-

Brzi svemir Virvela u Domu omladine

Virvel
Virvel; foto: Nemanja Đorđević

Kada je reč o shoegaze ili post rock zvuku, u Srbiji, na žalost (ili na sreću), postoji mali broj bendova koji se osmelio da se isproba u ovoj apstraktnijoj formi rok muzike. Beogradska grupa Virvel je definitivno najvažnija, a vrlo moguće i prva koja je to učinila, uzimajući inspiraciju od bendova poput Mogwaia i Quickspacea.

U vreme kada je objavljen, njihov debi album je bio nešto potpuno drugačije od svega što se tada dešavalo na sceni, pa čak i danas predstavlja, bez obzira na svoju ogoljenu lo-fi estetiku (koja je danas u eri tehnološkog napretka neočekivano zastupljenija nego ikad u rok muzici), nešto vrlo sveže i intrigantno. Tim povodom je sinoć u klubu Doma omladine Beograda obeleženo 15 godina od izlaska kultnog albuma “Virvel”, a ujedno i 15 godina od prvog koncerta benda, uz skromnu, akustičnu podršku Vladimira Kolarića Koleta (Veliki Prezir).

Vladimir Kolarić Kole
Vladimir Kolarić Kole

Nakon prijatne porcije alternativnog zvuka sa razglasa za koji je bio zadužen disk-džokej Goran Limić, na bini se pojavio Kole i otpočeo svoj nastup pesmom „Idem dole“ koja je svojim optimističnim prizvukom lepo otpočela veče. Koletova setlista se sastojala iz pesama Velikog Prezira, tako da je publika imala prilike da čuje hitove kao što su „Sutra“ i „Moram da znam“ u toplom i intimnom, akustičnom izvođenju koje bi on ponekad upotpunio gitarskim efektima (distorzijom u „Danima„) ili usnom harmonikom (u divnoj pesmi „To„). Kada je završio solo nastup pesmom „No no„, pozvao je slavljenike na binu i tom prilikom su zajedno odsvirali pesmu „To je dovoljno“ sa albuma „Ruka bez povratka“ koja je dobila potpuno jedinstvenu atmosferu zahvaljujući eteričnim električnim gitarama Virvela.

Virvel
Virvel

Nakon nje je Virvel samostalno nastavio da vodi publiku kroz psihodelične i mokre slojeve gitarskih deonica i klavijatura. Putovanje je počelo energičnom i hitrom pesmom “Hodamo” sa “Virvela”. Na nju se nadovezala neobična i snažna “Opet jutro” nakon čega se, kada su gitare preuzele vokalne dužnosti, “Stvar zakomplikovala” i uz “Das Boot“, čija je atmosfera čas teskobna, čas radosna i slavljenička i vrlo sporu i tužnu „Za kraj“, bend je priveo kraju ciklus pesama „sa dna“. Iako je bend pri izvođenju prvih pesama imao tehničkih poteškoća sa mikrofoni(ja)ma, vrlo brzo ih je rešio i nesmetano produžio svojim putem do ušiju, a potom i srca slušalaca.

Melodija i idiličnost „Nemačkog štima“ su dovele do predstavljanja novih pesama benda, kako objavljenih kao što je maestralna „Poslednji svedok“ koja je bila jedan od definitivnih vrhunca večeri i vrlo moguće najbolja pesma u čitavom dosadašnjem opusu benda, tako i neke nove, neobjavljene koje je bend, kao i sav svoj materijal do sada, spremao u potpunoj tišini i koje je publika prilično dobro primila. Nizale su se kosmička „Iz Sibira„, razigrana „A sve neki fini svet„, a zatim i vrlo emotivna i očaravajuća „Idemo u kraću šetnju moramo da razgovaramo“ koja je definitivni dragulj albuma čiji je rođendan slavljen. Na bisu su se desile i „Kao, na primer„, „Brzi svemir“ koju sam uvek doživljavao kao srpski „Metronomic Underground“ sa fantastično usklađenim gitarama i „Uspavanka“ kojom je bend simbolično priveo koncert kraju.

VirvelIako Virvel jako retko svira i retko objavljuje, deluje kao da nikad ne odlaze sa scene i da su spremni na sve moguće (ne)prilike. U pitanju je redak sklad izuzetno talentovanih, kreativnih i iskusnih muzičara i interesantno je kako, za razliku od mnogih bendova, uživo zvuče dosta bolje nego na studijskim snimcima (barem na prva dva studijska albuma), čemu je doprineo odličan zvuk u klubu Doma omladine, što je na osnovu nekih dosadašnjih iskustava, vrlo retka i dragocena stvar. Primetno je koliko su članovi benda fokusirani na sviranje, ali ne izostavljajući veliku količinu ljubavi prema tome, što je zapravo i najvažnije. Virvel je sinoć priredio jako skromnu i lepu proslavu koja je sumirala sav dosadašnji njihov rad i suštinu, i nadamo se da neće više praviti tolike pauze i da ćemo ih češće viđati na binama.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Virvel

Save