-

Body Count u Zagrebu – Znoj, znoj i znoj

Body Count Boćarski dom zagreb
Foto: Marko Plečko

Možda će neki reći da je neopravdano, no neizbježna mi je bila usporedba sinoćnjeg koncerta Body Counta u Boćarskom domu u Zagrebu te prošlogodišnjeg koncerta Propthets of Rage na Šalati. Oba benda njeguju muzički stil negdje na pola puta između rapa i rocka/metala, ponešto igraju na kartu nostalgije i revivala dok im je bitan dio performansa i cijelokupne poruke politički statement, i to svjetonazorski rekao bih – vrlo blizak. Te nama najvažnije – oba benda su odabrala Zagreb kao jednu od točaka ljetne turneje (ili kasno-kasno-proljetne, ako vam je draže).

Body Count Boćarski dom zagrebUbrzo nakon početka prodaje karata za zagrebački koncert, postalo je očito kako će Tvornica Kulture biti premala za Body Count. Navodno, organizatori su bendu ponudili open-air Šalatu kao novi prostor, no Ice-T je rekao da jedino zatvoreni prostor dolazi u obzir. Je li navedeno zaista bio istinit slijed događaja – teško je reći.

Međutim, ono što možemo s popriličnom sigurnosti utvrditi jest kako je Boćarski dom po količini vlage u zraku i vrućini bio vrlo nalik sauni. Ovaj put ne mislim na karikiranu saunu, tipa kad netko za sparni ljetni dan kaže da je „kao u sauni“. Doslovno. Bilo je kao u sauni. Na Prophets of Rage koji su se pak održali na open-air Šalati, ovaj atmosferski aspekt je bio neizmjerno podnošljiviji, uz otprilike podjednaku razinu prolivenog piva.

S obzirom na navedeno, manji dio publike je odlučio kako su im „uvjeti za igru“ ipak ponešto iznad praga tolerancije te su odlučivali osluškivati koncert iz dvorišta Boćarskog doma. S druge strane, mosh-pit neposredno pred binom je bio aktivan tijekom cijelog koncerta. Ice-T ga je prvo ocijenio čvrstom osmicom prije izvedbe „Drive By“ (dok je na primjer, mađarski mosh-pit ocijenio sa 10.5), da bi pri kraju koncerta ipak konstatirao neočekivani obrat događaja i bitni popravak ocjene.

Body Count Boćarski dom zagrebNa bendu se u svakom trenutku vidjelo kako neizmjerno gušta u koncertu i ponovnoj zajedničkoj svirci nakon svih godina neaktivnosti. Bez obzira na pauzu, zvučali su vrlo sigurno i usvirano, dok Ice-T ni glasom ni stasom ne odaje osobu koja je nedavno napunila 60 godina.

Očekivano, Body Count je dao na koncertu cjelokupni pregled karijere s blagim naglaskom na prvi album, no odlično je recimo „sjelo“ i otvaranje uz Slayerov „Raining Blood“ teInstitutionalized“ Suicidal Tendencies. Upravo s „Institutionalized“ je započeo Body Countov patent „virtual encore“, s kojim nas je bend odlučio poštedjeti iritantnog nespontanog odlaska i ponovnog vraćanja, tako da smo sve navedeno simulirali dok je bend cijelo vrijeme bio na pozornici. Hvala im na tome. Na „virtual encore“ bend je zatvorio koncert s „Born Dead“ te „This Is Why We Ride“ nakon otprilike sat i dvadeset minuta žestoke svirke u visokom tempu. Možda će se nekome činiti malo, no iskreno – više ne bismo ni izdržali.

Ako bismo išli tražiti dlaku u jajetu, osim već spomenute vrućine kao jednu od boljki bih istaknuo razglas. U dijelovima dvorane koji su bili daleko od bine bio je nedovoljno jak te se gubio u jeci Boćarskog doma, dok je u dijelovima dvorane bližima pozornici bio dovoljno glasan no s čestim problemima s distorzijom.

Na koncertu se moglo vidjeti i izuzetno velik broj bitnih aktera domaće glazbene scene, poput Šokija iz Hladnog Piva, Generala Wooa, Gopca iz Psihomodo Popa, MORT-ovaca itd. Sve navedeno je dalo dojam kako je sinoćnji pakleni (u svakom smislu te riječi) koncert bio mjesto na kojem se sinoć moralo biti.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Body Count Boćarski dom zagreb