fbpx

-

Naslovna Reportaže Cirkus pod imenom Bob Log III protutnjao kroz Niš

Cirkus pod imenom Bob Log III protutnjao kroz Niš

Bob Log III Feedback Niš
Bob Log III; foto: Ivan Lavrenčić

Iako se nova koncertna sezona u niškom klubu Feedback tek polako zahuktava, sinoć smo već bili u prilici da prisustvujemo mogućem koncertu sezone. Američki one man band, ili prikladnije one men circus, Bob Log III izmamio je osmeh na licu kod svih prisutnih, te nam priredio jedan od onih nastupa koje je nemoguće zaboraviti.

Gost, lokalna podrška, predgrupa, nazovimo to kojim god imenom, bio je kantautor Mitar Zorić. U nekih pola sata, predstavio je svoje pesme, a žitelji Niša često su u prilici da Mitra čuju kako baskuje u centru grada, a s vremena na vreme moguće ga je čuti i u lokalnim kafićima gde najčešće izvodi numere svojih, očigledno, heroja Dilana, Waitsa, Cohena i sličnih velikana. Lamentirajući nad duhom boemskog života, nalik onom koji su vodili njegovi heroji, Mitar nam prepričava svoj život. Introspektivne, sa dozom humora, njegove numere imaju potencijala da budu pandan onima koje na našoj sceni piše Kralj Čačka. Uz naravno još dosta preko potrebnog rada, pre svega na sviranju i samom nastupu, te malo ozbiljnosti za Mitra bi se moglo čuti i van Niša u narednom periodu.

Mitar Zorić Feedback Niš
Mitar Zorić

Kada na bini vidite čamac na naduvavanje, dve dečija bazena u obliku patke, toster i pakovanje tost hleba kao i flašu šampanjca jednostavno znate da će koncert koji sledi biti spektakl. Ako na to dodamo čoveka u jednodelnom kostimu sa kacigom na glavi za koju je zakačena telefonska slušalica koja se koristi za pevanje malopre pretpostavljeni spektakl postaje izvestan. I apsolutno tako je i bilo!

Bob Log III furiozno je krenuo svirajući iza šanka, pa kroz publiku, ne bi li se domogao bine. Nakon prve stvari, ukratko je objasnio kako će njegov koncert sastavljen od osam zvukova izgledati i na koji način bi mi kao publika trebalo da doprinesemo nastupu. Tu dolazimo do još jedne stavke koja je veče učinila dodatno upečatljivim, a to je brojnost publike. Pre samog koncerta spekulisalo se o potencijalnoj posećenosti, uzevši u obzir brojnost niške publike na koncertima. Ako u tu ekvaziju dodamo da je cena karte bila daleko veća od nekog nazovimo „standarda“  u Nišu, pun Feedback sinoć je verovatno oduševio sve prisutne.

Bob Log III Feedback Niš
Bob Log III

Neverovatna koordinacija udova Boba Loga trećeg oduševljava iz pesme u pesmu. Demonstrirao je kako jedan čovek na bini može projektovati soničnu paletu koje se ne bi postideo niti jedan bluz bend: jednom nogom na kick bubnju, drugom na trigerima za ritam mašine dok rukama svira sumanuti finger picking bluz. Momenti u kojima Log tostira hleb i daje ga publici, nakon čega motiviše prisutne da to sami nastave da rade, kao i onaj gde je dečije bazene u obliku patke napunio šampanjcem te prosledio u masu ne bi li se počastili su svakako obeležili veče. Jednostavno nije bilo toliko bitno koje pesme iz svoje bogate karijere je svirao, set lista je mogla biti sastavljena kako god ali koncert bi i dalje ključao.

Takve nastupe je jednostavno preteško i maltene nemoguće prepričati nekome ko nije bio prisutan. Identična situacija se desila sa nastupom benda Zaperlipopette, pre par nedelja na istom mestu. S tom razlikom da je tada posećenost bila žalosna uzevši u obzir sve viđeno te večeri. Svi pridevi, sintagme ili bilo kakve jezičke konstrukcije nisu dovoljne da se prepriča ono što smo gledali. Ne zato što je to svirka kakvu nikad niste čuli, da se razumemo Bob Log III nije najunikatniji bluzer novije generacije, niti su njegove kompozicije budući klasici žanra, već zato što je čitav performans nešto što morate doživeti da biste razumeli.

Ovo je bio njegov prvi i to kakav nastup u Nišu, te ostaje da se nadamo da će se ponoviti. Ako ste propustili učinite sebi uslugu i nemojte to ponoviti.

GALERIJA FOTOGRAFIJA
Bob Log III Feedback Niš