-

NaslovnaReportaže„Čuvajte svoje Nebo, čuvajte svoju zemlju, čuvajte se“ – Električni orgazam u Ko...

„Čuvajte svoje Nebo, čuvajte svoju zemlju, čuvajte se“ – Električni orgazam u Kombank dvorani

Električni orgazam 40 godina Orgazma Kombank dvorana fotografije galerija Gile YU Grupa Jovec Ljuba Artan Lili Anton Beograd

Niska temperatura i kiša, te potreba za pronalaskom sigurnog skloništa ili neizdrž ka odgođenom, izgleda da su dva recepta koja Beograd može naterati da stigne na vreme i mesto, kada i koje je predviđeno. Oprobani i sinoć dokazani recepti su slili posetioce iza leđa Nikole Pašića i u hol Kombank dvorane nešto pre 20 časova. Ćaskanje, pozdravi, osmesi, skidanje, stavljanje maski, pronalaženje svog digitalnog sertifikata (proveravan po principu „Pokažite mi bilo koju QR kod, neću da očitavam, samo da šatro vidim“), što bi rekli na srpskom – mingl u holu, a onda, nešto iza 20 časova, pronalaženje puta do svog numerisanog sedišta.

Mrak. Do mikrofona dugo došetava Duca Marković. Da, ona Duca Marković koja je bila tu kada je sve počelo, u kafani Mornar, pre skoro 42 godine. Osmehnu se publici i najavi – Električni orgazam.

U dugim, uskim zvoncarama, psihodeličnog dezena izlazi predvodnik petorke – Srđan Gojković Gile, sačeka ostale da pronađu svoje pozicije na bini, 1, 2, 3, 4 – „Bejbe ti nisi tu“. Raspoloženje rifa se prenelo od prvih redova do kovid redara na ulazu, što je bio odličan šlagvort da se bez pauze i obraćanja publici brzo uđe u „Hajde bejbe daj da vidim sad“. Rokenrol standard je otvorio prostor za Branislava Petrovića Bananu da se izrazi na gitari, a Gileta kao da je virtuoznost omamila, te je završio na kolenima ispred kolege gitariste. Uz kraću pauzu ušlo se u „Svaka nova noć“, da bi se smenom na glavnom vokalu Ljubomir Đukić Ljuba upustio u „Gde smo sad“, singl sa poslednjeg albuma Orgazma, kojim je nagovestio kakvim pop-rok manirima raspolaže.

Električni orgazam 40 godina Orgazma Kombank dvorana fotografije galerija Gile YU Grupa Jovec Ljuba Artan Lili Anton Beograd
Romana i Bojan Slačala (Artan Lili)

Povratkom Gileta na svoju matičnu poziciju, usledio je niz pesama koji je spojio generacije. Pevali su mladi, stariji, stari, čak i deca. A kako i ne bi kad su se u nizu našle „Da si tako jaka“, razgaljujući „Kapetan Esid“ i „Seks, droga, nasilje i strah“, otpevana uz pomoć dua Romana i Bojan Slačala (Artan Lili). Publika je u tih petnaestak minuta prepoznala trenutak da ustane. Počeli su prvi upaljači i blicevi iz publike da sevaju, dok su se parovi njihali na melodiju iz filma „Crni Bombarder“, a celokupni auditorijum glasno odobravao, što je izazvao prvo „Hvala“ sa bine.

Orgazam je doživljavan u naletima. Vidi se da je iza benda ozbiljna kilometraža, koja je iziskivala nešto duže pauze između pesama, tokom kojih se mogao čuti žamor zabrinutih poslanika u Skupštini Republike, ali i predan rad, veoma dobro pripremljen koncert i usviranost, koja je delovala prirodna, spontana. Osetivši da publiku malo gube, pogotovo nakon pesama „Bio sam loš“ i „Sunce zna da mesec zna“, Orgazam je dao gas.

Ljuba je ponovo preuzeo mesto glavnog vokala i pokazao pun arsenal svojih frontmenskih trikova. U desnoj ruci mikrofon, dok je leva ruka ostala slobodna da se nasloni na kuk. Ljuba je blago vrckao dok je sitnim koracima ispisivao svoju putanju na bini Kombank dvorane, pravio kerefeke, vrištao, smejao se, uživao. Zeleni šal oko Ljubinog vrata se od stilskog elementa polako pretvarao u peškir jer je atmosfera počela da se približava vrhuncu. Posle „Svaki dan smo bliži suncu“, Orgazam je imao publiku, bili su njihovi, bilo je kako Orgazam kaže.

Locomotion“ je bio okidač i za one koji su do tada sedeli da ustanu u toliko glasnom odjeku da se, prema nezvaničnim saznanjima, nakon koncerta pričalo da je u tom trenutku čak i gospodin Pašić podlegao pritisku i okrenuo se da vidi o čemu se radi. Jedno „Ljubo, mastore“ iz publike i Ljubino teatralno prebacivanje jednog kraja šala preko suprotnog ramena, bio je način da Ljuba prepusti nazad svom prijatelju Giletu pozornicu.

Električni orgazam 40 godina Orgazma Kombank dvorana fotografije galerija Gile YU Grupa Jovec Ljuba Artan Lili Anton Beograd
Gile i Ljubomir Đukić Ljuba

Gile je prišao mikrofonu i rekao „Sad malo pesama sa albuma Distorzija“. Kao da je neko publici dodao gaina, te se vrištanje, aplauzi, urlici i kolektivno pevanje i đuskanje mešalo sa zvucima pesama „Debela devojka“, „Ne postojim“ i „Ja sam težak kao konj“. Apsolutni vrhunac koncerta koji ni fotografi ni gospodin za kranom nisu mogli ispratiti. Bilo je jasno da Orgazam nekako mora da smiri strasti u publici. Masa koju su toliko razgalili bila je spremna na sve samo ne da ovde bude kraj, iako bi bio savršen. Svesna je petorka bila toga, te je sledio nostalgični blok pesama posvećen jubileju albuma „Paket aranžman“.

Električni orgazam je jedini živi bend sa te kompilacije, koja je iznedrila nešto novo i oblikovala jugoslevensku alternativnu scenu. Veoma dragoceno je bilo čuti ne samo pesme Orgazma „Krokodili dolaze“ i „Zlatni papagaj“, već i pesme Šarla Akrobate i Idola – „Mali čovek“ i „Plastika“. One starije posetioce je ovaj momenat pogodio. Bilo je lepo, bilo je tužno, bilo je nekada, a sada se na tren vratilo. Doslovno na tren. Jer je ceo blok proleteo da bi se stuštio ka numeri „Nebo“, za čije izvođenje je Orgazmu pomogao originalni član sastava Ljubomir Jovanović – Jovec. Nesumnjivo, pesma dostojna epiteta „vanvremenski hit“, univerzalna, moćne simbolike i jezivo dobre klavijature bila je poslednja u zvaničnom delu koncerta, koji je prigodno završen Ljubini rečima: „Čuvajte svoje Nebo, čuvajte svoju zemlju, čuvajte se“. Šestorka se povukla i stavila publiku u poziciju da zahteva još.

Nije se dugo čekalo. Bogat program je već zagazio u treći sat, te je najfinije momente trebalo i predstaviti na bis. Sa momcima iz benda pojavile su se i dve sede, veoma poznate i značajne figure. Jedan je Žika, drugi je Dragi Jelić – YU grupa. Simbolično, dirljivo i ponovo nostalgično zajedno su odsvirali „Igra rokenrol cela Jugoslavija“. Svi u publici su se ispravljali i savijali, znali su svaku reč pesme i tačan trenutak za udarac tu, tu, tu, tu, tu – tu, tu, tu, tu, tu, te u tim trenucima nisu Blagoja Nedeljkovića, zvanog Pače ostavljali samog. Žika je bio ganut, izrazio je žaljenje što YU grupa nije napisala ovu stvar, ali i veliku zahvalnost Orgazmu na pozivu. Stolice se u dvorani više nisu videle, a u vazduhu se osećao miris podignute prašine – ipak je ovo rokenrol događaj.

Samo što je Dragi skinuo gitaru i izdenuo se iz pojačala, jedan sitni čovek u košulji preko majice ušunjao se između Zorana Radomirovića Švabe i Banane i udenuo svoju gitaru unutra. Bio je to Nebojša Antonijević Anton, čovek britke gitare i dobroćudnog osmeha. Videvši ga na sceni Gile je izustio „Stari ortak“, a on je žustro ušao u „Kako bubanj kaže“ – rokenrol nirvana, pesma koja je lako mogla doći iz opusa benda Partibrejkers. Dosta prostora za solaže, razmenu solaža, igranje, rokanje i rolanje, povike sa bine, povike iz mase.

Električni orgazam 40 godina Orgazma Kombank dvorana fotografije galerija Gile YU Grupa Jovec Ljuba Artan Lili Anton Beograd
Nebojša Antonijević Anton

Iz takve svetle slike ušlo se u mračno finale koncerta. Prigušena crvena svetla dopirala su sa scene, dok je dvojac iz Artan Lilija ponovo bio tu. Podignuta prašina partera počela se mešati sa dimom Bananine cigarete. Banane koji je delovao umorno, ali zvučao besprekorno tačno u svakom svom tonu. Svečano za kraj – „Svečane bele košulje“. Emotivno, dinamično i možda neobično za kraj, Gile je otpevao jedan od svojih najvećih hitova. Sigurno su se ljudima odmotavale scene sa Anicom Dobrom i Draganom Bjelogrlićem, te su osim zvučne raskoši imali i vizuelnu.

Nakon dva časa i dvadesetak minuta dugoočekivani koncert je bio okončan. Konceptualno osmišljen, veoma dobro izveden, uz precizno odabranu pomoć, jubilarni koncert Električnog orgazma će se pamtiti. Nasmejani posetioci su se polako razilazili ka izlazu, toaletu ili štandu na kom su mogli kupiti majice, ploče, diskove. Iako je Gile u intervjuu za naš portal nedavno rekao da mu je „Lišće prekriva Lisabon“ jedan od omiljenih albuma benda, nijednu pesmu sa „Lisabona“ posetioci nisu imali prilike da čuju. No dobro, biće prilike. Pola veka benda za čas prođe, a kamoli još tričavih osam godina, malo jače koliko Orgazmu treba do novog jubileja.

GALERIJA FOTOGRAFIJA