-

NaslovnaReportažeBuč Kesidi u Feedbacku: Milenijalci uzvraćaju udarac

Buč Kesidi u Feedbacku: Milenijalci uzvraćaju udarac

Buč Kesidi Feedback Niš
Buč Kesidi; foto: Ivan Lavrenčić

U niškom klubu Feedback sinoć je nastupio dvojac iz Pančeva Buč Kesidi. Kao predgrupa na bini im se pridružio grandž indi bend Sitzpinker iz Beograda.

Na samom ulazu u klub, pre početka događaja, red je bio ogroman, što se i očekivalo pošto su karte za svirku bile rasprodate par nedelja ranije. Baš zbog toga Buč Kesidi su odlučili da zakažu još jednu u nedelju 8. decembra. U klubu je bilo krcato. Iako je  reč o malom prostoru sa previše ljudi, to nije sprečavalo prisutne da đuksaju. Oko pola 12 sa gruvanjem počeli su Sitzpinker, trojac iz Beograda koji postoji od 2017. i pravi autorsku muziku inspirisanom alternativnom američkom grandž scenom. Podsetimo, njihova pesma „Metanoja“ završila je na Hali Gali kompilaciji. Iako je većina ljudi, verovatno, došla zbog Buč Kesidija, definitino niko nije zažalio što je poslušao kvalitetan program beogradske omladine. Videlo se da su lepo zagrejali publiku za nastavak večeri.

Sitzpinker Feedback Niš
Sitzpinker

U velikom stilu, uz pratnju njihove pesme ˝TIHO˝ sa DJ pulta, na scenu izašli su Buč Kesidi. Pauza između bendova se malo odužila, ali očigledno da niko nije zamerio na tome. Sebe predstavljaju kao levoruki elektro disko indi bend, a taj opis do slovce manifestuju kroz svoju muziku. Ovaj koncert je deo njihove turneje povodom novog albuma „Euforija„, koji je izašao 27. novembra. Može se reći da su ovi momci, pored Kolje, trenutno najtraženiji među Nišlijama, a to dokazuju čak dva rasprodata koncerta u Feedu.

Publika je bila šarenolika, bilo je i dosta starijih ljudi, što iznenađuje, s obzirom na to da su percipirani kao bend čiji su fanovi uglavnom tinejdžeri. Naravno, imali su i podršku curica iz prvih borbenih redova, koje su gromoglasno ispratile svaku pesmu. Momci su pokazali da su pravi šoumeni, konekcija sa publikom je bila neverovatna, a ostvarivali su je kako kroz muziku, tako i kroz pokrete na sceni. Pored pevanja, svaka numera bila je ispraćena plesom, ali i histeričnim vriscima koji neodoljivo slatko podsećaju na famu koja je pratila Bitlse.

Buč Kesidi Feedback Niš
Buč Kesidi

Staro štivo sa prvog albuma poput „Kafe Aparata“ gruvalo je i animiralo i one povučenije iz zadnjih redova. Dok su jedni uživali u muzici, drugi deo se nije odvajao od mobilnih telefona i konstantno snimao za društvene mreže, stavljajući na neki način barijeru između njih i muzike, ili se pak radi o novom načinu bivanja „sada i ovde“, koje praktikuju milenijalci.

Kombinacija električne gitare i bubnja je čudna, ali momci su sa ta dva instrumenta odlično upotpunili zvuk, naravno, uz malu instrumentalnu podršku sa računara. Bubnjar Zoran Zarubica onako kežual u gornjem delu Adidas trenerke dodaje bek vokal na Lukin već prepoznatljiv glas i time se dobija jedna ispunjena vokala celina. Čitav nastup bio je dinamičan i eksplozivan, a pesme stare tek desetak dana orile su se iz grla prisutnih, koji su često i nadjačavali bend. Euforija euforije nastala je uz „Subotu„, „Nema ljubavi u klubu“ i „Đuskanje ne pomaže„, koja je odsvirana u samom finišu svirke kao bis.

Buč Kesidi Feedback Niš
Buč Kesidi

Nakon svirke momci su, uz domaće fank i disko pesme koje je vrteo DJ, nekom prastarom kamerom snimali simpatične ljude kako plešu. U toku čitave „Ok, boomer“ pomame, dok se od generacija naših roditelja prave žrtve kojima niko ne ume da se obrati i koje se ne snalaze u sadašnjem vremenu, vidimo upravo suprotno. Naime, Buč Kesidi jesu pravo osveženje, jer su prvi, napokon, uspeli da dopru do milenijalaca i obrate im se njihovim jezikom, te su zbog toga i nagrađeni ovolikom pažnjom publike tokom čitave turneje.

Izgleda da ipak ima ljubavi u klubu, a to se sinoć u Feedbacku lako moglo videti na svakom koraku. Provod je zagarntovan, tako da skupljajte snagu i energiju za još jednu svirku koja nas očekuje u nedelju.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Buč Kesidi Feedback Niš