-

„Čair“ počašćen rock koncertima

Kerber 01
Goran Gale Šepa; foto: Marko Pekić

Sinoć je na Čairu bilo više povoda za slavlje, najveći jubilej je 90 godina Radio Beograda, a u ovoj godini je ujedno i 45. rođendan Radija 202, i četvrt veka njihovog brenda „Hit 202“. Slavlju nema kraja, pa su Nišlije od Radija na poklon dobili koncerte niških bendova Puls, Novembar, Kerber kao dvojca i gostujućeg Vlada Jet benda.

Puls
Puls

U parku „Čair“ postavljena je ogromna bina i nije se štedelo na ozvučenju. Preko dana su posetioce zabavljali muzičari iz domena narodne muzike, a od 22 sata krenuo je rok repertoar koji je i prenošen uživo preko Radija 202. Prvi su binom zagospodarili Puls, bend sada sa stažom koji je premašio deceniju. Kako su bendovi imali malo vremena za nastup, circa pola sata, repertoari su se sastojalo mahom od hitova. Tako su Puls terali publiku sa njima da peva „Lažima te kupujem“ i „Glasovi Bogova“. Lep gest su priredili, obradivši baladu „Eva“ u čast niškim rokenrol legendama, bendu Mama Rock. Nastup je završen promocijom live albuma „Live X godina“ objavljenom za Balkanrock Records, što je voditeljka Olga Kepčija iskoristila da pozdravi naš sajt kao jedan od važnih muzičkih glasila u zemlji i izmami aplauze Nišlija.

Vlada Jet 01
Vlada Jet Band

Prema prethodnim najavama, očekivao se koncert tri niška benda, međutim svojih pola sata izborio je i veteran srpskog rokenrola Vlada Džet i njegov Vlada Jet Band. Podsećanje na stari jugoslovenski klasičan rokenrol, između ostalih i pesma „Samo sex i rokenrol“ koja je prerasla u „Srećna nova godina“… verovatno se više rimovalo nego „srećan rođendan“…

Vlada je taman razigrao publiku, kada je došao red na šutke uz pank južne pruge – Novembar. Prijatno prolećno veče uveličao je Goran Kostić Kosta već sa pesmom „Raduj se“, a bilo je pomeranja bubrega uz „Irena“. Šteta je bila što je zvuk bilo najlošiji tokom Novembrovog seta, makar se vokal nerazgovetno čuo, što je šteta za bend ovog kalibra.

Kerber
Gale Šepa

Kao zvezde večeri prvobtino je u medijima najavljen Kerber, ali je danas pristigla informacija da neće nastupati ceo bend. Na bini su se pojavili pevač Gale Šepa sa akustičnom gitarom i Branislav Bane Božinović za klavijaturama. Troglavi čuvar pakla, ovoga puta kao dvoglava zver, pred sada najbrojnijom publikom izveo je buntovničku himnu „Ratne Igre“, baladu „Na Raskršću“, veselu „Hajde da se volimo“, kultnu „Kao Kerber“ i druge.

Nišlije je poslužilo lepo vreme, a i posle zimskog zatvaranja po klupskim svirkama prijalo je na otvorenom slušati muziku. Svakako lep gest Radio Beograda, a šteta je samo što „Čair“ nije bio prepun, ali je činjenica da su koncerti kasno najavljeni i da su iste večeri u gradu svirali Eyot u Narodnom Pozorištu i Proces sa Greenfingersima u klubu Juridicum.

Velika je čast što je Radio Beograd odlučio da sa proslavom krene od Niša i ujedno odatle startuje akciju „Radio koji se vidi“. Preko celog dana sa više lokacija u gradu emitovan je uživo program, a u okviru „Pop Karusel“ emisije koju vodi Katarina Epštajn pričalo se o niškoj rok i džez sceni, zainteresovani gostovanje urednika Balkanrocka mogu poslušati OVDE.

Cair_20