-

Brigand zarobili srca Zaječaraca

Brigand
Foto: Arhiva

Nakon letnje pauze, sinoć kao jedan od prvih koncerata ove jeseni u Zaječaru održan je nastup Briganda, a kao predgrupa nastupio je zaječarski sastav Vacuum. Sudeći po posvećenosti muzičara i reakcijama iz publike, biće ovo jedna dobra sezona u gradu najstarijeg rok festivala u južnoj Evropi.

Na binu zaječarkog Omladinskog centra sa malim zakašnjenjem izlaze domaćini, Vacuum, koji uz drugarski pristup i prednost domaćeg terena bivaju dočekani sa ovacijama. Od samog početka na licima muzičara vide se uživanje i prepuštenost muzici što rezultira fantastičnim zvukom koji obuzima. Pored ostalih sviraju i novu stvar „Into the night”, za koju su letos objavili i spot. Publika pokretom prati svaki ton i oduševljeno aplaudira. Kako instrumentalna muzika generalno loše prolazi u malim mestima ovakva reakcija prijatno je iznenađenje i dokaz da su Zaječarci ipak drugačiji i umeju da prepoznaju pravi kvalitet. Vacuum zatim veselu atmosferu, koja je obeležila čitav nastup, i opuštenu publiku, prepušta gostima, razbojnicima iz Beograda, odnosno Pančeva.

Iako se publika pred sledeći nastup gotovo prepolovila, za šta je delimično kriva i vrućina, Brigand izlazi na scenu u dobrom raspoloženju i opuštenošću odmah kupuju sve nas, a već par trenutaka kasnije očaravaju i svojim karakterističnim zvukom. Nastup počinju stvarima sa svog prvog albuma, „Zaplešimo grešnici”, „Heroj“, „Kriptid i Alisa”, „Samostrel”, a zatim sledi starija „Okovan” i novi singl „Zmijsko ulje” kao najava za novi album. Nakon priznanja da su prvi put u istočnoj Srbiji publika im je poželela dobrodošlicu, naravno u lokalnom maniru uz šalu. Nastavljaju sa dve pesme benda Jewy Sabatay, „Okean sreće” i „Nevena”, a „Voleo sam te” dobija najbolju reakciju jer je gotovo svi pevaju i skaču uz nju. Pevač se obraća ljudima objašnjavajući zašto ne sviraju na festivalima i postavlja večno filozofsko pitanje: „ex Yu zabavljači ili srpski rok bendovi?“.

Neverovatna posvećenost kojom momci sviraju pleni isto koliko njihova muzika. Zbog devojke koja je u zanosu ispratila ceo koncert, Velja odlučuje da odsviraju još i „Tri noći”, pesmu sa prvog albuma nastalu u saradnji sa Jarboe.

Odličan početak koncertne sezone u Omladinskom centru, dobra zabava uz još bolju muziku. Utisak jedino kvari delimično slab odziv ljudi, što je generalno skoro uvek slučaj jer Zaječarci i pored dobrog muzičkog ukusa, nažalost nemaju tradiciju odlaska na svirke. Ali je odabrana publika uz uživanje sinoć ispila Brigand do dna.