-

NaslovnaReportažeBluz na kiši: Kolja u Feedbacku

Bluz na kiši: Kolja u Feedbacku

Kolja Feedback Niš
foto: Marija Veljković

Za mnoge ljubitelje bluza jedan od najiščekivanijih koncerata u Nišu je koncert Nikole Pejakovića Kolje. U prilog tome ide i činjenica da su karte za koncert, koji je zakazan za 29. novembar u Feedbacku, veoma brzo planule, te je organizovan još jedan nastup, u četvrtak, 28. novembra. Kada Kolja dolazi u Niš njegovim fanovima ne smeta ni kiša ni to što se sutra ide na posao.

Klub je još oko 22 časa ispunio svoj kapacitet, a u 22 i 30 su ugašena svetla i iz mraka su se prolomili zavijajući akordi pesme “Pedofilija“. Kako se palila rasveta na sceni, tako se sinhrono palila i masa. Satirični tekstovi u kombinaciji sa tužnim bluz tonovima donose svu čemernost i turobnost egzistencije na našim prostorima. Koljinu prepoznatljivu stilsku orijentaciju karakteriše i velika doza humora, koja se često pretvara u sarkazam. Nakon pesme “Moja perut ima sjaj“, Kolja je zasvirao usnu harmoniku za numeru “Maršala Birjuzova 8“. Ova pesma uvek podigne atmosferu na njegovim nastupima, te je tako bilo i sinoć. Ništa manje energije nije bilo i za vreme numera: “Crna ptica,” “Kad sam na svet ovaj pao” i “Mladoženja“.

Kolja Feedback Niš

Kada su zasvirali pesmu “Disko smrad“, odjeknule su ovacije među obožavaocima i odjednom su svi zapevali i podigli ruke. Kolja je duhovito prokomentarisao da moraju da uspore, jer su oni stari ljudi. Zatim je najavio pesmu s trećeg albuma „U ime ljubavi“ za koju kaže da je nisu do sad svirali. Takođe, prvi put su izveli i pesmu “Slika pokojnog druga“. Napetost dostiže vrhunac, postaje gotovo opipljiva uz pesme “Udade se ti za konja“, “Rajko“, “Da li venem ili zrim“, a totalnu euforiju izazvala je pesma “Užički heroin“.

Kolja Feedback Niš

Čini se da muzičari nestaju iza vlastite muzike, muzike koja svakim minutom postaje sve intenzivnija, ne želeći da stanu, a onda odjednom Kolja najavljuje poslednju pesmu “Može malo sutra“. Publika ne želi kraj. Kolja ispunjava želju svojim fanovima, uz komentar da je tek dvanaest sati,  i vraća se na bis, s pesmom “Live Aid“, a zatim odjavljuje koncert rečima: “Ljudi, hvala vam, divni ste! Vidimo se sutra!”

Svi znamo da je Kolja proslavljeni glumac, scenarista i reditelj, a njegova muzika objedinjuje sve te talente. Ona je otelotvorenje dinamične mašte u akciji, čista energija. Ponekad okrutna, pa čak i brutalna, prilazi poput hladne kiše koja je sve vreme padala napolju. Jedini način da se odupremo lošim stvarima je da se prepustimo muzici, da pustimo da nas ovakav bluz ponese i da slobodno zaplešemo.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Kolja Feedback Niš