-

NaslovnaReportažeConsecration - Svemirska veličina u Božidarcu

Consecration – Svemirska veličina u Božidarcu

Consecration Božidarac Beograd
Consecration; foto: Anastasija Asja Zec

Beogradski post metal bend Consecration održao je koncert, u subotu, 17. novembra u Božidarcu u Beogradu. Kao predgrupa nastupao je bend Wolfram. Pruživši vrsnu sinergiju, ova dva benda uspela su da podignu publiku do neslućenih visina.

Najpre je svojim nastupom Wolfram prikazao svoje umeće, obilato se koristeći nepravilnim ritmovima, etno motivima i „teškim” akordima. Može se reći da je njihov nastup bio gotovo idealna uvertira za kompleksan sastav kao što je Consecration. Volframovci su posle sat vremena inspirativne svirke ustupili mesto na bini sastavu Consecration.

Wolfram Božidarac Beograd
Wolfram

Već kod prvih odsviranih tonova težina rifova uvlači se pod kožu. Takva prezentacija sevdaha retko kad se može doživeti u tolikoj količini i dubini, kao što to pruža šarenolika, eksperimentalna i tektonska muzika ovog benda. Ovaj trojac električne gitare, bubnja i basa zvuči toliko puno i masno, da kada zatvorite oči, imate utisak da svira neki barem šestočlani sastav. Sa tako malo instrumenata (naravno, uz pomoć elektronike) napraviti takvu buku harmonije, prava je umetnost, ali i smelost.

Božidarac je pokazao da je idealan za ovakve zvuke. Čitava sala odjekivala je zvonko i u saglasju, pružajući publici neverovatan ugođaj za uho. Fantastični žanrovski pačvork: od „duma” do sinestezija Prl Džema, Pink Flojda, u kombinaciji sa čitavim dijapazonom pedala iz uigranog nastupa ovog benda, njihovu muziku čini zrelom, višeslojnom i skladnom.

Consecration Božidarac Beograd
Consecration

Iako bez velikih tekstualnih zahvata, stihovi koji povremeno izađu u etar, još više naglašavaju slikovitost muzike. Kroz reči „Danas mogu sve” u pesmi “Praskozorje” može se osetiti pozitivna vibracija koja se širi publikom energetskim talasima.

Univerzum zna” nudi nam tako „okean u delovima”, koji svaka osoba na nastupu može dohvatiti rukom i mislima. Uz takav tekst, instrumentalni patos, cviljenje gitare, iterativan odgovor na basu, bubnjarev spori dum, može se iskreno zaplakati od preplavljenosti pozitivnim emocijama.

Svako ko je slušao samo studijski snimak ovog benda, ne može ni da nasluti koliko je njihov nastup uživo veliki, zreo i daleko bolji. Energija koju nesebično daju i Danilo, Ivan i Matija svakom svojom numerom prevazilazi sva očekivanja. Njihova zrelost, spremnost i inventivnost odličan su parametar da se nastup ovakvog alternativnog benda ne sme propustiti. Ipak, ovaj koncert imao je samo jednu manu. Previše je kratko trajao.

Wolfram Božidarac Beograd