Bog u alkovi Hangara – Peter Murphy i David J u Beogradu

Peter Murphy David J Bauhaus Beograd
Peter Murphy David J Bauhaus; foto: Nemanja Đorđević

Ovu noć isprepletanu crvenim, belim i plavim zracima započeo je petočlani sastav Gift pesmom “Papillon” od Editorsa. Predvođeni energičnim Jocom Ajkulom zagrejavali su nekoliko stotina ljudi obradama poznatih pesama poput “Psycho Killer”, “Enjoy the Silence” i “Space Oddity”. Kao što je i sam Joca rekao dolazak Murphy-a tj. onoga koji predstavlja Bauhaus i celu tu jednu kulturu koja je nastala zbog njega je ispunjenje njihovog sna. Pa tako oni nisu ovde samo kao predgrupa već i obožavatelji onoga što sledi i jedva čekaju da se priduže onima van bine. Iako su kroz njihov nastup dominirale obrade, zaista su se trudili i lako su dolazili do publike koja je zajedno sa njima pevala gotovo svaku pesmu.

Kada je u pitanju Peter Murphy, prosto nema drugog umetnika kao što je on. Nastup “Kuma gotike” kako ga mnogi nazivaju, je jedan od onih koji vam promene život. Ne samo zbog toga što se radi o muzici i radu koji je uticao na stvaranje novih muzičkih pravaca i afirmisao mnoge bendove, već zato što ovako nešto verovatno više nećemo imati šanse da osetimo.

Peter Murphy David J Bauhaus Beograd

Emocionalan i dramatičan nastup, kako muzički tako i scenski, kroz priče o bolu i gorčini uz taj muški baritonski glas koji bez napora teče iz kotla bine privrženog publici i nikom više. Činio je da se stvori raskol u vremenu, ambis u koji skliznete tokom prve pesme i bezbrižno plutate uživajući u celosti prostora koji vas okružuje.

Kako je vreme odmicalo rađao se kolektivni zov prisutnih usmeren ka mračnom vitezu i nestrpljivost da se pojavi pred više stotina željnih očiju i da naprosto otvori vrata ka tom bezbrižnom prostoru. Murphy je iskočio iz senke u svojoj svetlucavoj jakni i stao u samo žarište kotla, izazvao ponor u ambis i erupciju obožavatelja koja je naprosto buktala. Praćen do strane Marc Slutsky-a, Mark Gemini Thwaite-a i nezamenljivog basiste David J-a zvanično je otvorena proslava 40. godina Bauhausa pesmom “Double Dare” koju je masa ščepala i pevala od reči do reči. Verovatno kao jedna od onih najpoznatijih pesama ovog ikonskog benda ‘80, deo je albuma “In the Flat Field” sa kojeg su izveli većinu pesama. 

Iako je atmosfera bila pomalo talasasta, uvek su se vraćali i dizali publiku na noge koja je opet pevala i pratila četvorku sa bine. Poput “A God In An Alcove” u okviru koje je Murphy čak krunisao samog sebe obasjan svetlosnim zracima koji su dopirali daleko iznad njega.

Peter Murphy David J Bauhaus Beograd

Kao što se i očekivalo ta besprekorna reakcija došla je nakon izvođenja pesama “She’s In Parties”, “Bela Lugosi’s Dead” i “Passion of Lovers”. Vraćali su se dva puta na binu na onaj isti zov od početka i na kraju oprostili se sa “Telegram Sam” i čuvenom obradom pesme David Bowie-a “Ziggy Stardust“.

Plutanjem uz te priče, od pesme do pesme Murphy je davao sve za taj pogon koji nas je održavao u paklu koji se rasplamsao čuvajući prostor bezbrižnim. Skupljao je sve oko sebe, crpeo svaki fragment snage onih koji ga okružuju dok je žar postajala sve jača. Praćen od prve do poslednje reči, sa svojim očaravajućim stavom i neprekidivim pogledom uperenog ka publici, disao je za svaki trenutak trudeći se da ostavi još koji dar generacijama koje slede.

Iako je vreme uticalo da se ikone poput njega zaborave, ostave same ili da njihov uticaj izbledi, ovog puta Bog u alkovi Hangara nije bio sam, niti zaboravljen, već neprestano guran i obasjan pogledima koji su ga obožavali.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Peter Murphy David J Bauhaus Beograd

 

1 KOMENTAR

  1. Koncert za pamcenje!
    Ovo je bila jedinstvena prilika da se kao vermeplovom ode u vreme kada je ova muzika bila na vrhuncu.
    Hvala mu za sve, bilo je zadovoljstvo biti deo istorije i videti legendu uzivo!
    Takodje pohvale za predgrupu, kvalitetan nastup na nivou!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komenar!
Unesite svoje ime ovde