-

Naslovna Izdvajamo Crvi impresivnim nastupom predstavili novi album

Crvi impresivnim nastupom predstavili novi album

Crvi Elektropionir Beograd
Crvi; foto: Tanja Drobnjak

Tek nekoliko dana otkako im je izašao novi, drugi po redu studijski album pod nazivom „Šta si to uradio“, grupa Crvi ga je uživo predstavila sinoć u Elektropioniru. Bend pod vođstvom nekadašnjeg člana Kriški, Damjana Babića, odlučio je publici odmah pokazati šta je to novo što su ispekli u studiju i dobiju prve impresije auditorijuma.

Sam Elektropionir bio je solidno popunjen oko 21:30 kada se na binu popela predgrupa pod nazivom Karpo. Prema informacijama koje se danas jednim klikom mogu pronaći, grupa Karpo je indie/surf skupina tri srednjoškolska klinca na gitarama i bas gitari, kao i njihovog profesora Jovana Marjanova na bubnju. Očigledno, rokenrol je u teškom deficitu sa bubnjarima, a kada se isfilterišu mladi, normalni i dostupni bubnjari, ova mlada trojka bi, da nije profesora, iza sebe postavljala ritam mašinu na binu.

Kako bilo, Karpo je u nešto više od pola sata predstavio svoj obećavajući autorski opus. Muzika više indie nego surf i dosta melanholična, držeći korak sa trendovima koje postavljaju raznorazni indie izvođači na svim meridijanima ovoga sveta. U budućnosti ćemo videti da li će ih, nadamo se, ova priča odvesti dalje od Beograda i u kakve druge svetove, no večeras nije takav slučaj. Tako mlad i nedovoljno aktivan bend mora u početku da se oslanja na podršku porodice i prijatelja. Takva publika se, sa završetkom njihovog nastupa i nakon očajničkog poziva na bis (predgrupe ne dobijaju bis) pokupila iz prvih redova, izašla na vrata Elektropionira i prepustila klub regularnim posetiocima ovakvih događaja.

Karpo Elektropionir Beograd
Karpo

Nakon malo duže pauze da se oprema namesti, nešto oko 22:40, Crvi su preuzeli binu. Za one koji nisu posebno upućeni, Crvi su ne baš prvi i autentični, ali svakako jedini aktivan bend pod tim nazivom, nastao nakon raspada Kriški (komparaciju naziva prepuštam vama). U nešto više od sat vremena nastupa obrnuli su ceo novi album (zbog kojeg su se, između ostalog, i pojavili ove večeri), kao i nekoliko pesama sa albuma prethodnika, „Piše nam se dobro“. Zvuk veoma energičniji od zvuka njihove predgrupe; odjednom je usledio upliv raznih noise efekata (teško je izvršiti translaciju ove reči da ne zvuči banalno, pa ćemo se držati ove strane odrednice).

I jednom i drugom večerašnjem bendu jako je poznat i delay (isti slučaj kao i gore – banalna translacija), inače sve češće u sklopu muzike aktuelnih indie bendova, kao i jak echo na vokalu. Bend je nepogrešivo ubacivao nove tonove u sklop svoje melodije i ubacivao adekvatnu bučnu atmosferu, za šta je jednako zaslužan i tonac Danilo (Consecration). Takođe, ne možemo zaboraviti ni odlične svetlosne efekte sa bine koje je samo ulepšalo potpuni ugođaj.

 

Crvi Elektropionir Beograd
Crvi

Publika je bila – u svom elementu. Nemojmo zaboraviti da je gro ljubitelja indie i alternativnog zvuka zapravo šugejzerski, ali to je ono što ovaj bend i očekuje od svoje publike isto koliko i publika očekuje od benda. Dakle, nema mnogo priče, nema mnogo interakcije, bend uživa svirajući sa bine i u svom svetu, u paralelnom ga čekaju prvi redovi i omamljena publika. Sve što se očekuje je dobar aplauz na kraju pesme. Tako bi, u suštini, i trebalo da bude.

E, sada, to što je sasvim normalno u svetu imati indie bend, na brdovitom Balkanu je to malo teže. Pre svega što ovakav bend kao što su Crvi može da iznedri jedino beogradska i, možda, niška scena. Ostatak, tj. provincija, može da se pohvali i svojim adutima, ali ne u domenu ove specifične vrste muzike. Sličan je slučaj i sa publikom; velika većina (barem u Beogradu) odrasla je na nikada prekinutoj beogradskoj alternativi. To je, uostalom, i plus i minus Crva, što pokraj zaista svetskih standardnih muzičkih motiva na vokalu i dalje preferiraju to čuveno beogradsko „žvakanje“ na slogovima. Dobrom delu publike to sigurno i odgovara i nešto je na šta su navikli još od famoznog neobeo stila, ali reklo bi se da nekima baš i ne leži takav način pevanja osim ako peva dokazani beogradski dripac u svom šeretsko-kicoškom maniru.

Crvi Elektropionir Beograd

No, sve je to potpuno nebitno za Crve i njihove odluke. Kako navode, i dalje uče, brzo su dostigli svoje visine, računajući na kvalitet koji pojedinačno svi članovi poseduju, a možda ponajviše bubnjar Andrej Mladenović čiji je performans ove večeri bio možda i najbolji, ne i jedini dobar. Oni su već bend koji puni prosečan beogradski klub, odlaze na festivale u regionu, uključujući i sam Exit. Ipak, ne nazire se nešto veći uspeh od ovoga koji trenutno imaju, a verovatno će tokom ciklusa promocije novog albuma i nakon toga maksimalni domet benda i biti najveći festival u zemlji, neka stražnja bina na njemu i nepopularno vreme, oko sumraka. Crvi svakako zaslužuju i više od toga, pošto ovakvim nastupom dobijaju potrebne kvalifikacije za selekciju domaćih izvođača na Exitu i neko ko će, možda, i zainteresovati pojedinog stranog turistu na promenadi između bina.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Crvi Elektropionir Beograd