-

Blues Rapsodija – Vlatko Stefanovski Trio i Jan Akkerman oduševili Split

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nakon odlicnog koncerta Majki prije tocno tjedan dana, glavno koncertno zbivanje sinoć je ponovno bilo na Tvrđavi gripe, ovaj put u malo drugacijem ambijentu. O razlogu okupljanja ne treba previše diskutirati: Split je ugostio jedne od najvećih gitarističkih virtuoza Vlatka Stefanovskog iz Makedonije te Jan Akkermana iz Nizozemske.

„Blues rapsodija“ kako neki nazivaju ovaj sinoćnji događaj, okupio je ponovno puno zainteresiranih obožavatelja, koji su svi odreda definitivno došli da prisustvuju kompletnoj muzičkoj raskoši!

Vlatko Stefanovski Trio, kojeg uz spomenutog gitaristu broje još Đoko Maksimovski na basu te Dejan Milosavljević na bubnjevima, nastavio je u Splitu hrvatsku turneju, te tako promovirao svoj blues album „Thunder from the blue sky“, zajedno sa nizozemskim virtuozom Akkermanom.

Već smo pomalo navikli, kad je suradnja u pitanju, na duet Stefanovski-Tadić, no suradnja s Akkermanom čini posebnu atrakciju, pogotovo kad pridodamo tu još preostala dva člana iz Tria, izuzetno kvalitetne pratioce.

Puno se toga već zna o Stefanovskom, zna se da je Stefanovski sa sigurnošću jedan od najboljih rock-etno instrumentalista u Europi, pa i u svijetu. Sa svojim Triom nastupa diljem svijeta, kao u npr.SAD-u, Grčkoj, Francuskoj, Kanadi…

Jan Akkerman, nedvojbeno je najpoznatiji kao gitarist progresivne rock grupe Focus, koja je naveliko poznata po virtuoznoj skladbi Hocus-pocus,a takodjer je u svijetu imala veliki broj obožavatelja. Nakon što se Akkerman u 70-tim godinama odvojio od benda, nastavio je svoj samostalni muzički put i surađivao sa brojnim svjetskim muzičarima.

Početak splitskog koncerta otvorio je Stefanovski sa svojim Triom, sa skladbom Cowboys and indians. Po početku sviranja publika je glasno pozdravila Stefanovskog, a i takodjer se dalo naslutiti da i ovog puta virtuoznog gitariciranja neće manjkati. Usto, Stefanovski nije zaboravio Splićanima napomenuti kako se dok on sad boravi u Splitu, u Makedoniji slavi najveći tamošnji blagdan Ilinden!

Nastavak koncerta donosi izvedbu s već spomenutog novog albuma, skladbu Testify, pa onda kultnu blues pjesmu Hoochie coochie man, kojeg u originalu izvodi Muddy Waters, pa nakon toga slijedi takodjer odlicna blues stvar Stormy Monday blues, a našla se na repertoaru i naslovna Thunder from the blue sky.

Dolazak Akkermana na stage je popraćen velikim pljeskom, a zanimljivo je da je ubrzo nakon početka nastupa, Akkermanu pukla žica, koju je nadomjestio u roku od dvije minute i vratio se na stage. Osjećala se odlična atmosfera između publike i Jana, a gitarist nas je i uvjeravao cijelim nastupom zašto je jedan od najboljih.

Ipak, apsolutna erupcija u publici se desila kada su Stefanovski i Akkerman zajedno izveli majstorsku, maštovitu, virtouznu Hocus-pocus, koja je u njihovoj sinergiji zvučala apsolutno božanstveno, i koja je svojim brzim ritmom zapalila atmosferu. Mogu slobodno kazati kako je to jedan od najboljih trenutaka meni osobno otkad posjećujem koncerte.

Takodjer nakon toga je uslijedila kultna Jovano-Jovanke, koja je takodjer izvedena na majstorski način, i uz Hocus-pocus predstavlja vrhunac večeri.

Nakon svega možemo kazati kako je Split postigao pun pogodak ovim koncertom, Splićani su opet pokazali kako vole Stefanovskog kao muzičara, a on je kao jednostavan čovjek uzvratio kompliciranim i nesvakidašnjim virtuoznostima. Sa svojim Triom nedvojbeno će pronaći mnoštvo fanova diljem svijeta.

autor: Dino Nejašmić