-

NaslovnaIzdvajamoCrvi, Iza i DZOSH u Božidarcu – Nemir alternativnog kova

Crvi, Iza i DZOSH u Božidarcu – Nemir alternativnog kova

Crvi
Crvi; foto: Miloš Cvetković

Vračar Rocks možda nema zalet koji je imao pre koju godinu, ali mu kvalitetne svirke nikako ne fale. Prilično šaren „lajnap“ ovog petka uspeo je da zadovolji čula polupunog „Božidarca“ i pruži nezaboravno veče, posebno kada su u pitanju bendovi Iza i Crvi. Neobično toplo novembarsko veče ipak nije izmamilo mnogo ljudi napolje, ili barem nije u Centar za kulturu „Božidarac“, ali se specifična sala gradacijski punila od početka prve numere odsvirane te večeri.

DZOSH
DZOSH

Ne predugo posle 9 časova, čast da zagreje razglas dobila je grupa DZOSH. Ovaj simpatični trio koji isijava potencijal sprovodio je publiku po šarenim soničnim pejzažima, mada se mora primetiti kako bendu fali konkretnosti. Neosporiva je hemija koju momci imaju i jasno je koliko se to pozitivno odražava na kreativnost u samoj muzici, ali bismo voleli da vidimo da ovaj bend, sa ovim zvukom, u najkraćem mogućem roku isporuči nešto fokusiraniji materijal.

Iza
Iza

Nedugo posle ove trojke, pred publiku su izašli Iza. Ova petorka koja je proletos debitovala na sceni se opasno zagreva. Uigrano i ležerno počinju svoj set sa „Nema kajanja“ i u trenutku postaje jasno da je bend, koji je proletos donekle stidljivo predstavljao svoj rad, sada u punom zaletu. Vokal simpatične Milene Grujić (kao što smo to, khm, proročki najavili u recenziji) bliži se svojoj finalnoj formi, dok je bend sve uigraniji. Pesme sa debi albuma „Kako vetar duva“ uživo dobijaju potpuno novu dimenziju i dinamiku, a može se bez ustezanja reći da su stvari poput „Smoga“, koji je strateški ostavljen za sam kraj set liste, i „U susret jutru“ postale favoriti publike. Bend je predstavio i jednu novu pesmu, „Izgubljen“, koja donosi nešto žešći zvuk i apsolutno se uklapa u ono čemu bend, po svemu sudeći teži.

Energični nastup Iza pun dinamičnih situacija priveden je kraju pred tada već polupunim „Božidarcem“, a okupljena masa jedva je čekala Crve. Ovaj pisani prikaz u glavi autora nastao je u trenutku kada su omnipotentni Crvi počeli da sviraju intro u pesmu „Veliki“ koja je otvorila koncert. Nisu previše česti slučajevi u kojima vas zvuk odnese na mesta na kojima nikada niste bili i pokaže vam da postoje mnogo veća i lepša kosmička prostranstva nego što ste do tada mislili da znate. Upravo to se desilo kada su Babić i Skopulovič ukrstili svog Fendera i Squiera. Interesantniji gitarski duo se na ovim prostorima nije pojavio još otkako je Mile Lojpur prevodio klasike rokabilija za igranke.

Crvi
Crvi

Pomešavši buku, beskrajnu harmoniju, agoniju i hedonizam u svom izrazu, Damjan Babić je sinoć bez ikakvih naznaka kajanja cepao prostor zvukom. Kao pravi kamaradi, ostali Crvi su se pridružili toj destrukciji realnog i pomogli u stvaranju mistične atmosfere. Taman kada čovek pomisli da je sve na polju gitare i rokenrola video, desi se ovakav bend koji kvadrira zvučnu sliku i pomera granicu drskosti u stvaralaštvu. Od „Sestra, majka, ja“ do „Lažem i kradem“, preko „Meseca i mora“ pa sve poslednje „Šta si to uradio?“, ova četvorka stvarala je atmosferu koju apsolutno nijedan bend na domaćoj sceni ne može da replicira – u isto vreme i okrutno i slomljeno i snažno i mučeno – sonično meso Crva dopire do najljudskijih osećanja, što se može primetiti na snimcima. Međutim, u ovakvim prilikama, kada bend uživo sadržaj svoje kese s blagom prospe direktno čoveku u lice, Crvi će vam prodrmati kosti i projuriti kroz vene, pri tom će se zadržati u mozgu i srcu. Nemir bi bila odlična reč za opisivanje dojma koji ovaj bend izaziva, što Crve čini najprljavijom bandom koju Beograd ima. Posle svega što možete iskusiti na njihovom koncertu, nameće se samo jedno pitanje – kad će više taj album?

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Crvi

Save