fbpx

-

Naslovna Reportaže 'Brejkersi u Nišu: Živeo čovek, živeo život, živela nada!

‘Brejkersi u Nišu: Živeo čovek, živeo život, živela nada!

Marko Cenić

Funkcija: Novinar

Sebe vidi kao: eminentnog masona u pokušaju

Moto: vreme je novac

Partibrejkers
Foto: Marija Veljković

Legandarni rokenrol sastav Partibrejkers nastupio je pred niškom publikom sinoć u Dvorištu Univerziteta (Banovini). Ceo dan kao da je bio u znaku gostovanja Partibrejkersa, gužva na ulicama, prepun kej i naravno nasmejane Nišlije koje piju ko zna koje pivo i nestrpljivo čekaju početak spektakla kakav se samo od pomenute grupe i može očekivati.

PartibrejkersKoncert je počeo gotovo na vreme, oko pola deset, dakle uz minimalno kašnjenje, ali od silne gomile koja se grčevito probijala kroz uzana vrata dvorišta Univerziteta, nisu svi ipak mogli da isprate sam početak nastupa. Nije se gubilo na vremenu pa je bend započeo svirku pesmom kojom se može ukratko sumirati i ceo doživljaj, “Zemljotres” i na opšte oduševljenje publike pokrenuo neizbežne šutke u prvim redovima tik ispred bine.

Iako ozvučenje nije bilo u svim trenucima na zadovoljavajućem nivou, uzavreloj publici kao da je bio najmanje bitan detalj, po čemu se i može zaključiti koliko je jak utisak ovaj bend ostavio, kako na mlađe tako i na starije generacije. Ređali su se još hitovi “Lobotomija“, “Ako si“, “Žurim“, a izdvojilo se vremena i da se pomene predstojeći album “Sirotinjsko carstvo” sa koga su počastili naelektrisanu masu pesmama “Šta radiš” i “Sitna lova“, posle čega su se vratli starom gradivu uz numere: “Ona živi na brdu“, “Hipnotisana gomila” i “Kreni prema meni” gde je u sred pesme uletela devojka na binu i “zaskočila” Caneta kojem je, na njegovu nesreću, morala u pomoć da priskoči ekipa obezbeđenja. Nakon “incidenta” Cane se zagledao u publiku i obratio “Znači što smo stariji, sve nam je lepša publika, jebote”.

PartibrejkersKako bi publika predahla usledlila je i jedna laganija “Ulični hodač“, uz koju je Cane poželeo “Puno ljubavi i da nas naše ambicije ne naprave na idiota”, nakon koje se bend povukao sa bine i izazvao negodovanje prisutnih prepunih energije, pa se uz povremene zvižduke sastav vraća i nastavljaju dalje sa “Kako je teško bez tebe“,  “Dugo te nema“, a uz komentar “da ne bude da sviramo na plej-bek” izveli su još “Ona živi na brdu” i “Mesečeva kći” posle kojih se bend još jednom povukao.

Prepuna Banovina uživala je tokom čitavog koncerta, mnogobrojna publika u dvorištu, ali i ostali fanovi sa prozora Banovine koji nažalost nisu mogli da kupe kartu i zbog kojih je kasnije policija morala da reaguje, ali na svu sreću sve je prošlo bez većih incidenata.

Nakon skoro dvočasovnog potresa Banovine, Partibrejkersi se vraćaju pred hipnotisanu gomilu kojoj se Cane obratio “Dragi prijatelji, hvala vam, dragi ste, jako ste nežni, idemo dalje!”. Usledila je numera “Stoj Džoni” usred koje je čoveku iz publike bacio duks rekavši mu da sa bavi parapsihologijom što je bilo propraćeno smehom prisutnih, Na kraju grupa se oprostila od Nišlija pesmom “Najbolje se putuje” kao i savetom legendarnog frontmena “Živeo čovek, živeo život, živela nada!”.