-

Buena Vista Social Club: Duh Kube u Beogradu

Orquesta Buena Vista Social ClubOrkestar „Buena Vista Social Club“ održao je u sinoć koncert u rasprodatoj velikoj dvorani Centra „Sava“. Bend je svojom muzikom i plesom dočarao Beograđanima duh Kube.

Devedesetih se na domaćim televizijama vrtela reklama za film Buena Vista Social Club. U isto vreme postala poznata i sama muzika iz filma….vremenom je možda i nadmašila sam film. Bile su to numere koje se ne zaboravljaju i koje podsete na prvi susret sa ovom muzikom svaki put kada ih čujete, čak iako se dogodio skoro 20 godina ranije.

Orkestar, zajedno sa neverovatnom Omarom Portuondo (82), koja im je bila gošća, publici je dočarao zvuke i mirise Kube, njihove tradicije, muzike i života ovog veselog naroda. Za dva sata, koliko je otprilike trajao koncert, publika se postepeno preselila na tople obale Kube gde je igrala salsu ispred bine, poput one u “Prljavom plesu”. Iako se u početku ustručavala, publika je, na poziv Omare da ustane, postala opuštenija i podigla se na noge, da uz njihanje proprati zvuke koji opijaju dušu svakog ljubitelja latino ritmova. Svirane su numere poput „Sun montunosa“, „Dansona“, „Cha-cha-cha“, „Bolerosa“ itd, a na bis su izvedene čuvene pesme „Candela“ i „Guantanamera“.

Pored gospođe Omare, na bini su se našli i vrsni muzičari, predvođeni trubačem Guahirom Mirabelom (79), lautistom Barbaritom Toresom (56) i trombonistom Hesusom Aguaheom Ramosom (61). Od 13 muzičara, koliko je bilo na bini, izdvojićemo i najmlađe iz skupine, ali ne manje bitne, pevače Karlosa Kalungu i Idaniju Valdes.

“Domaća atmosfera” koja je vladala u sali, još više se širila svaki put kada Omara na aplauz publike uzvrati “Hvala” na srpskom, a definitivno najzanimljiviji i najveseliji momenat večeri bio je kada su Omara i njen muž Papi Oviedo zaigrali, poput mladog zaljubljenog para, sa sve zadignutom gospođinom suknjom do kolena i gospodinovim nogavicama.

Ovaj orkestar, koji puni sale širom sveta i koji je simbol tradicionalne slikovite kubanske muzike, još jednom je oduševio publiku u Beogradu i opravdao neobičan uspeh koji je zadobio još tih davnih devedesetih. Ovaj fenomen u produkciji Raja Kudera još mnogo godina će veseleti publiku širom sveta.

Foto: Nemanja Đorđević; Ostale fotografije iz Sava centra pogledajte u našoj galeriji.