-

Buđenje Urban(og) proleća

Urban&4
Urban&4; Foto: Marija Veljković

Sinoć je prostor Mikser Housa bio jedva dovoljan da smesti okupljene ljude željne Damira Urbana i „četvorke“.

Sinestezija
Sinestezija

Priliku da se prestavi, kao predgrupa, imao je beogradski bend Sinestezija. Publici poznatiji nakon uspešnog nastupa u emisiji Jelen Top 10, i sa albumom „Šminkanje stvarnosti“ iza sebe, svojski su se trudili da zagreju publiku. Oko 40-ak minuta nastupa i neizmernog truda pevača da animira publiku, urodilo je plodom. Pevljivost tekstova je učinila da se horski pevaju refreni pesama koje se čuju prvi put. Ne mogu se oteti utisku koliko pevač vizuelno podseća na Nešu Leptira i možda ovaj bend pokušava da „sintezira“ tu muziku i energiju, ali u modernijem muzičkom okviru. Nastup su završili aktuelnim singlom Idemo dalje“ i scenu prepustili zvezdama.

Nekih pola sata pre ponoći na binu izlazi Damir Urban sa svojim uigranom ekipom: Marko Bradaschia za bubnjevima, Saša Markovski za klavijaturama, Luka Toman za gitarom i Sandi Bratonja za basom.

Urban&4Prvi tonovi i ‘atomi’ su bili iz pesme „Kundera„, koje je publika dočekala sa oduševljenjem koje, čini se, nije prestajalo do kraja koncerta. „Ruke„, „Moja„.. I Urbanovo podsećanje da je ovo prvi dan proleća i čestitanje Nove godine, jer, „Ko zna kada ćemo se opet videti“. Usledile suAko se napijem„, „Robot“ i nova pesma „Ribe„, sa aktuelnog albuma „Mamuti„.

Kada se voda povuče“ povukla je i publiku u neke mirnije vode, a na „naručivanje“ neke brže pesme iz publike, Urban je izjavio: „Sad kad smo vas spustili i deprimirali idemo dalje tom bojom, nema smisla da sad budete veseli“, uz šaljiv komentar da se kad Sandi (Bratonja) uzme harmoniku mogu naručivati pesme i stavljati novac u harmoniku.

Urban&4Nakon „Ruskih šuma“ publika je bila upitana da li su čuli pesmu „Priđi mi bliže„, što je propraćeno velikim ovacijama. Damir je pozvao mlade dame iz publike koje su čule pesmu da je zajedno sa bendom otpevaju na bini. Tako da smo imali zadovoljstvo da čujemo i ženske glasove. Rečeno nam je da se ta pesma izvodi sa decom, ali ovaj put roditelji nisu dozvolili da se deca dovedu.

Ovaj nastup nije mogao proći ni bez pesama Laufera koje su i pozicionirale Urbana na muzičku scenu pre više od 20 godina. „Budi moja voda“ i „Svijet za nas“ otpevane su horski od prve do poslednje reči. Zatim, nešto brži blok uz „Nebo“ i „Magnet„, ali i nova pesma „Sutra ćemo pričati„, aranžmanom prilagođena koncertnom izvođenju. „Mjesto za mene“ i „Mala truba“ su otpevane Urbanovom šetnjom kroz publiku. Naravno, nakon ovakve završnice, nije se ni očekivalo da se publika tek tako „preda“. Muzičari su se vratili na bis, a Damir je uz „Odlučio sam da te volim“ pokazao i svoje umeće sviranja usne harmonike i lupanja bubnjeva (ili stalka od mikrofona). „Astronaut“ i „Aroma satanica sa dugim instrumentalom koji „ispraća“ priveli su koncert kraju.

Kvalitetna dvoipočasovna svirka, emocionalno veče i energija koja ne posustaje su bili divan način da se počne proleće.

publika