-

Naslovna Reportaže Bombino u Vintage Industrial Baru probudio ljubav prema tuareškom jeziku

Bombino u Vintage Industrial Baru probudio ljubav prema tuareškom jeziku


Koliko je bilo dobro u Vintage Industrial Baru na koncertu najpoznatijeg tuareškog virtuoza na gitari Bombina, predstavnika pobunjeničkog pustinjskog rocka mogu znati samo oni koji su i bili ondje 20. prosinca u 22 sata. Do jučer ga se moglo čuti samo u festivalskim izdanjima (na INmusic festivalu).

Omara Moctar, poznatiji kao Bombino, afrički je gitarist iz Nigera, a pripadnik je nomadskog plemena Tuareg. Zbog političkih i oružanih sukoba, Bombino je s obitelji napustio Niger, što mu služi kao inspiracija za pjesme. Naime, većina njegovih pjesama govori o problemima tuareške zajednike, a dotiče se i problema pustinjskog života. Njegov stil sviranja najčešće se uspoređuje sa stilom Jimija Hendrixa.

U svibnju ove godine Bombino je izdao svoj sedmi album “Deran” preko Partisan Recordsa i odmah zaradio hvalospjeve. Upravo je taj album Omara i predstavio hrvatskoj publici u VIB-u.

“Moja je misija za ovaj album bila – približiti se Africi”, kaže Bombino. Ne čudi, dakle, kako je donesena odluka da se djelo “Deran” stvara približavajući se što bliže njegovom rodnom Nigeru u južnoj Sahari. Idealno mjesto za snimanje ostvarilo se u Studiu Hiba,industrijskog predgrađa Casablance u Maroku. Bombino i njegov stalni bend -Tuareg Illias Mohammed na gitari i vokal, Amerikanac Corey Wilhelm na bubnjevima i udaraljkama te Mauritanac (trenutno živi u Belgiji) Youba Dia na basu – ondje su odsjeli stvarajući glazbu.

Youba Dia obraća se publici ispočetka na francuskom, zatim tuareškom, potom primjećuje kako: Srbija ne razumije ni riječi hrvatskog. Publika se nasmijala te Dia na koncu odluči pozdraviti s ‘Dobro večer’ nakon čega je uslijedila prava afrička rock poslastica.

Predstavivši većinu pjesmama s najnovijeg albuma, nizali su i starije stvari tipa: “Adounia” (Život), “Tar Hani” (Moja ljubav), “Amidinine” te pjesme country-funk-reggae zvuka s albuma “Azel”.

Ostvarena je i uspješna interakcija s publikom kroz sudjelovanje kao prateći vokali uz Illiasa Mohammeda u pjesmi “Azamane Tiliade” s njegova albuma “Nomad” (2013), nakon čega je bubnjar Corey imao svoj kraći solo.

Ovaj sjajni i neumorni bend nije prestajao svirati niti nakon dva sata! Iako su se vjerojatno rastopili pod silnom tradicionalnom tuareškom odjećom i šalom oko vrata – na samom početku koncerta, Bombina je omeo upravo vršak šala koji je uporno lelujao nad njegovim plesnim prstima tokom sviranja. Ti su prsti jednostavno klizili nad žicama tako da je djelovalo kao da ju mazi. Jedinstven prizor.

Pri kraju nas podsjećaju kako su nominirani za Grammya čija će se dodjela održati u veljači 2019. godine, te da im poželimo sreću. Publika je uzvratila podrškom. Za bis su izveli još dvije-u-jednoj pjesmi s albuma “Deran” te time zatvorili svoj prvi (usudila bih se reći – vrlo uspješan!) klupski nastup u Hrvatskoj.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komenar!
Unesite svoje ime ovde

Izdvajamo

Još zanimljivih tekstova
Odabrano samo za tebe