-

NaslovnaReportažeBlock Out u Feedbacku (prvo veče)

Block Out u Feedbacku (prvo veče)

arhiva

Sinoć je u niškom klubu Feedback održan prvi, od dva najavljena koncerta beogradske grupe Block Out.

U najavljeno vreme početka, u 22.30 većina posetilaca je ipak stajala je ispred, uprkos hladnoći. Pola sata kasnije, uvertira sa zvučnika nas je upozorila da se trenutak bliži, pa zauzesmo mesto negde u sredini. Prvi redovi bili su odavno rezervisani za najvatrenije fanove. Prvi deo koncerta je u potpunosti proticao laganim tempom: Veži me, Fotelja, Zečevi beli, Čarobni akord i Finansijska konstrukcija.

Block Out Nikola Vranjkovic

Akustika samog prostora je, verovatno, dopustila da se često glasnije čuje publika od samog Mite Jovančića. „Nadglasavanje“ je kulminiralo kod „Zečeva“ kada je prvi red gotovo vrisnuo „vesela kapija žuta“ i izmamio veliki osmeh Nikoli. „Deponija“ je, na neki način, podigla publiku, koja je već ispunjavala svaki slobodan ugao kluba. Onda ponovo – zatišje. Tihi trans. Armatura, Rođendanska pesma, Majdan, Trenje… Zaglušeni komentarima i aplauzom, prepoznali smo reči Armature tek nakon drugog stiha. Karakterističan performans revolveraša poslužio je kao uvod za Tata Bradu.

Block Out

Već prvi taktovi fantastične nove pesme „Nikad„, koja je već prirodno prirasla za „stare“ set-liste Block Out-a, izazvali su gromoglasan aplauz. Izvođenje prve strofe prepušteno je fanu iz prvog reda. Na kraju se bend zahvalio svojim „pomoćnim vokalima“. Ponovo laganim tempom prešli smo polovinu i približavali se kraju koncerta pesmama Osam i trideset, Sve što mogu reći, Najduži je poslednji sat, Nedostupna polja, Raskorak i Tehnologija.

Block Out

Kroz veći deo koncerta održana je „prva“ brzina (ne smem reći monotonija, jer nije tako). Možda je, ponovo, i prostor u nekoj meri izdiktirao brzinu, jer nakon jednog dinamičnijeg segmenta, publika je krenula sa karakterističnim komešanjem, pa je Nikola naglasio da će to biti poslednja dinamična pesma. Posle svega, ne mogu da se otmem utisku neujednačenosti u publici. Kao da su retki bili trenuci kada su se ljudi jednostavno prepuštali muzici. Naravno, tome je doprinelo i konstantno dovikivanje „muzičkih želja“ sa svih strana. Čini mi je da je to nekako poremetilo ceo koncept. Ozvučenje je dopustilo par neprijatnih mikrofonija, no ništa preterano. Bend je dokazao da „dodirivanje plafona“ u performansu nije samo obična fraza. Čak i pored sitnih pehova, nema mesta za razočarenje.

Block Out Publika

Publika

Set lista:

1. Vezi me
2. Fotelja
3. Zecevi Beli
4. Carobni Akord
5. Finansijska Konstrukcija
6. Deponija
7. Armatura
8. Rodjendanska Pesma
9. Majdan
10. Trenje
11. Tata Brada
12. Protiv sebe
13. Nikad (dve hiljade i kusur godina)
14. U osam i trideset
15. Sve sto mogu reci
16. Najduzi je poslednji sat
17. Nedostupna polja
18. Raskorak
19. Tehnologija

Fotograf: Tatjana Đukić