-

Britanska bluz senzacija u Nišu – Norman Beaker Bend

Norman Beaker Band Niš FeedbackNakon tri godine od kada je turneja ovog benda u Srbiji obeležena uživo snimljenim albumom „Live in Belgrade“, došlo je vreme za studijski album i novu turneju. Norman Beaker kvartet je iz Sente doputovao u Niš da bi sinoć prisutnima u klubu Feedback priredio veče za pamćenje.

Ime koje se umešalo u rok-bluz još davnih sedamdesetih je pesmom „Option on You Baby“ otvorilo fantastičan koncert. Pesma sa albuma „Who’s He Calling Me Him?“ je bio odličan uvod u set listu prošaranu najnovijim izdancima.

Unutar je bilo prilično prostora za igru, vazduh se lagodno mogao udisati, a onižu kvantitativnu vrednost publike je na samom početku Norman prokomentarisao šalom. Dobro, u ovakim situacijama se kaže ‘malo ali odabrano društvo’. Međutim, šteta! Nije da nije bilo ljudi, nego je za očekivati bilo više ljudi. Kvalitet koji je potom ponuđen je zaslužio znatno veći odaziv. Ipak, vedra lica majstora svog zanata su sinoć nastupila profesionalno na stanici u Nišu, a na putu do finala u belom gradu preko Užica i Jagodine.

Četvorka je iz Mančestra došla u cilju promocije novog studijskog albuma pa nije mnogo potrajalo da bi se začuo zvuk sa „We See Us Later“. Odmah iza dobro poznate, zavodljive numere „Talk to Me, Baby“ svoje mesto našla je nova „Thanks, But No Thanks“. Pop pesma sa naglašenim bluz deonicama je sinoć zablistala bez izvrsnog saksofonskog rada maestra Kima Nishikawaa. No, to nije oduzelo ništa od virtuoziteta koji oni svi ponaosob imaju da pruže. U prijateljskoj atmosferi, interakcija je na zavidnom nivou. Jezik odavno nije barijera! ‘Album on sale!’ se moglo čuti uz prigodan savet da Nišlije ne potroše sasvim svoj novac i ostave nešto i za CD. „Tough on Me, Tough on You“ je dobro zvučala i bez Chrisa Farlowea, da bi nakon nje bila predstavljena  još jedna najnovija, pesma „Details“, koja vraća u dane britanskog Rn’B-a. Svoj trenutak našle su i „Cheating Love“, „Bottom of the Slide“. ‘Pivo, hvala’ reči su kojima se Norman prošepurio.

Norman Beaker Band Niš FeedbackTrio, oplemenjen vrsnim klavijaturistom Nickom Steedom je do kraja večeri projurio kroz novo studijsko izdanje ostavjaljući prisutne bez daha. Nick se dobro uklopio u čitavu priču. Zapravo njegovo tretiranje klavijature kao udaraljke na momente, pa proklizavanje laktom po dirkama davalo je onaj neophodni šmek bez ikakvog ispadanja iz šina. Voz je stigao gde je krenuo sa uigranaom ritam postavkom, John Price na basu i Steve Gibson za bubnjevima. ‘John Price, professor’, čulo se iz Normanovog grla, nakon što je ovaj doslovno zaledio vreme svojom solažom. Kakav ritam! Mogućno je i da sama ta bas gitara za sebe postoji jer je toliko opširna, tačna i zanosna. Ništa manja čast bubnjevima. Brzo nakon neizostavne numere „Only I Got What the Oher Guys Want“, Steve je žestoko raspalio. Osmesi su bili na licima, dovoljno je reći.

Britanski bluz u jakom izdanju: momci koji znaju šta rade. Užičani, Jagodinci i Beogrđani spremite se! Ali dobro se spremite.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Norman Beaker Band Niš Feedback