-

Calexico rasplesao zagrebačku Tvornicu Kulture

Calexico-05
Calexico; foto: Dorja Kožić

Dugoočekivani koncert američkog benda Calexico, u zagrebačkoj se Tvornici kulture ovog petka pretvorio u pravi plesni party, koji nikoga od prisutnih nije ostavio ravnodušnim. Dečkima iz benda ovo je bio treći nastup pred zagrebačkom publikom, a kako su i sami rekli, sigurno ne i posljednji.
No, krenimo redom.

Gaby Moreno-04
Gaby Moreno

Na pozornicu je prije Calexica stupila Gaby Moreno, kantautorica iz Gvatemale, koja je s bendom već neko vrijeme na turneji. Svoj je nastup započela pjesmama na engleskom jeziku, da bi se potom prebacila na španjolski i pjesme s novog albuma „Illusion„, koji je baš jučer ugledao svjetlo dana. Publiku je svojim snažnim vokalom sigurno vodila kroz svoj svijet bluesa i jazza, a u jednom su joj se trenutku  pridružili i članovi Calexica, koji su svojim instrumentima obogatili izvedbu. Moreno je tada najavila i kako joj je zagrebački nastup zadnji koji će (za sada) odraditi s Calexicom, budući da je ovaj koncert i kraj ovog dijela europske turneje. No, rekla je i kako je sigurna da će se na nekoj pozornici jednog dana opet sresti.

Gaby Moreno-02Publika je nježne pjesme s moćnim vokalom prihvatila veoma dobro, a najveći su pljesak dobile upravo izvedbe na španjolskom jeziku. Jedina zamjerka je možda to što se tijekom njene polusatne izvedbe, većina dvorane tek počela popunjavati, i velik broj ljudi je tijekom nastupa ulazio, pa Moreno možda i nije dobila punu pozornost publike (koju je itekako zaslužila). Međutim, to je nadoknadila na samom kraju koncerta kada se još jednom pridružila bendu na bisu, izvodeći s njima nekoliko pjesama.

Calexico-06
Calexico

Nakon pauze od petnaestak minuta, pred publiku je izašao Calexico. Iako je iza benda već 20 godina bogate karijere, u turnejama – predvođeni dvojcem Joeyem Burnsom i Johnom Convertinom –  ne posustaju. U Zagrebu su zadnji put bili prije tri godine, a u međuvremenu su odsvirali gotovo 200 koncerata!

Povod ove turneje bio je deveti studijski album „Edge of the Sun“, objavljen prošle godine.Iako je Calexico svojom prepoznatljivim americana i Tex-Mex zvukom već dugo miljenik kritike, ovim su albumom postigli i zapažen komercijalni uspjeh. Većinom ispunjena Tvornica kulture, tako je s nestrpljenjem dočekala hitove poput „Splitter“, ali i nešto novijih „Falling from the Sky“ te „Bullets & Rocks“. Ove post rock pjesme dugim su instrumentalnim dionicama priredile pomalo psihodeličnu atmosferu koja je publiku uvela u koncert. No, prava zabava je tek slijedila, a za to su se pobrinuli izvedbama pjesama na španjolskom u tipičnom, nešto bržem, latino ritmu. Tek su u ovim pjesmama do izražaja došli svi instrumenti koji su bili prisutni na pozornici, a najveći je pljesak u nekoliko navrata dobio Martin Wenk, svojim nestvarnim balansiranjem između sviranja trube, harmonike, klavijatura te gitare.

Pjesme poput „Cumbia de Donde“, ili pak „Coyoacan“ rasplesali su većinu prisutnih. Iako su u nekim pjesmama brojni instrumenti pomalo „zagušili“ Burnsov vokal (čiju je snagu pokazao na bisu, u pratnji akustične gitare), publici koja je uživala u nizu pjesama zaraznog ritma Meksika, to čini se nije niti najmanje smetalo.

Na bis su se dečki vraćali dva puta, te su još jednom uspjeli „raspametiti“ publiku, i to obradom pjesme „Bigmouth strikes again“ legendarnih Smithsa (za koje je Burns istaknuo da su im jedan od najvećih utjecaja). U svim pjesmama podršku im je svojim vokalom još jednom pružila Gaby Moreno.

Zarazni ritmovi i vrhunska atmosfera samo su mali dio onoga što nikako ne biste smjeli propustiti na sljedećem koncertu Calexica, benda koji ćemo (ako je vjerovati Joeyu Burnsu), još imati prilike uživo vidjeti.

Calexico-08