-

Blind Guardian – Pesme bardova orile su se Beogradom

Blind Guardian
Blind Guardian; Foto: Nemanja Đorđević

Vratili su se! Legendarni Blind Guardian održao je koncert za pamćenje u BelExpo centru u utorak uveče i dao pravi primer kako jedan nastup i odnos prema publici treba da izgleda.

Burning Circle
Burning Circle

Program su oko 20 časova otvorili Burning Circle iz Rume. Sjajno su se pokazali u već poprilično ispunjenoj hali. Zvuk je bio perfektan, što je davalo razloga za optimizam da ćemo Gardijane moći da čujemo u svoj svojoj raskoši. Oko pola sata je trajao njihov nastup, a onda je usledila pauza od 20 minuta.

Moćan uvod pesme „The Ninth Wave“ najavio je izlazak Hansija i ekipe, koji su epsku numeru koja traje preko devet minuta izveli u celosti, da bi usledile duge ovacije. Pesma se nalazi na najnovijem albumu benda „Beyond the Red Mirror“.Uf, već vidimo da će nam biti teško večeras. Dobro veče Srbijo! Lepo je vratiti se u ovu divnu zemlju, a čujem da ste nas čekali“, rekao je Hansi za erupciju oduševljenja među prisutnima, da bi zatim krenula „Banish From Sanctuary“. Kako se završila, skandiralo se „Majesty“, a frontmen benda je počeo da se šali s prisutnima: „Ništa meni ne znači to šta vi vičete, ogluveo sam ja na oba uva. Evo ni moje kolege nisu nešto preterano srećne, i oni su gluvi. Da li jedan viče ili svi, nama je to isto. A i gde ste videli da to sviramo pre deset sati uveče“, poručio je Hansi uz osmeh i najavio „Nightfall“. Ceo bend je stvarno imao sjajan odnos sa publikom tokom nastupa, a ona je sjajno znala da im odgovori. Pevalo se, neki refreni i po tri-četiri minuta, ruke se nisu spuštale, bilo je par šutki, čisto reda radi, kao i ljudi koji su crowd surfovali. Usledila je „Fly“, a zatim i „Tanelron (Into The Void)“, da bi se onda halom zaorilo „Ole, ole, ole, olee, Gardijan olee“ što je trajalo neko vreme, a videlo se da momci iz benda uživaju u svakom trenutku.

Blind Guardian
Blind Guardian

Nastavili su sa „Prophecies“ i „The Last Candle“, a Hansi je konstantno trčao od kraja do kraja bine animirajući publiku i zahvaljujući im se na srpskom jeziku. Malo se usporilo se dve akustične izvedbe pesama „Miracle Machine“ i „A Past and Future Secret“. Mnogi parovi su i zaplesali, mene je jedan od najboljih drugara uhvatio za ruku, lepo od njega. Vraćanje u ludilo nastavljeno je na „Bright Eyes“, a samo se ubrzalo sa „Guardian of the Blind“, pesmom sa debitanstkog albuma po kojoj je i bend na kraju dobio ime. Njen thrash prizvuk bio je pravo osveženje i odličan uvod za „Imaginations From the Other Side“ kojom su u sjajnom duhu završili redovan deo koncerta.

Blind GuardianNeko bi očekivao da će se na bis vratiti, odsvirati dve-tri pesme i to je to. Taj ne poznaje Gardijane. Usledilo je još sedam pesama na dva bisa i sat vremena svirke! Prvi put kada su se vratili, otprašili su „Into the Storm“, „Twilight of the Gods“ i „Valhalla“, uz brojna skandiranja i horsko pevanje. To je ipak bio samo uvod za drugi povratak, koji je otvoren moćnom numerom „Wheel of Time“. Kada su članovi benda zamenili gitare sam Hansi je rekao: „Znate šta sledi“, a beogradska publika je uz pljeksanje dlanovima kao jedan otpevala „ The Bard’s Song – In the Forest“, u emotivnoj i mističnoj atmosferi.

Blind Guardian„Je l’ prošlo deset?“ povikao je Hansi, a potom i najavio dugo očekivani „Majesty“. Bend uopšte nije imao u planu da svira tu pesmu, ali ih je odnos koji imaju sa našom publikom jednostavno primorao na to. Neponovljivo iskustvo, a onda kao „šlag na tortu“ dolazi i „Mirror, Mirror“, do koje su već svi izgubili glas. Pravi eksplozivan kraj. Dugo se bend pozdravljao s publikom, pobacao sve što ima, uglavnom mlađoj ekipi u prvim redovima. Savršen zvuk, kao da ste CD pustili, osvetljenje, odnos prema publici i nastup Blind Guardiana prepun energije, koji je trajao preko dva sata i dvadeset minuta samo su neki od razloga zašto će se ovaj koncert dugo pamtiti.

Ko je propustio, neka ne očajava. Obećali su da se brzo vraćaju, ali i da će tada svirati još duže, ako je to ikako moguće. Brojimo dane.

Ostatak fotografija pogledajte u našoj GALERIJI.

Blind Guardian