-

Crvena Jabuka u Nišu: „Hvala vam od srca“

Crvena jabuka
Foto: Vukašin Stanojević

Posle punih šest godina, niška publika je imala priliku da ponovo čuje Crvenu Jabuku u prvoj od dve zakazane večeri na Banovini. Dražen Žerić Žera je pred pretežno starijom publikom obeležio 29 godina postojanja benda svojim najvećim hitovima.

Crvena jabukaCrvena Jabuka osnovana je davne 1985. godine i bez obzira na ratove, saobraćajku i promene članova, njihova popularnost ne jenjava ni dan danas. Dokaz za to je prepuno dvorište Univerziteta.

Pesmom „Da znaš da me boliš“ otvorili su ovo sentimentalno veče. Iskazavši zahvalnost, Žera je uz prepoznatljivo sviranje air gitare prešao na malo brži ritam i pesmu „Bježi kišo s prozora„. Iako nije bilo kiše, ova pesma (a i mnoge druge), u publici je izazvala nekoliko uplakanih lica. Asistirajući Igoru Matkoviću na klavijaturama, Žera je otpočeo pesmu „Dirlija“ a pesmama kao što su „Volio bih da si tu„, „Ako odeš ti“ i mnoge druge naglasio je da je ovo veče posvećeno parovima. Pesma „Jazz ba“ iz 2008. koju su svirali nakon toga, u jednom trenutku je postala „Đoković Novak“.

Crvena jabukaUz vijanje zastave Crvene Jabuke u prvim redovima, sevanje bliceva i usklike publike, usledio je vrhunac večeri. Pesma „Tugo nesrećo“ iz 1987. godine, kao i „To mi radi“ i „Do Neba„, definitivno su ostavile najveći utisak na publiku. Basista benda, Krešimir Kaštelan, bio je fino raspoložen, što je i pokazao u pesmi „Nema više vremena„. Vremena je, međutim, bilo na pretek.

Po ko-zna-koji put se zahvalivši publici „od srca“, Žera je dao šlagvort za pesmu „Od srca do srca“ a zatim su usledile pesme „Zovu nas ulice“ i „Bacila je sve niz rijeku„, koja je propraćena velikim aplauzom. Svoj srceparajući repertoar nastavili su hitovima „Umrijeću noćas od ljepote“ i „Tamo gde ljubav počinje„, Dražen Žerić predstavio je ostale članove benda. Pored Krešimira Kaštelana (bas gitara), tu su i Igor Matković (klavijature), Zlatko Bebek i drugi preživeli član originalne postave pored Dražena Žerića, Darko Jelčić, poznatiji kao Cunja (bubnjevi).

Nakon predstavljanja, oko 11:20 usledila je pesma „Tebi je do mene stalo“ koja se činila kao završna. Međutim, publika je htela bis. To su i dobili. Bis koji je trajao pola sata. Svirali su pesme „Pusti neka gori„, „Deni„, „Za sve ove godine“ i mnoge druge. Odavši počast članovima originalne postave koji su poginuli u saobraćajnoj nesreći na putu za Mostar u leto 1986. godine, Draženu Ričlu (Ziji) i Aljoši Buhi,  završili su veče ponovo odsviravši „Dirliju„. Uz poziv na sutrašnji koncert, povukli su se sa scene, gde su ih čekali fanovi.

GALARIJA FOTOGRAFIJA

Crvena jabuka