-

NaslovnaReportažeČuvajte vodu, vazduh i prirodu! - Stereo Banana u Festu

Čuvajte vodu, vazduh i prirodu! – Stereo Banana u Festu

foto: arhiva

U jednom lepom gradu nadomak Beograda, na samom kraju meseca decembra desilo se fenomenalno gostovanje aktuelnog muzičkog proizvoda iz Niša – dvojca pod imenom Stereo Banana.

Petak je veče, napolju je hladno još malo pa kao u štenari a veliki broj mladih Zemunaca (i njihovih suseda Beograđana, razume se) slio se u klub Fest. Fino mesto u okviru hale Pinki ugostilo je ova dva Durlanca i njihov kung-fuzijski šou. Kombinacija hip-hopa, regea i fanka koju emituje Stereo Banana vrlo dobro je legla u ovu prednovogodišnju atmosferu.

Nešto posle 23h je počeo nastup i ekipa u publici je sa oduševljenjem pozdravila Marka Anđelkovića Naopaka i kolegu mu Nemanju Nedeljkovića Nemusa. Žurka je počela odmah žestoko, pesmom „Don’t Let Me Blow“, a odmah zatim i hitom „Lako je prutu da se sokoli“. Klub nije bio prepun što je omogućilo onima koji su vični đuskanju da zablistaju.

Repertoar je nastavio da se razvija u dobrom pravcu pa su nas Nišlije pogodile pesmama: „Moon Walk“ i „Majmunska posla“ a atmosfera je počela ozbiljnije da se krčka kad su momci zapevali „5 do 12 sindrom“. Živopisna numera ništa manje živopisnog naslova prodrmala je sve posetioce Festa delom zbog zaraznog ritma, a delom i zbog toga što svako od nas može prepoznati sebe ili nekog bližnjeg u njoj.

Najbolji deo večeri je usledio nakon što su se sa bine začuli prvi taktovi novog singla „Vodokradice“. Tema ove pesme je borba za očuvanje prirode, konkretno – borba protiv izgradnje mini hidroelektrana širom Srbije. Tužan trend „pakovanja u cevi“ koji je pogodio mnoge reke i rečice u našoj zemlji obavezuje one čiji se glas čuje da se pobune u cilju očuvanja prirode i sigurnije budućnosti za sve nas. „Ako nam uzmu vazduh i vodu možemo da se jebemo, ništa nam ne ostaje!“ rekao je Naopak a publika je ovu izjavu pozdravila aplauzom i ovacijama.

Momci iz Niša su nastavili sa društveno angažovanim programom uz „Black Dildo“ i „Šijemo rege“ a isti se potom prelio u vrcave tonove numera „Melem“ i „Da li Vi masturbirate pred grad“.

Dođosmo skoro do kraja kada je odsvirana najpoznatija pesma „Nemoj da znojiš tehniku“ i nju smo svi uglas pevali. Dalo se primetiti koliko je svima – i članovima benda i posetiocima koncerta prijalo ovo kratko druženje. Vesela masa je skandirala Bis! i pre nego što su momci sišli sa bine. Nakon dva bisa žurka je okončana a posetioci su se brzo razbežali, da l’ zbog hladnoće, da l’ zbog lošeg prevoza. Biće da je zbog kombinacije oba.

Ovo gostovanje u Zemunu je bilo svojevrsno zagrevanje za koncert koji će održati 4. januara u beogradskom Elektropioniru. Idite da čujete Stereo Bananu uživo, ako do sada već niste, vrlo su zabavni, stvaraju jako dobar zvuk i prave šiz a uz to se i na svoj način bore za prave stvari.