale.

Paper Animals Polet Beograd
Paper Animals

Niste imali vremena ni da razmenite par rečenica sa osobom do sebe, a Paper Animals su već započinjali svoju prvu pesmu. Veoma je lepo videti pun klub za jedan relativno mlad bend, koji iza sebe ima tek tri objavljena singla, od kojih je jedan promovisan upravo te večeri, dok je izlazak albuma najavljen na jesen. Naravno, svako muziku doživljava na sebi svojstven način, ali potpunu energiju ove indie četvorke ne možete na pravi način osetiti slušajući ih na vašim malim zvučnicima ili jeftinim kineskim slušalicama. Prepoznaćete da je tu, znaćete gde je, ali tek na svirci sve dolazi na svoje mesto. Tako je bilo i ove večeri, kada je jedan indie bend koji sa balonima trči kroz Knez Mihailovu potpuno oduvao sve prisutne, možda pomalo i neočekivanom količinom energije.

Veoma pozitivno iznenađenje je definitivno bilo ozvučenje koje je zaista muški iznelo ovu svirku. Odličan zvuk i maksimalno precizan nastup Paper Animals-a su veoma pozitivno uticali na raspoloženje u publici, koja je sa vrlo stidljivog cupkanja u mestu u početku, završila svirku đuskom. Glavni motor ove svirke bio je bubnjar Marko Rakić koji je diktirao veoma snažan intenzitet ove svirke, čime je gitaristi Damjanu Jovanoviću dao potpunu slobodu i dovoljno prostora da se opusti i care free uživa u ovom nastupu.

Paper Animals Polet Beograd

Za razliku od prethodne dvojice, basista Darko Pasujević  je poprilično skoncentrisano i mirno obavljao svoj deo posla. Njegovi savršeno odmereni ritmovi, bez ikakvih komplikacija i prenatrpavanja, su očigledno pokretali sve prisutne sem njega samog. Tu priču zaokružava Sofija Nedeljković, koja je jedan od retkih domaćih ženskih vokala koji zvuči zaista dobro dok peva na engleskom jeziku. Generalno, mladim bendovima se uvek savetuje da pevaju na srpskom, ali u slučaju Paper Animals-a, u kombinaciji sa muzikom koju sviraju, engleski je zasigurno pravi potez.

Zanimljivost vezana za ovaj bend, bar po mišljenju autora ovog teksta, je ta da im prva tri singla “Guts and bones”, “Division” i najnoviji “Red dots”, verovatno nisu najbolji materijal. Čisto da ne bude zabune, nije rečeno da su to loše pesme, one su keči, pevljive i tu da primetite i zapamtite ovaj bend. U prevodu savršen izbor za singlove, dok vas na koncertu čekaju prave poslastice u vidu “Mothers and fathers”, “Rainy Days”, “Fox”, “Walking on the Moon” i mnogih drugih. Nemojte čekati album koji izlazi tek za par meseci, već pratite kada će prva sledeća svirka i poslušajte šta ovaj bend ima da vam kaže.