-

NaslovnaReportažeCela Banovina pevala Čupi u čast

Cela Banovina pevala Čupi u čast

"Deguelo" - jer je Čupa voleo
“Deguelo” – jer je Čupa voleo; Foto: Vanja Keser

Borsko-niški sastav Honey Rider pobednik je šestog izdanja Čupinog rok memorijala. Sjajno veče, u čast Zorana Radosavljevića Čupe pod sloganom “Najvažnije je biti zdrav“, obeležilo je horsko pevanje “Knockin’ on Heaven’s Door”, jednim delom i bez struje, takmičarsko nadsviravanje bendova, Novembrovo izvođenje albuma “Deguelo” i sajajna zabava uz bendove Ućuti Pas i Jam Station.

Honey Rider
Honey Rider

Prethodnih nekoliko godina Čupin memorijal održavao se u sklopu festivala Nisomnia. Međutim, ove godine nije bilo tako. Udruženje građana Balkanrock zajedno sa SKC-om i Čupinim prijateljima orgnizovalo je šesti po redu koncert u čast ovog velikog muzičara i radnika kulture.

Ove godine se takmičilo pet sastava iz Niša, do kojih su bendovi međusobno birali pobednika, a kako su se dva sastava našla na prvom mestu, ostatak bendova morao je da presudi.

Prvi takmičarski bend koji se predstavio Nišlijama je bio Limbo. Ovaj sastav čine iskusni metal muzičari koji su veoma uvežbani, dok pevačev grol vokal ostavlja moćan utisak na publiku, što ih je verovatno i dovelo do drugog mesta. Silent Scream je nešto brži u odnosu na prethodnike, treš zvuci nalik Slayeru i Panteri dolazili su sa bine. Kako je ovo bio njihov prvi nastup, publika nije bila upoznata sa njihovim repertoarom, ali su ipak uspeli da privuku paznju svojim kvalitetom i pesmama. There. je sastav mladih muzičara, koji i ako nemaju puno nastupa iza sebe, zvuce veoma uvezbano i usklađeno. Njihov instrumentalni post-rok, koji je za svaku pohvalu, je bio pravi užitak za nišku publiku. ABS su mladi ljudi, ljubitelji čistog roka, stoga su i njihove numere mahom čist r’n’r. Izvodili su pesme sa njihovog albuma prvenca. Honey Rider su pobednici manifestacije, i to potpuno zasluženo, i ako im je ovo bio tek drugi nastup. Pobedilo je iskustvo muzičara i tvrdi zvuci gitara uz energično pevanje. Čak se i publika pokrenula uz njihovu pesmu „Hipnotisan“.

Novembar
Novembar

Nakon predstavljanja demo bendova na red je dosao i revijalni deo u kome je prvi nastupao legendarni niški sastav Novembar. Publika, koja uvek srdačno dočeka stare pankere, obradovala se pesmama sa prvog albuma “Deguelo“, jer je po rečima frotnmena Gorana Kostića Koste, Čupa najviše voleo upravo taj album. Napravio se i prostor za šutku, pa se moglo videti i po koje gurkanje. U nešto više od pola sata pankeri su se osvrnuli na svoje ranije radove i na neke pesme koje nisu izvodili čak više od petnaest godina. Bend je pružio odličan provod pesmama poput “Ko je sunce ubio”, “Irena”, “Gledaj kako ljubav umire” i druge.

Ućuti pas su gosti iz Lazarevca. Ovaj sastav je jako popularan u poslednje vreme, nakon pobede na Beogradskom Demo Liga festivalu. Za njih je posle radnog leta bilo pravo vreme da dođu u Niš. Mešavina više pravaca, uz repovanje dva vokala koji su toliko slični da ih je teško razlikovati, pokrenula je publiku da đuska u ska i rege fazonu, a sve to potkrpljeno rokenrolom. Uz pesme „Metak u čelo“ i „Džaba“ su svi igrali, a najveće ovacije dobila je pesma „Tražim“, koju su skoro svi pevali.

Ućuti Pas
Ućuti Pas

Poslednji bend večeri, The Jam Station je razmrdao Nišlije zvucima bluza i pesmama „Boom Boom“, „Rock me baby“, „Night train“, “Just a Gigolo”, što je, kako se ispostavilo bio pravi izbor za završnicu memorijala, uz muziku za igru. Na kraju repertoara, bend je zasvirao „Knockin’ on heaven’s door“ kada su se članovi Balkanrocka, Čupini prijatelji i svi muzičari popeli na binu i zajedno zapevali sa njima. Nije se stiglo ni do refrena kada je nestala struja, ali nije bilo stajanja, a-kapela stil i akustično na bubnju, samo za Čupu. Publika je palila svoje upaljače i telefone i pridružila se pevanju. Dok svi zajedno ponavljaju refren pesme, dolazi struja i bend istog momenta počinje da svira i pesma se nastavlja uz ovacije publike. Cela Banovina peva Čupi u čast!

GALERIJA FOTOGRAFIJA