-

NaslovnaIzdvajamoBrit Floyd u Zagrebu - bezobrazno dobra kopija originala

Brit Floyd u Zagrebu – bezobrazno dobra kopija originala

Brit Floyd
Brit Floyd; foto: Goran Novosel

Brit Floyd je skupina od devet glazbenika koji već godinama rade svjetske turneje sa ciljem repliciranja live doživljaja Pink Floyda. Da neke stvari riješimo u startu, ovdje nije riječ o jednom od tribute bendova u kojem su si dečki s kvarta odlučili malo vikendom zasvirati stvari omiljenog benda, nego je riječ o prvoklasnoj produkciji i vrhunskim glazbenicima koje prate deseci tehničara.

Brit FloydPrethodno sam imao sreću gledati Gilmoura, Watersa dva puta, Australian Pink Floyd Show, te Brit Floyd dva puta. Sinoćnji koncert u zagrebačkom Boćarskom domu je po osobnom doživljaju bizarno blizu koncertima originalnih članova, a po nekim parametrima, poput setliste – i bolji. Koncert je trajao 3 sata, od 20 do 23, s pauzom od 20 minuta standardnom za ovaj tip koncerta. Gilmour i Waters su već u godinama i turneja na kojoj bi nastupi trajali po 3 sata bi bila neizvediva. Setlista samim time obuhvaća više faza benda i tako smo sinoć mogli čuti: “Learning to Fly“, “Shine On You Crazy Diamond (Parts I-V)“, “Pigs (Three Different Ones)“, “Echoes“, “Young Lust“, “Time“, “Comfortably Numb“…

Brit FloydDruga stvar koji vrijedi istaknuti je besprijekoran zvuk. Ne sjećam se kad sam zadnji put bio na koncertu gdje je zvuk od prve do zadnje stvari savršen. Gitaristi su tu nosili poseban dio tereta. Osim što su tako dobro prenijeli estetiku i esenciju Gilmourovog ikoničnog i prepoznatljivog sounda gitare, iznenađujuće blizu su došli do svih finesa u solažama. Na nekim mjestima bi izašli iz tih okvira, gdje se posebno istaknuo drugi solo u “Learning to Fly” kojeg je jako zanimljivo odsvirao Edoardo Scordo, jedna od novosti u odnosu na prethodne turneje i rekao bih da se u cijeli koncept osjetno bolje uklapa od svog prethodnika. Pohvale idu i odličnom saksofonistu (solaža na “Us And Them” se posebno ističe), a kako je na “The Great Gig In The Sky” zvučala Angela Cervantes, znaju valjda samo oni koji su sinoć bili u dvorani.

Model po kojem se na našim prostorima pojavljuju svakih godinu-dvije godine se još jednom pokazao uspješan, te vjerujem da ćemo uskoro ponovno imati priliku uživati u odličnoj seansi za sve fanove jednog od najvećih bendova svih vremena.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Brit Floyd

Setlista:

Signs of Life
Learning to Fly
High Hopes
Shine On You Crazy Diamond (Parts I-V)
Poles Apart
Us and Them
The Happiest Days of Our Lives
Another Brick in the Wall Part 2
Pigs (Three Different Ones)
Echoes
Yet Another Movie
Round and Around
Empty Spaces
Young Lust
One of These Days
Time
The Great Gig in the Sky
Money
Comfortably Numb
Wish You Were Here
Run Like Hell

Save