-

Bluz južne pruge na vojvođanski način

Nakon tri godine od poslednjeg samostalnog nastupa, novosadski sastav Atheist Rap, konačno se vratio u Niš, da održi ne jedan, već dva koncerta, u prostoru kluba „Feedback“.

Svejedno je da li ste bili sinoć, preksinoć, ili obe večeri. U sva tri slučaja mogli ste da doživite „krv, sreću, suze i znoj“, figurativno rečeno. Nešto što možda malo bode oči jeste činjenica da koncerti nisu bili ni blizu rasprodati. Izgleda da u našem društvu i državi rock’n’roll konstantno menja pravac svog kretanja i uspeha (čitaj: neuspeha). Svima je već poznato da para nema, ali čini se da se i entuzijazam kod publike nalazi u sve većem opadanju.

Obećanje dato u najavi je ispunjeno, ovo jesu bila dva, po repertoaru, različita koncerta. Najveći hitovi poput „Fatamorgana“, „Dr.Pop“, „Zapadna Evropa“ i „Odlazim“ su očekivano ponovljeni, kao i par pesama sa zadnjeg albuma „Priče matorih pokvarenjaka“. Iako su Pop i Leki imali temperaturu, postupili su kao profesionalci, te dali sve od sebe. Reči njihovog menadžera Zlatka, da se bend uvek oseća kao kod kuće kada dođu u Niš, nisu bile potrebne, jer se to videlo po njihovom sviranju i raspoloženju.

Na prvom koncertu bilo je nešto manje ljudi u odnosu na drugi, što je bilo dobro, bar zbog vrućine koja je vladala u klubu. Bilo je i šutki, i ovacija, ali i bisevi nisu izostavljeni. Razultat: Ima nade, ili kako bi rekli Let 3 – „ima nas još!“. Zvezda sinoćnje svirke bio je Radule, koji se „pošteno“ napio i to javno priznao, na oduševljenje ništa manje zagrejanih fanova. Na gostovanju 2008. godine, u SKCu, Atheist Rap je svirao sa niškim bendom Novembar. Ovog puta oni nisu delili binu, ali su Nišlije bile među posetiocima. Bend je na drugom bisu energično pozdravljen od strane svojih „sugrađana“. Zauzvrat, muzičari su dali reč da sigurno neće proći toliko godina do sledećeg solo nastupa.

Foto: Marko Pekić