-

NaslovnaReportažeBluz spektaklom Ane Popović otvoren Mikser festival

Bluz spektaklom Ane Popović otvoren Mikser festival

Ana Popović
Ana Popović; Foto: Danilo Krša

Beograđani su se sinoć mahom spustili do reke, kako bi prisustvovali otvaranju sedmog Mikser festivala, koji ove godine nosi interesantan naslov “Neizdrž“, a održavaće se na prostru Savame u periodu od 3. do 7. juna.

Ana PopovićNa preko deset lokacija, posetio ce moći da uživaju u velikom broju dešavanja, i da se upoznaju sa radom hiljade učesnika ovogodišnjeg festivala. Osim celodnevnih aktivnosti, organizator je ove godine predstavio i bogati muzički program, a prvi dan festivala bio je obojen u boje bluza, te su ljubitelji dobre muzike, pod vedrim nebom Open Air Main Stagea mogli da uživaju uz Cotton Pickerse i neverovatnu Anu Popović.

Već negde nakon 21h, na binu je izašao mladenovački bend Cotton Pickers, a Jovan Stepić (gitara), Ivan Stepić (bas) i Uroš Ugrinović (bubanj) osetili su uzavrelu atmosferu u publici i uzvratili odličnom energijom. Pickersi su nas vodili kroz melodije neverovatno slične radovima Erikla Kleptona, Madi Votersa pa i Ane Popović, čije su neke pesme i obrađivali tokom svoje dosadašnje karijere. Najveće oduševljene publike izmamila je numera “Waiting for a bus“, a momci iz benda su se nakon nešto više od sat vremena povukli sa scene, ostavljajući binu nakratko praznom.

Ana PopovićPauzu između nastupa na glavnoj bini, posetioci su iskoritistili mahom da dođu do osveženja, a mnogi su svoj put pronašli i do nekih sporednijih muzičkih dešavanja večeri, poput onih koji su utočište od vrućine našli rashladivši se u bašti kluba Tranzit gde je prijatnu atmosferu pravio čuveni harmonikaš i nekadašnji član benda Piloti, Miško Plavi.

No, ubrzo je veliki deo publike našao svoj put nazad do glavne bine, gde je, uz simpatični vatromet Ana Popović i zvanično otvorila ovogodišnji Mikser festival. Svojim izgledom, scenskim nastupom i neverovatnim umećem na gitari, Ana je još jednom zaslužila epitet bluz boginje.

Ana PopovićNa početku nastupa atmosferu je podigla pesmom “Can you stand the heat“, a onda, do poslednjeg odsviranog tona euforija u publici nije jenjavala. Uz odlične, mogu reći vanzemaljske solo deonice na gitari, Ana je uspela da kontroliše raspoloženu publiku, čas je podižući u brze, razigrane ritmove, a onda spuštajući u elegične bluz deonice. Numerama “Change my mind“, “Object of obsession” ili obradama legendarnih Stonesa i Hendrixa, uspela je dotakne svakog pojedinca u publici i da ga natera na đuskanje u ritmu.

I, zaista, svi veći ljubitelji sirovog zvuka bluz gitare definitivno su uživali u odličnoj energiji koja je isijavala sa bine. Sinoćnji koncert bio je jedan od onih na koji biste se vraćali iznova i iznova, a, kao što to i ja sada činim, sledeće dane provodili uz iste pesme koje ne možete da izbacite iz glave.

Muzički program Mikser festivala nastaviće se 4. juna kada nas na istoj bini očekuje još jedan muzički spektakl koji će da naprave Straight Mickey and the Boyz i čuveni Partibrejkersi. Zato, iskoristite ovo letnje vreme i ako ste u prilici, spustite se do reke, očekuje vas dobar provod.

Ana Popović