-

Cardinal Point, Burning Leaf, Honey Rider u Nišu: Rising of the south

Cardinal Point 1
Cardinal Point, foto: Ivana Božić

Southern/heavy rock sastav Cardinal Point promovisao je svoj novi album u niškom klubu Black Stage uz podršku bendova Burning Leaf iz Pirota i Honey Rider iz Niša.

Kada iste večeri binu podele stoner/hc/alternative metalci iz Niša, groove/sludge metal mašinerija iz Pirota i southern/heavy rokeri iz Vranja, kad proključa energija na bini i ispred bine, na trenutak se javi misao u glavi da je jug zaista digao ustanak i to muzički. Da bi se izborili za mesto pod muzičkim nebom Srbije, bendovi južnije od prestonice moraju da rade na svojoj vidljivosti, a to mogu jedino živim nastupima.

Povod za sinoćnji koncert u niškom klubu Black Stage, pod sloganom “South will rise”, bio je promocija albuma sastava Cardinal Point “Spit On Trust And Reliance”. Momci su sa promotivnim aktivnostima krenuli još sredinom marta a narednog meseca svoj rad promovisaće koncertima u susednoj Bugarskoj.

Honey Rider
Honey Rider

Prvi zvuci gitare sa bine u klub su povukli ljude koji su stajali ispred ulaza i Honey Rider dobija pristojnu ali u početku stidljivu publiku koja se držala dalje od bine. No, već kod treće pesme, bezbedna zona se rasipa i prostor ispred bine više nije bio prazan. Honey Rider je bend koji možete gledati uživo dok ispijate pivo, prepuštajući se njihovom ritmu, ili ih slušati kod kuće dok preko zvučnika osvajaju zidove vaše sobe. “Hipnotisan”, “Sjaj”… samo su neke od pesama koje su se našle na set listi benda. Opustili su i zagrejali publiku za ono što je tek trebalo da sledi.

Burning Leaf
Burning Leaf

Pirotski Burning Leaf svojim vatrenim nastupom zapalio je publiku, posebno onu u prvim redovima. Nekada ispred sjajnog benda Anti-dote, a sada ispred Burning Leaf, frontmen Aleksandar Kostić Kosta prava je tempirana bomba na sceni. On je, zapravo, spiritus movens svakog Burning Leaf nastupa, a muzika mu samo daje dodatni vetar u leđa. Gotovo eksplozivno su se ređale pesme jedna za drugom, temperatura u klubu vrtoglavo rasla da je Kosta morao da se oslobodi majice uz komentar da je kao neka kruškica (aludirajući na svoju građu). Nastavilo se još silnije a prvi red u jednom trenutku je bio kao raznobojni slap sačinjen od kosa različitih dužina.

Cardinal Point
Cardinal Point

Nakon malo duže pauze na binu se penju Vranjanci i već na početku svog nastupa najavljuju da će odsvirati sve pesme sa svog albuma “Spit On Trust And Reliance”. U početku kao da je publici bilo potrebno malo više vremena da skupi preostalu snagu i doživi priču Cardinal Pointa. Kasnije se ljudi jednostavno prepuštaju i zajedno sa gitaristom Milanom Stefanovićem, koji je više sa publikom na podijumu nego na bini, skaču i slemuju. Neki su se čak penjali na binu i pevali zajedno sa bendom. Spontano stvoren osećaj zajedništva i buntovna snaga muzike izbrisali su vreme tako da niko nije mogao da poveruje kada su momci krenuli da privode svoj nastup kraju. Publika je zelela bis i nekako je taj bis i upriličen a onda je nastup zaista priveden kraju.

publika