Brkovi u Nišu: Univerzalni bend, bend za sve prijatelje!

Brkovi Banovina NišPoznata punk folk wellness spa atrakcija iz Zagreba, popularno nazvana Brkovi, priredila je Nišlijama koncert za pamćenje u dvorištu Univerziteta (Banovini). Nakon tri godine, ponovo su svirali u gradu na Nišavi, ovaj put samostalno.

Dvorište univeziteta je bilo prilično popunjeno, zvuci Red Hot Chilli Peppersa, koji dolaze sa zvučnika se polako stišavaju i na binu nakon malog zakašnjenja izlaze dugoočekivani Brkovi. Publika je već i pre prve pesme zagrejana za njih i navija. Gitarista Prasac izlazi sa maramom na glavi i u opancima uz pesmu Šemse Suljaković – “Što me pitaš kako živim ja”. Naravno, kao i uvek, i ostali izvođači su izašli u zanimljivoj i za njih prepoznatljivoj odeći, u papučama i helankama. Dok se sam pevač Shamso ističe po crnoj pankerskoj odeći. Prva pesma “Sudbina” podiže publiku u istom trenutku. Pevač nakon pesme najvaljuje: “Dobro veče, mi smo Brkovi, najbolja grupa na svijetu”

Brkovi Banovina NišSledeća pesma “Uspomene”, ujedno je i prva koja pokreće masovnu šutku u publici. Sama publika je uglavnom muška populacija, i svi pevaju uglas hitove Brkova.

Po rečima grupe ovaj i svaki sledeći koncert biće posvećen preminulom pevaču narodne muzike – Sinanu Sakiću. Ređaju se: “Opet kažeš”, “Ništa više mi ne značiš”, “Disko klub”, “Nevjernica”, “Nisi me bila vrijedna”. Skoro između svake od njih Shamso drži zanimljive govore, pominjući koliko su neke pesme poučne, šali se na račun članova benda, kao u pesmi “Gitaristi”, poručujući koliko je svetu potrebna ljubav, a ne nasilje. U toku pesme “Sex i droga” u publici se pali baklja koja još više podiže raspoloženje svih prisutnih, ako je to uopšte i moguće, uz poruku pevača da paze jedni na druge kako se ne bi povredili.

Brkovi su svirali i jednu pesmu sa novog albuma “Odlazim” i iako je pesma novija i iako se pričalo da je podelila njihovu publiku na one koji je vole i one koju su protiv nje, to se u ovom trenutku nije primećivalo te je publika zajedno sa njima oduševljeno otpevala celu pesmu. Tokom koncerta pojedinci iz publike su se penjali na binu ali ih obezbeđenje nije diralo, već im je to na prijateljski način sugerisao sam pevač. Jednu od pesama je otpevao i Muki iz grupe Jorgovani, koji je nakon  završetka pesme skočio u publiku koja ga je spremno prihvatila na rukama.

Shamso je probao da peva i neke ljubavne balade poznatih pevača, ali prekida to uz reči da su oni (Brkovi) ipak seljaci i da vole domaću rakiju, domaći sir i narodnjake. On takođe naglašava kako su sve osobe koje sebe nazivaju fanovima Brkova ustvari njegovi prijatelji. Slede još neke pesme poput “Mala”, “Pizda materina” i na kraju “Samo pijan mogu”. Brkovi završavaju koncert uz gromoglasan aplauz, ali publika nije zadovoljna i traži bis. Posle nekoliko minuta, vraćaju se na scenu i pevaju još tri pesme: “Opasno se drogiram”, “Kino” i “Kurvo prokleta”.

Brkovi Banovina NišNakon koncerta Shamso je prokomentarisao kako su mu se dopali fanovi na koncertu: “Ja ne gledam nikad tako – ja sam zvezda i ja imam publiku, ja sam čovek koji je došao ovde i ravnopravan sam sa publikom. Bio sam publika i dalje sam publika. Ne volim tu reč fanovi, to su ljudi normalno kao i svi mi i na kraju postajemo prijatelji. Mi smo totalni amateri, i pokušaj bend. Šta će biti ili kako će se ljudima svideti ne planiramo. Mi smo uradili najbolje od sebe. Pesme radimo tako sto meni padaju na pamet, ja to snimim na telefon i donesem njima u garažu. Ako oni kažu ovo je super mi to radimo dalje ako oni kazu ti si glup, glupane mi to bacimo u smeće.”

” Što se tiče novog albuma na njemu će biti jedanaest pesama, od tih jedanaest pesama tri su ove Boli me, Odlazim i Sudbina i još ima osam novih pesama, album se zove Hormon sreće, za četiri od tih osam pesama postoji video, koji smo snimali mi sami. Nema fizičkog izdanja albuma, biće samo na download – u, i biće dostopan od ponedeljka. Sve što vidite od nas to smo sve sami mi radili.”, izjavio je Shamso za Balkanrock.

Ovo je bio jedan od koncerata na kojima možete da uživate i da izbacite svu negativnu energiju, a da se kući vratite sa osmehom i puni pozitivne energije, bez obzira da li slušate narodnjake, pank, rok, metal, hip-hop… Brkovi će, u svakom slučaju, da vas podignu na noge i da vam se uvuku pod kožu. Na neki način Brkovi jesu univerzalni bend, bend za sve.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Brkovi Banovina Niš