-

Čista pozitiva u zagrebačkom Domu sportova

Foto: Dorja Kožić
Dubioza kolektiv; Foto: Dorja Kožić

Pozitivan koncert je, po prvi puta u formi dvodnevnog festivala, obilježio desetu godišnjicu svoga održavanja.

Koncert tradicionalno organizira Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa (HUHIV) i Los Angeles Agencija uz Svjetski dan borbe protiv AIDS-a (1. prosinca), sa snažnom edukativnom porukom.

Prvi dan

Krenuvši na vrijeme, ovaj Pozitivan koncert otvorio je riječki band Jonathan pjesmom Mama I´m ready, zagrijavši tako pothlađenu publiku. U svojih pola sata sviranja i hitovima poput Maggie i Communicate!, Riječani su dokazali da su vrijedni velike pozornice te na najljepši mogući način proslavili godinu dana svojeg postojanja.

Elemental
Elemental

Nakon kratke pauze, na scenu je stupio energičan Elemental i odsvirao svoju listu najuspješnijih pjesama. Publika je s jednakim entuzijazmom prihvaćala i nove i stare stvari te uživala u svim hitovima ovog hip hop banda. Pjesme poput Zašto te imam, Priroda i društvo, Iz dana u dan, Crveno su pokazale zašto volimo Elemental. Svirajući pred punim Domom sportova, gdje se nije osjećao jaz između mladih i starih, odsvirane su i Prokleta ljubav, Bolji si od mene, a Male stvari su poslale prigodnu poruku.

Veterani dobre glazbe, Jinx, kao co-headlineri, održali su još jedan koncert za pamćenje. Yaya i društvo su rasplesali publiku svojim dobrim, starim hitovima kao što su Smijem se, Na čemu si ti, Na zapadu, Ruke, Na plaži, Da smo se voljeli manje, Tamo gdje je sve po mom… Dobra  atmosfera je vladala sve do kraja koncerta i poslužila kao odlična priprema za dolazak zadnjeg banda na popisu -The Beat Fleeta.

TBF
TBF

TBF je započeo spjesmom Moj um pali te nastavio s aktualnom set listom koja je sadržavala hitove kao što su Heroji, Lud za njom, Moja mater te traži, Veseljko, Data, Grad spava, Guzice i sise. Iako je bilo malih problema sa mikrofonijom, Mladen i Saša riješili su to uz šalu, a interakcija s publikom je općenito bila odlična te su momci pokazali zašto su  tako voljeni od strane publike. Osim zabavnog karaktera, najveći doprinos cijelom koncertu dala je edukativna pjesma Pozitivan stav koja je za kraj poručila: ˝pozitivan stav, ali moraš se pazit, ostani zdrav, nemoj se zarazit!˝.

Drugi dan

Subota je započela skromnijim odazivom publike nego što je to bilo dan ranije, vjerojatno zbog nešto manje atraktivnih izvođača. Naime, drugi dan koncerta otvorio je relativno nepoznat zagrebački Luxus Lord. Sa svojim indie rock stilom, Luxus Lord su odsvirali Inkartani, Zašto ostati, Hamlin, Ona, Zašto je teško i Hram otrova. Unatoč tome što su bili prvi izvođači večeri, pozitivna atmosfera, mnogo skakanja i headbanganje obilježili su nastup ove energične četvorke.

Preko Rijeke i Zagreba, lista izvođača došla je i do Osijeka iz kojeg  je stigla nova nada hip hopa Kandžija i njegov prateći band Gole žene. Odrepali su nam Duge kandže, Get free, Bič, Hž, Bicikl, Donji Miholjac i poznatu Jelenu. Još uvijek neispunjen koncertni prostor dečki su dobro prodrmali i pripremili teren za nadolazeće Brkove.

Brkovi
Brkovi

Brkovi, domaći turbofolk-punkrock sastav svojim je sat i pol dugim nastup nasmijao i totalno rasplesao Dom sportova. Započeli su sa pjesmom Hrvat iz Gospića, te nastavili sa hitovima od kojih su cure vrištale do iznemoglosti; Mala, Tolerancija, Kurvo prokleta, Pizda materina, Opasno se drogiram, Bolje da sam s frendovima pio rujno vino, Samo pijan mogu, Ja ne želim da budem ok, Srećo laku noć, dobro jutro tugo… Hitovi su se redali jedan za drugim. Shamso 69 je imao komentar prije svake pjesme, a svakako se osvrnuo  i na zajednički cilj Pozitivnog koncerta te bez dlake na jeziku podijelio s nama svoje mišljenje i upute za zdrav život.

I tako sve do pola 12, kada je na pozornicu stigla dobro uhodana, popularana Dubioza Kolektiv iz susjedne nam BiH. Krenuli su s Volio BiH, Usa, Free.mp3 u kojoj podržavaju Pirate bay, Firma Ilegal, Marijuana, Recesija. Pjesme sa snažnom političkom porukom i zaraznom glazbenog podlogom zabavljale su publiku više od sat i pol.

Dubioza kolektiv
Dubioza Kolektiv

Povezanost publike i banda bila je famozna, a komunikacija izuzetna. Ljudi su se penjali na pozornicu, Almir Hasanbegović je uletavao u publiku, bacali su se grudnjaci, majice, letjeli su baloni od kondoma, bio je to pravi show. Blam  blam, Kokuz, Kažu, Krivo je more još su jednom pokazale zašto su baš te pjesme hitovi.

U svojim crno-žutim odjevnim kombinacijama i sinkroniziranim pokretima, momci iz Dubioze su lijepo zaokružili događaj  i završili ga na pozitivan način, ovacijama publike i sa smiješkom na licu.

Pozitivan koncert doživio je još jedan mega uspjeh te se dokazao kao hvalevrijedan rock festival koji, će se nadamo, nastaviti svoju uspješnu karijeru.

 POGLEDAJTE GALERIJU FOTOGRAFIJA

Save