-

„Da li ste za ples?“: Ničim izazvan u Novom Sadu

Ničim izazvan
Ničim izazvan / Foto: Biljana Cvetanovski

U novosadskom Kulturnom centru Utopia, popularni vrbaško – beogradski bend Ničim izazvan, održao je još jedan izuzetno uspešan koncert.

Ovaj bend, koji postoji od 2011. godine, iza sebe ima debi album sa jedaneset pesama, „Ničim izazvan“, koji je objavljen u aprilu prošle godine za Lampshade Media/MTV, a u pripremi je već i njihovo naredno ostvarenje.  Publika, sačinjena pretežno od devojaka, lagano se okupljala oko 22 časa. Nakon pola sata prostor Utopije bio je kompletno ispunjen. Izlazak benda na binu dočekan je sa ovacijama i osmesima oduševljenja, jer se, posle nešto više od pola godine, publika opet susrela sa njim. I sami članovi Ničim izazvan tvrde da bez publike sa kojom imaju odličnu interakciju i od koje dobijaju samo pozitivne reakcije, njihovi nastupi ne bi bili to što jesu.

Ničim izazvan
Boris Bakalov

Upravo tako, Ničim izazvan je jedan od onih bendova koji prave odličnu atmosferu, energetski pozitivnu i vrlo jaku. Za to su zaslužni sjajni vokali Boris BokalovBojan Gluvajić, koji svira i gitaru, prateći vokal od strane Dragane Ilić, te Mane Gluvajić (bas), Igor Martinko (violina, truba, harmonika), Borislav Kuga (klavijatura), Nemanja Vujović (akustična gitara), Marko Leđenac (bubnjevi) i Nikola Petrović (trombon).

Publika je od prve do poslednje pesme tokom jednoipočasovnog trajanja koncerta vidno uživala. Svaku pesmu dočekivao je i ispraćao gromoglasni aplauz, a članovi benda isto tako nisu krili zadovoljstvo. Bojan je u jednom momentu pohvalio novosadsku publiku pred koju, kako kaže, rado izlaze, i pred koju i sa kojom vole da održavaju koncerte.

Ničim izazvan
Dragana Ilić

Muzičko putovanje u noći nakon punog meseca velike posade na maloj bini, otpočelo je pesmom „Tužne devojke“ sa njihovog debi albuma, za koju se može reći da je postala veliki hit. Nakon nje, Boris se srdačno obratio prisutnima i zahvalio što su došli u tolikom broju. Usledile su nešto laganije pesme: „Dečija“, u kojoj se na trenutak može prepoznati balkanski folklor, i „Lave“ sa istog albuma. Naredna pesma „Beskućnik“, publiku je pozvala na ples.

Za Ničim izazvan može se slobodno reći da je spoj artizma i prijemčive plesne muzike. Njihov pravac karakterišu tonovi koji se kreću u rasponu od pitkog popa, preko šansona i latina, do jazza, a obiluju izvođačkim i produkcijskim bravurama.

Sledeća pesma na koncertnom repertoaru, bila je ponovo jedna laganija ritmom, „Živeti u prošlosti“ („Ničim izazvan“). Inspiracije za pesme ovog benda dolaze iz vremena prošlog, današnjeg, iz tananih osećaja koji čine život. Ova pesma to i potvrđuje na jedan gotovo čaroban način. Vokal poput šapata miluje i kao da je na izvestan način u iskrenom, emotivnom razgovoru sa instrumentima.

Nakon kratkog Bojanovog obraćanja publici, usledila je zavodljiva pesma „Udahni vazduh“, koja je ponovo rasplesala publiku, pogotovo one „na korak ili dva“ od bine. U istom ritmu su bile i naredne dve pesme: „San“ („Ničim izazvan“) i „Mogao bih“, koja je u duhu fieste dovela atmosferu do usijanja.- stavljajući u prvi plan virtuozno preplitanje instrumenata, posebno trombona sa bubnjevima.

Ničim izazvan
Nikola Petrović

Deveta pesma po redu, „Bo, bo, bom“, koja je pored pesme „Rekla je“ najavila naredni album, dodala je Borisovom izgledu novi modni dodatak. Oni koju su gledali spot za ovu pesmu, znaće o čemu je reč. Usledile su nove pesme, „Nora“, „Ples“ , te „Dalijev brk“, koje će sudeći po reakciji publike, postati novi hitovi.

Vratio se potom Ničim izazvan na pesme sa svog prvenca. I to na one, na koje publika najbolje reaguje. Prvo su usledile dve pesme u nešto sporijim ritmovima: „Bilo gde“ i „Brodolomi“, a nakon njih, otvorio se pravi šareni paket zadovoljstva za fanove; pesme „Glas“, „Rekla je“, „O tebi“ i „Trideset“.

Oko 24 sata, završen je zvanični deo koncerta. Bend je trebao da “odglumi bis”, međutim u klubu Utopia nema uslova za to, te su odmah nastavili sa svirkom. Po njihovim rečima, uopšte im se nije odlazilo, što je bilo dovoljno da zaključimo da će i ovo njihovo gostovanje u Novom Sadu, ostati zapisano u vremenu kao jedno od najlepših. Za kraj, slušale su se pesme „Sumrak„, „Rekla je“ u kombinaciji sa „Wicked game“ i „Bo, bo, bom„.