-

NaslovnaReportažeBuđenje neprobuđene sile: The Handsome Family u Beogradu

Buđenje neprobuđene sile: The Handsome Family u Beogradu

Foto: arhiva

„Negdje u ovoj šumi sad spava medvjed. Puhovi i jazavci spavaju u jazbinama. Bube spavaju pod smrznutim korijenjem. A pod svim spava neprobuđena sila”, rekao je jednom davno, u detinjstvu, Nikola Tesla, ako je verovati jednom domaćem piscu. Iako daleko od šuma i divljih zveri, tu i takvu silu uspeo je da probudi američki sastav The Handsome Family sinoćnjim koncertom u beogradskom Domu omladine, premda s početka nije delovalo da će tako biti.

Koncert je započeo nešto malo posle 21h. Budući da je bio smešten u veliku salu Doma omladine te da je publika sedela, a da je bilo i primetno odsustvo štanda sa alkoholnim i drugim tekućinama, činilo se kao da će se namesto rok koncerta održati nekakva pozorišna predstava. Otuda je tokom izlaska muzičara na binu i nakon izvođenja uvodne pesme My Sister’s Tiny Hands, vladala nešto uštogljenija atmosfera.

Međutim, četvoročlani bend na čijem su čelu supružnici Reni i Bret Sparks, već je tokom izvedbe naredne, So Much Wine, počeo da, na oduševljenje publike, urušava horizont očekivanja. U jednom momentu, negde pri sredini pesme, usred tihog amerikana štimunga, telekaster Breta Sparksa se oteo kontroli. Dok je pratnja svirala baladični kantri, iz njega su krenuli da ističu rifovi koji su postepeno čitavu salu ispunili elektricitetom. Kao da je Bret čitavim sinoćnjim nastupom te blago namćorastim stavom, želeo da opovrgne sva ona opšta mesta izgovorena o akustičnoj prirodi muzike ovog sastava i da je vrati na početak, u vreme dok je bend negovao rokerskiji pristup. Na narednoj, Stalled, u tome mu se pridružio i fantastični multiinstrumentalista Aleks MekMahon, koji je svirao pedal stil i električnu gitaru. Zvučna slika koju je bend tada stvorio, održala se do poslednjeg takta završne numere.

Ugođaju je umnogome doprinela Reni, koja je u pauzi između pesama ispredala zabavne, duhovite, neretko crnohumorne priče, kojima je nadahnuto objašnjavala nastanak svake od numera, budući da je ona tekstopisac u ovom bendu. Na taj način je beogradskoj publici prikazala svu raskoš svog pripovedačkog talenta. Mogle su se sinoć od nje, sa povremenim Bretovim nadovezivanjem, čuti brojne opservacije o američkom društvu, ispovesti o borbi sa psihičkim oboljenjima, ali je ipak glavnina priče bila usmerena ka prirodi, biljkama, životinjama i ruralnim predelima iz kojih crpe inspiraciju.

Sugestivni duboki vokal Breta Sparksa, fantastična muzička pratnja i scenografija nalik pozorišnoj, sa odlično izrežiranim efektima rasvete, omogućili su da ambijenti o kojima The Handsome Family pevaju prodru kroz zidove Doma omladine i da se u potpunosti nađemo u njima. Nije otuda izostala ni najpoznatija pesma ovog sastava Far From Any Road, koja je svojevremeno poslužila kao uvodna špica za prvu sezonu serije True Detective.  Da o prirodi i njenim fenomenima pevaju u maniru ukletih pesnika evropskog romantizma, osvedočio je razgovor o Nikoli Tesli, te o fascinaciji njegovim životom i delom, nakon čega je usledila numera Tesla’s Hotel Room.

Između šuma, skrajnutih staza i Teslinih laboratorijskih opita, Reninog nežnog glasa i prebiranja po žicama čas ukulelea, čas benža i Bretovih naelektrisanih gitarskih rifova, ženskog, lirskog i muškog, epskog principa, lebdeo je sinoćnji nastup sastava The Handsome Family. Usled takve dramske tenzije došlo je, kako na sceni, tako i među publikom, do oslobađanja nečeg neizrecivog, nečeg što bi se ponajbolje moglo objasniti onom Teslinom „neprobuđenom silom”, sa početka ovog teksta. Upravo je to bio povod za dva bisa, za numere poput In The Air, The Loneliness of Magnets, Giant of Illinois, sve do završne The Woman Downstairs, skoro pa zaboravljene, izimprovizovane, odsvirane na zahtev jednog od posetilaca koncerta.

Bilo je nečeg neizrecivog u sinoćnjem nastupu benda The Handsome Family; nečeg mističnog, drevnog, iskonskog, što se na da prepričati ni preneti. Nečeg što je poput statičkog elektriciteta pucketalo oko svih koji su bili prisutni, i za šta se nadamo da će biti u prilici da osete i oni koji sinoć nisu bili u Domu omladine, na nekom od novih susreta sa ovim sastavom.