-

Bluz magija koja ne ostavlja ravnodušnim – Otis Taylor u Mikseru

Otis Taylor / foto: Nemanja Đorđević
Otis Taylor / foto: Nemanja Đorđević

Za sve ljubitelje kvalitetne bluz muzike, beogradski klub Mikser priredio je svojevrsnu poslasticu. Iz dalekog Čikaga, po drugi put u svojoj bogatoj karijeri, beogradskoj publici se predstavio legendarni bluz muzičar Otis Tejlor.

Publika je, pre nastupa zvezde večeri, mogla da uživa slušajući nekoliko domaćih predgrupa, među kojima se defitinivno izdvojio i jedan od starijih i cenjenijih sastava, bend The LVCS. Sastavljen od stare garde iskusnih muzičara, ovaj zanimljiv bend se sastoji od čak šestorice instrumentalista, te je tako publika mogla da čuje odlično izvođenje pesama koje su bile obogaćene pratnjom akustičnih i električnih gitara, usne harmonike i ritam sekcije. Najviše pažnje zavređuju numere „Walking in New York„, „Lady of spades“ i možda čak i najbolja pesma ovog sastava „I was such a fool„.

Otis Taylor Nešto nakon 21h, sa minimalnim kašnjenjem, na binu je, predvodeći bend od još trojice vrsnih muzičara, izašla živa legenda bluz scene današnjice – Otis Tejlor. U svom, prepoznatljivo ležernom stilu, pozdravio je publiku, koja je ispunila prostorije Miksera, i isto tako ležerno otpočeo jednočasovnu svirku koja nikoga prisutnog nije mogla ostaviti ravnodušnim. Bilo da su se svirale numere koje su završile kao deo muzike za film Public Enemy, poput odlične pesme „Ten Million Slaves“ ili obrade čuvenih pesama kao što je Hendriksova himna „Hey Joe„, publika je mogla da uživa u skoro nezemaljskim tonovima koji su izlazili iz instrumenata. Iako čovek koji već dobrano gazi sedmu deceniju života, Otis je na bini osoba koja pleni svojim ponašanjem, punim energije i neprevaziđenim smislom za koncertni ambijen.

Otis Taylor Kroz nezaboravnih sat vremena nastupa, prisutne je podizao i spuštao, uvek praveći živu atmosferu koja je publiku nagnala da se zbije u prve redove. Pričajući potpuno subjektivno, teško je pomisliti da se neki od zvukova koji su se prolamali Mikserom tokom koncerta, zaista mogu proizvesti na gitaru, bubnju ili basu. I zaista, ako izuzmemo poprilično ograničeno ozvučenje i akustične sposobnosti kojima Mikser raspolaže, zvuku na sinoćnjem koncertu retko šta može da parira.

Da bi nam dokazao kako je i majstor atrkacije, Otis je pri kraju svog koncerta, sa usnom harmonikom i mikrofonom u ruci – sišao u oduševljenu publiku i duž cele koncertne prostorije poršetao, praveći za sobom bluz „vozić“ čiji se kraj nije nazirao sve dok se Tejlor nije vratio na binu.

Teško je opisati atmosferu i zvuk koji je na sinoćnjem koncertu očarao publiku. Iako je moguće da se polako nazire kraj jedne bogate karijere, najviše što možemo da se nadamo jeste da ćemo Otisa Tejlora i njegov fenomenalni bend imati prilike da vidimo na još nekom nastupu, jer se ovakvi koncerti ne viđaju često.

GALERIJA FOTOGRAFIJA