-

NaslovnaReportažeČarobni akord Nikole Vranjkovića u Festu

Čarobni akord Nikole Vranjkovića u Festu

foto arhiva

Nedelja nije uobičajen dan za organizovanje svirki. Ipak, sinoćni koncert Nikole Vranjkovića održan u zemunskom Festu privukao je pažnju ljudi željnih kvalitetne muzike.

Iako je prošlo tek dva meseca od Vranjkovićevih novogodišnjih koncerta, Fest je bio poprilično popunjen. Intimna klupska atmosfera i odličan čist zvuk koji ovaj klub standardno pruža su umnogome uticali na ugođaj omogućivši publici da doživi svaki ton. Štaviše, poražavajuće je što su klubovi sa ovakvim zvukom retkost.

Početak koncerta bio je zakazan za 21 čas, ali ne iznenađuje što se šestočlani bend na binu popeo oko sat vremena kasnije. Počevši sporo, ali emotivno, izveli su “Dve reči”. Vranjković je otpevao prvi stih, a ostalo prepustio publici. Usledile su “Fotelja”, “Čarobni akord”, “Fototapet”, “Gusari” i “Raskorak” čije su duge instrumentalne deonice prisutne vodile u lično psihodelično putovanje. Retko je videti tako mirnu, a tako posvećenu publiku.

Usledila je potpuna promena atmosfere – bend je ustao i presekao talas melanholije pesmama “Bunar želja ne postoji” i “Sudopera”, a zatim još jednom usporio za “Sretenje”, “Nagradu za strah” i “Plovni put”, virtuozno manipulišući energijom celog kluba.

Pesme su se ređale, a sam Vranjković je koristio pauze da iskaže svoju zahvalnost publici. Čitava tri sata koliko je svirka trajala su bila maksimalno profesionalno odrađena, performans benda je bio odličan, i kao da su svakom sledećom pesmom emocije dobijale na punoći jer je repertoar imao odličan koncept. Najsnažniju reakciju publike dobila je pesma “Trenje”, ali vredi izdvojiti i “Majdan”, “Andrej”, “Moraćeš da naučiš da živiš sa tim”, te i završnu “SDSS”, tokom koje su publici deljeni pokloni u vidu „Bremeplov“ CD-a.

Koncerti Nikole Vranjkovića su standardno dobri i poznavanje njegovog rada uopšte nije preduslov za lep provod jer su kvalitet i iskrenost lako uočljivi. Sinoćna svirka se izdvaja zbog bliskosti benda i publike kakva se može osetiti samo u klubovima, i to onim u kojima je zvuk zaista dobar, a bend rešen da pruži svoj maksimum.